Home Greek News Η Άγκυρα απειλεί και εκβιάζει την Ε.Ε.

Η Άγκυρα απειλεί και εκβιάζει την Ε.Ε.

by _
0 comment 120 views

Η Άγκυρα απειλεί και εκβιάζει την Ε.Ε.


Προειδοποίηση στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού θα επιδεινωθούν εάν το μπλοκ αναμειχθεί στο ζήτημα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης έστειλε η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Σε έγγραφο που έστειλε σε 27 μέλη – εξαιρουμένης της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία δεν αναγνωρίζει – η Άγκυρα αναφέρει πως τυχόν αποφάσεις εναντίον των δραστηριοτήτων της στην ανατολική Μεσόγειο «θα ήταν λάθος».

Σημειώνει με νόημα πως δεν θα ήταν «συνετό» η ΕΕ να ενεργήσει ως «δικαστήριο» για τις θαλάσσιες ζώνες και τα σύνορα και κατηγορεί τις Βρυξέλλες πως ήδη έχουν δημιουργήσει την εντύπωση πως είναι «προκατειλημμένος παράγοντας στην περιοχή».

Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία ουσιαστικά φωτογραφίζει το ζήτημα ως διμερές. Επιμένει στις διεκδικήσεις της όσον αφορά τα δικαιώματά της στην Μεσόγειο και γκριζάρει την δικαιοδοσία της Κύπρου, κάνοντας λόγο για «αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις» στα νερά.

Το δημοσίευμα αναφέρει μάλιστα πως η τουρκική διαμαρτυρία απολαμβάνει την αρωγή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το non paper της Άγκυρας επαναφέρει ως λύση την πρόταση για «εγκαθίδρυση μίας κοινής επιτροπής ενέργειας, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων», σημειώνοντας ότι «διαφορετικά, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα».

«Επιπλέον, εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή αποτύχει να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους με σκοπό την καθιέρωση κοινού μηχανισμού λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες, είμαστε επίσης αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των τ/κ υπεράκτιων πόρων στην περιοχή», προσθέτει, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο».

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019, 12:21

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr