Home Greek News Εκρήξεις σε τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν: Ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις;

Εκρήξεις σε τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν: Ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις;

by _
0 comment 180 views

Εκρήξεις σε τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν: Ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις;

Newsroom

Παγκόσμια ανησυχία εγείρει η επίθεση που δέχτηκαν τα δύο τανκερ στη Μέση Ανατολή, πυροδοτώντας εκ νέου την ένταση στην περιοχή όπου μυρίζει «μπαρούτι», με τους ηγέτες ολόκληρου σχεδόν του πλανήτη να σκέφτονται προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους πάνω στη γεωπολιτική σκακιέρα με νέα πλέον δεδομένα.

Σε δηλώσεις του στο CNNi, Aμερικανός αξιωματούχος Άμυνας, ο οποίος δεν κατονομάζεται, επισημαίνει ότι η Ουάσινγκτον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τα πετρελαιοφόρα που τυλίχθηκαν στις φλόγες να έχουν χτυπηθεί από βλήματα ή νάρκες.

Αν και δεν είναι σαφές ποιος κρύβεται πίσω από τη επίθεση, το Ιράν δείχνει τους εχθρούς του: ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία, ενώ η Δύση την Τεχεράνη, η οποία κάνει λόγο για προβοκάτσια εναντίον της.

«Άλμα» στην τιμή του πετρελαίου

Οι επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν που τα άφησαν ακυβέρνητα και το ένα από τα δύο να φλέγεται, προκάλεσαν άλμα σχεδόν 3% στις τιμές του πετρελαίου κατά την έναρξη των ευρωπαϊκών συναλλαγών, και νέες ανησυχίες για την ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων τους που διαπλέουν τα Στενά του Χορμούζ.

Το δεξαμενόπλοιο Front Altair τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ έπλεε ανοιχτά του Ιράν στον Κόλπο του Ομάν, έπειτα από μια έκρηξη που σύμφωνα με μια πηγή, προκλήθηκε από μαγνητική νάρκη.

Το πλήρωμα του πλοίου – που ανήκει στη νορβηγική εταιρεία Frontline και φέρει σημαία Νήσων Μάρσαλ – περισυνέλεξε ένα πλοίο στην περιοχή και μεταφέρθηκε σε ένα ιρανικό σκάφος διάσωσης.

Το δεύτερο δεξαμενόπλοιο – ιδιοκτησίας γιαπωνέζικης εταιρείας – εκκενώθηκε αφότου επλήγη από μια τορπίλη, όπως ανέφερε η εταιρεία που ναύλωσε το πλοίο. Το πλήρωμα επίσης διασώθηκαν.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr