Home Greek News Ε.Αποστολάκης προς ΗΠΑ: «Εμποδίστε την Άγκυρα να κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ γιατί αλλιώς… πόλεμος»

Ε.Αποστολάκης προς ΗΠΑ: «Εμποδίστε την Άγκυρα να κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ γιατί αλλιώς… πόλεμος»

by _
0 comment 116 views

Ε.Αποστολάκης προς ΗΠΑ: «Εμποδίστε την Άγκυρα να κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ γιατί αλλιώς… πόλεμος»


Προειδοποίηση στις ΗΠΑ ότι θα πρέπει να σταματήσουν την Άγκυρα από το να προχωρήσουν σε παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ απηύθυνε ο Έλληνας ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης, διότι αν αυτό συμβεί τότε «δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο ελιγμών για να διαχειριστούμε την κρίση».

Ο Έλληνας ΥΕΘΑ με την δήλωσή του αυτή ουσιαστικά είπε στον Αμερικανό ομόλογό του (για την ακρίβεια ασκούντα καθήκοντα υπουργού Άμυνας) Πάτρικ Σάναχαν ότι αναγκαστικά θα μιλήσουν τα όπλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αποστολάκης έθεσε επί τάπητος το θέμα της συνεχών τουρκικών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων.

Μάλιστα ο υπουργός φέρεται να είπε ότι η ολοκλήρωση των τουρκικών σχεδιασμών για τη διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή θα δημιουργήσει στρατηγικό αδιέξοδο που θα περιορίζει σημαντικά το περιθώριο ελιγμών για τη διαχείριση μιας τέτοιου είδους κρίση.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ζήτησε τη συμβολή της Ουάσινγκτον προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση και κυρίως να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ελληνική πλευρά ανέδειξε τις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα μας για τη διερεύνηση δραστηριοτήτων/ενεργειών, εντός του πλαισίου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Αποστολάκης είχε εκφράσει στον Αμερικανό ομόλογο του την πεποίθηση ότι η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ έχει «στρατηγικό αντίκτυπο», λέγοντας ότι δεν έχουν ακόμα ξεδιπλωθεί πλήρως οι δυνατότητες της. Όπως μάλιστα σημείωσε, «η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και η δέσμευσή μας για το ΝΑΤΟ αποτελούν την προτεραιότητα μας στον τομέα της άμυνας».

Είναι σαφές πως ο Ε.Αποστολάκης επιδιώκει μια πιο ενεργή συμμετοχή των ΗΠΑ σε περίπτωση που υπάρξει «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία. Όμως εκτίμησή μας είναι πως οι Αμερικανοί πέρα από την παροχή πληροφοριών δεν θα προχωρούσαν ποτέ σε πιο δυναμικές ενέργειες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ypetha/778580_eapostolakis-pros-ipa-empodiste-tin-agkyra-na-kanei-geotriseis-stin

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr