Home Greek News Στα «άκρα» ο ΣΥΡΙΖΑ: Παρά τις αντιδράσεις, διόρισε τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης- Δείτε τα πρόσωπα που επέλεξε (ΒΙΝΤΕΟ)

Στα «άκρα» ο ΣΥΡΙΖΑ: Παρά τις αντιδράσεις, διόρισε τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης- Δείτε τα πρόσωπα που επέλεξε (ΒΙΝΤΕΟ)

by _
0 comment 115 views

Στα «άκρα» ο ΣΥΡΙΖΑ: Παρά τις αντιδράσεις, διόρισε τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης- Δείτε τα πρόσωπα που επέλεξε (ΒΙΝΤΕΟ)

Πάνω από τέσσερις ώρες κράτησε το κεκλεισμένων των θυρών, υπουργικό συμβούλιο.

Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Σε αυτό, με εντολή Τσίπρα, αποφασίστηκε να αγνοηθούν όλες οι αντιδράσεις από αντιπολίτευση, συνταγματολόγους, δικαστικούς και νομικούς και να διοριστεί- εν μέσω προεκλογικής περιόδου– η νέα ανώτατη ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου αποφασίστηκε να είναι η Ειρήνη Καλού και νέα εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου η Δήμητρα Κοκοτίνη.

Η Δήμητρα Κοκοτίνη είχε δώσει το πράσινο φως ως πρόεδρος του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου για να πάρει άδεια το μέλος της 17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας, ενώ είχε προβεί στην πειθαρχική καταδίκη του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου.

Η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ειρήνη Καλού, ήταν ανακρίτρια στο Βατοπέδι.

Κατά την εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε πυρά προς την αντιπολίτευση τονίζοντας:

«Η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.

Για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση.

Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης. Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή.
Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της. Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί.

Η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν.

Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους».

Μετά από τεσσερισήμισι ώρες, όταν τελείωσε το συμβούλιο, με μια λακωνική ανακοίνωση ενημερώθηκαν οι δημοσιογράφοι για τα πρόσωπα που επελέγησαν. Οι δυο γυναίκες, είχαν θέσεις αντιπροέδρων στο ανώτατο δικαστήριο ως τώρα.

Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να φέρει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα  τα εξής νομοσχέδια:

Την αλλαγή των Κωδίκων (ποινικής οικονομίας-ποινικός κώδικας)
και την οικιστική πύκνωση (νομοσχέδιο για το περιβάλλον). 

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Μετά το τέλος του συμβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και να αποχωρήσει από την πολιτική.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο κ.Πιτσιόρλας είχε εκφράσει τη διαφωνία του, τόσο ως προς το χρόνο, όσο και ως προς τα πρόσωπα που επελέγησαν για την ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Τώρα, το μόνο που μένει όσον αφορά τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, είναι η…έγκριση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Θα υπογράψει ο Π.Παυλόπουλος ;

(φώτο: Eurokinissi)

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr