Home Greek News Θράκη: Το παραμελημένο «διαμάντι» της Ελλάδας

Θράκη: Το παραμελημένο «διαμάντι» της Ελλάδας

by _
0 comment 207 views

Θράκη: Το παραμελημένο «διαμάντι» της Ελλάδας

Έλσα Μπάρδα


Στην διάρκεια του προεκλογικού μου αγώνα για την Ευρωβουλή επισκέφθηκα την Θράκη και την ιδιαίτερη πατρίδα καταγωγής μου -τον νομό Ροδόπης. Ένιωσα αισθητά την αλλαγή εικόνας και δεν σας κρύβω ότι στενοχωρήθηκα πολύ… Χωριά που κάποτε έσφυζαν από ζωή, έχουν ερημώσει κι έχουν μείνει πίσω μόνο οι γέροντες, παππούδες και γιαγιάδες.

Δεν θα ξεχάσω μια ηλικιωμένη κυρία, που μου εξιστορούσε με λυγμούς πόσο πολύ της λείπει η εγγονή της, που έφυγε στο εξωτερικό για μια καλύτερη τύχη.

Στο πέρασμά μου συνάντησα κλειστά μαγαζιά… Για να εξυπηρετηθείς, να αγοράσεις ακόμα και τα στοιχειώδη, πρέπει οπωσδήποτε να πας στην πόλη. Και αν είσαι μεγάλος και δεν μπορείς, τι κάνεις; Από την άλλη, θυμάμαι την συζήτηση που είχα με ένα μικρο κοριτσάκι, που μου έλεγε πόσο της λείπουν οι φίλοι της, οι οποίοι μετακόμισαν στην Κομοτηνή, καθώς και το σχολείο που έκλεισε λόγω έλλειψης παιδιών. Εικόνες άλλης εποχής και παραμέλησης…

Η αποβιομηχανοποίηση και η ανεργία στην Θράκη συνεχίζουν να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και το συμπέρασμα δεν το βασίζω σε έρευνες, αλλά σε προσωπικές συζητήσεις που είχα με τον κόσμο. Η αγορά στέκεται στα πόδια της με δυσκολία, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες παλεύουν καθημερινά να επιβιώσουν, διότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν βοήθεια από πουθενά. Ακόμα και οι φαινομενικά υγιείς, βιώσιμες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα, καθώς η οικονομική κρίση έχει αλυσιδωτές συνέπειες.

Από την άλλη πλευρά, οι νέοι της Θράκης, που κατά το πλείστον είναι μορφωμένοι, μου μετέφεραν ότι δεν έχουν ανάγκη τα επιδόματα ανεργίας, αλλά την εύρεση εργασίας και την αξιοπρεπή διαβίωση. Με τους περισσότερους νέους να αποχωρούν στο εξωτερικό («brain-drain»), αφήνοντας πίσω την οικογένειά τους, μειώνεται και «αφανίζεται» η παρουσία Ελλήνων σε μια ευαίσθητη περιοχή, όπως η Θράκη. Είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης ιδιωτικών, αλλά και δημόσιων επενδύσεων, προκείμενου να αντιμετωπιστεί η ανεργία στη Θράκη.

Επίσης, τίθεται το σημαντικό θέμα της αγροτικής και κτηνοτροφικής παράγωγης, που αποτελεί έναν σημαντικό τομέα της οικονομίας, ιδιαίτερα στη Θράκη, καθώς συντηρεί οικονομικά ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών. Συγκεκριμένα, το 25% των πολιτών ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα -π.χ. στην παραγωγή σιτηρών, βαμβακιού, καπνού κτλ. Γι’ αυτό θεωρώ ότι η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει την κτηνοτροφία και την γεωργία στη Θράκη. Χρειάζεται ανασχεδιασμός ανάπτυξης, προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητα και να αναπτυχθούν υποδομές που θα αξιοποιήσουν νέες τεχνολογίες -π.χ. ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- και παράλληλα να ενισχυθούν οι εξαγωγές των προϊόντων.

Η γεωπολιτική θέση του νομού Ροδόπης καθιστά επιτακτική την ανάγκη για σύγχρονες υποδομές. Ο ορυκτός πλούτος στις περιοχές της Ροδόπης -σιδηρομεταλλεύματα στην Μαρώνεια, χρωμίτης στην Χλόη, χαλαζίας στην Γρατίνη-Καλλυντήριο- μένει ανεκμετάλλευτος.

Από την άλλη, η τουριστική κίνηση στον νομό Ροδόπης είναι αδικαιολόγητα χαμηλή -ιδιαίτερα όσον αφορά στον εναλλακτικό τουρισμό- καθώς αποτελεί έναν οικολογικό περιβαλλοντικό παράδεισο με πλούσιους πολιτιστικούς πόρους. Παράδειγμα, η παραλία του του Ίμερου όπου λειτουργεί περιβαλλοντολογικό Κέντρο, καθώς και το Φανάρι, η παραλία Αρωγής -βραβευμένη με γαλάζια σημαία- η αγαπημένη μου παραλία της Αλκυόνας με τα πιο καθαρά νερά, καθώς και η Μαρώνεια, που παρουσιάζει πολιτιστικό ενδιαφέρον λόγω του αρχαίου θεάτρου και άλλων αρχαιολογικών ευρημάτων. H ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή, η οποία δεν έχει αξιοποιηθεί στο έπακρο, θα ωφελούσε και στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Η Θράκη -και συγκεκριμένα ο νομός Ροδόπης- θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα ισοπολιτείας και πολυπολιτισμικότητας, όπου γεφυρώνονται πολιτισμικές και θρησκευτικές διαφορές ως μια ειρηνική μικρο-κοινωνία της Ευρώπης, όπου υπάρχει χώρος για αδιέξοδες, ρατσιστικές αντιλήψεις.

Ο πλούτος της Ευρώπης βρίσκεται στην καρδιά της Θράκης, στη Ροδόπη, όπου οι πολίτες συνυπάρχουν και συνεργάζονται ειρηνικά προς το κοινό όφελος. Για όλους τους παραπάνω λογούς, θεωρώ ότι η ανάπτυξη στην Θράκη σηματοδοτεί ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr