Home Greek News ΕΚΤΑΚΤΟ – Bloomberg: «Συμφώνησαν Τραμπ και Ερντογάν για S-400 & F-35» – Δήλωση-σοκ Μ.Πομπέο για Β.Συρία

ΕΚΤΑΚΤΟ – Bloomberg: «Συμφώνησαν Τραμπ και Ερντογάν για S-400 & F-35» – Δήλωση-σοκ Μ.Πομπέο για Β.Συρία

by _
0 comment 124 views

ΕΚΤΑΚΤΟ – Bloomberg: «Συμφώνησαν Τραμπ και Ερντογάν για S-400 & F-35» – Δήλωση-σοκ Μ.Πομπέο για Β.Συρία

“Ο Ν. Τραμπ ενέκρινε το αίτημα της Αγκυρας για σύσταση τεχνικής επιτροπής για S-400 και F-35 και ο πρόεδρος θα πάει στην Αγκυρα τον Ιούλιο” μεταδίδουν αμερικανικά και τουρκικά ΜΜΕ προκαλώντας σοκ ακόμη και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Ομως το πιο ανησυχητικό είναι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ.Πομπέο, ο οποίος φαίνεται πως τάσσεται με το μέρος της Αγκυρας και επιχειρηματολογεί υπέρ της σύστασης ζώνης ασφαλείας μέσα στην Β.Συρία ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις των Κούρδων και να μειωθούν τα ρίσκα για την Τουρκία.
Πριν λίγο τουρκικά, αμερικανικά και ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση λέγοντας πως ο “Ν.Τραμπ συμφώνησε στην σύσταση τεχνικής επιτροπής για S-400”.
“Σύμφωνα με αρκετούς Τούρκους αξιωματούχους, ο Ν.Τραμπ στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν την Τετάρτη τάχθηκε εναντίον του State Department και του Πενταγώνου και δέχτηκε τη σύσταση τεχνικής επιτροπής” αναφέρει το Bloomberg.

Το δόλωμα όπως αναφέραμε και χτες ήταν η απελευθέρωση  του Αμερικανού ερευνητή της NASA, Σερκάν Γκελγκέ.
Μόλις ο Ερντογάν ενημέρωσε τον Τραμπ για άμεση απελευθέρωση του σε λίγες ώρες, ο Τραμπ φαίνεται πως δέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Τουρκίας και του είπε πως θα επισκεφτεί την Αγκυρα τον Ιούλιο!
Υπενθυμίζουμε πως ο Γκελγκέ καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο του 2018 σε επτάμισι χρόνια κάθειρξη επειδή ανήκε σε δίκτυα των γκιουλενιστών.
Ηταν φυλακή από το 2016.
«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Ερντογάν. (Εκείνος) αποφυλάκισε έναν κρατούμενο τον οποίο προσπαθούσαμε να πάρουμε» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
«(Η Τουρκία) αποφυλάκισε αυτόν τον κρατούμενο, όμηρο, όπως κι αν θέλετε να τον αποκαλείτε» είπε ο Ν.Τραμπ δίνοντας “αέρα” στον Ρ.Τ.Ερντογάν.
Οπως και να έχει όμως, τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά τόσο για να προλάβει να συσταθεί η τεχνική επιτροπή όσο και να αποφανθεί για το αν οι S-400 αποτελούν κίνδυνο για τα F-35.
Εκτός και αν ο Ρ.Τ.Ερντογάν ζητήσει αναβολή της παράδοσης των S-400 για λίγους μήνες μέχρι να παραλάβει τα αποτελέσματα της επιτροπής.
Οπως θα ακούσετε και στο βίντεο “η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρές, πραγματικές και αρνητικές συνέπειες αν ολοκληρώσει την απόκτηση των S-400” είπε η εκπρόσωπος του State Department, Morgan Ortagus.

Μ.Πομπέο: “Να συσταθεί ζώνη ασφαλείας στη Β.Συρία υπέρ Τουρκίας”
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μ.Πομπέο, τόνισε σήμερα πως οι προσπάθειες συνεχίζονται για την δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην βόρεια Συρία.
Σκοπός είναι να μειωθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Αγκυρας.
“Είδατε την δουλειά που έχουμε κάνει με τους Τούρκους στην Μάνμπιτζ δυτικά του Ευφράτη.
Σκοπεύουμε να στήσουμε ενα σύστημα που μπορεί να βοηθήσει.
Ας το πούμε “buffer zone” ή μπορείτε να το πείτε όπως θέλετε.
Αυτό θα μειώσει το ρίσκο τρομοκρατικών επιθέσεων από την Συρία προς την Τουρκία” ανέφερε σχετικά ο Μ.Πομπέο.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr