Home Greek News Deutsche Welle: Η Ελλάδα καλεί τη Γερμανία να διαπραγματευτεί για τις πολεμικές αποζημιώσεις

Deutsche Welle: Η Ελλάδα καλεί τη Γερμανία να διαπραγματευτεί για τις πολεμικές αποζημιώσεις

by _
0 comment 103 views

Η Ελλάδα καλεί τη Γερμανία να διαπραγματευτεί για τις πολεμικές αποζημιώσεις

Η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει ότι ζήτησε από τη Γερμανία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις σχετικά με την αξίωση των Αθηνών για αποζημιώσεις από τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Η Γερμανία δεν ήταν διατεθειμένη να ανοίξει ξανά τις συνομιλίες, λέγοντας ότι το ζήτημα είχε ρυθμιστεί εδώ και πολύ καιρό.

Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Γερμανία υπέβαλε επίσημη αίτηση για την έναρξη διαπραγματεύσεων στο Βερολίνο για την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων. Η Αθήνα ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δικαιουται αποζημιώσεις από τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

“Η ελληνική κυβέρνηση καλεί τη γερμανική κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις για την πρακτική ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον ελληνικό λαό, ως ηθικό και υλικό θέμα”, ανέφερε το υπουργείο.

Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε τον Απρίλιο να ξεκινήσει μια διπλωματική εκστρατεία για να πιέσει τη Γερμανία να πληρώσει δισεκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για τους δύο παγκόσμιους πολέμους.Η Γερμανία αρνείται να συμμετάσχει σε τέτοιες διαπραγματεύσεις, αρνούμενη ότι είναι υποχρεωμένη να καταβάλει αποζημιώσεις επειδή τα χρέη της χώρας είχαν διευθετηθεί προ πολλού.

Διεκδικούνται δισεκατομμύρια

Η Αθήνα παραδόθηκε στις δυνάμεις του Άξονα το 1941 κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και υπέφερε πολύ κάτω από τη ναζιστική κυριαρχία.Η Γερμανία και ο σύμμαχός της Βουλγαρία αναγκάστηκαν να αποσυρθούν υπό την πίεση των Συμμαχιών το 1944, αλλά δεν παράδωσε τον έλεγχο της Κρήτης και ορισμένων νησιών του Αιγαίου μέχρι το τέλος τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ζήτημα των πληρωμών αποζημίωσης προέκυψε κατά τη διάρκεια της κρίσης του χρέους της Ελλάδος το 2010. Πολλοί Έλληνες κατηγορούν επίσης τη Γερμανία για τα οδυνηρά μέτρα λιτότητας που τους είχε επιβάλει σε αντάλλαγμα δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια διάσωσης.

Μια κοινοβουλευτική επιτροπή το 2016 εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει ελάχιστες αποζημιώσεις ύψους 292 δισ. ευρώ για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και επιπλέον 9,2 δισ. ευρώ για τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και η κοινοβουλευτική απόφαση νωρίτερα φέτος δεν ανέφερε αριθμό.

-Πηγή >> www.dw.com  /  μετάφρασις του Ιωάννη Κουντούρη από το www.GreekNewsOnDemand.com

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr