Ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε και στο ζήτημα της φυλάκισης Αμερικανών πολιτών στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι με την ισχυρή παρότρυνση του Ντόναλντ Τραμπ, η Ουάσινγκτον κατάφερε να απελευθερώσει τον πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος είχε καταδικαστεί αδίκως λόγω της πίστης του. «Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την απελευθέρωση του τοπικού προσωπικού που απασχολείται εκεί», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Πρέπει να γίνουν βήματα για τις θρησκευτικές ελευθερίες

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τις θρησκευτικές ελευθερίες, ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τις «λάμψεις προόδου». Ωστόσο, τόνισε πως είναι απαραίτητο να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα, καθώς το 2018 δεν ήταν ένα ιδανικό έτος.

Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να φιλοξενηθεί στην Ουάσινγκτον η δεύτερη υπουργική διάσκεψη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, «η υπουργική διάσκεψη θα επαναβεβαιώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους και θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα που παράγουν σταθερές και θετικές αλλαγές».