Home Greek News Κατατέθηκαν οι τροπολογίες για 13η σύνταξη και ΦΠΑ – Τι προβλέπουν

Κατατέθηκαν οι τροπολογίες για 13η σύνταξη και ΦΠΑ – Τι προβλέπουν

by _
0 comment 167 views

Κατατέθηκαν οι τροπολογίες για 13η σύνταξη και ΦΠΑ – Τι προβλέπουν

Εντός της εβδομάδος αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το πακέτο θετικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την 13η σύνταξη και για φοροελαφρύνσεις.

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που αφορά τη 13η σύνταξη και τον ΦΠΑ στο νομοσχέδιο «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις».

Η καταβολή της 13ης σύνταξης, θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, 20 Μαΐου, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου στη δημόσια τηλεόραση. Όπως είπε, η 13η σύνταξη θα είναι ακατάσχετη και θα καταβληθεί και σε όσους παίρνουν προσωρινή σύνταξη, με την πρόβλεψη να καταβληθούν τυχόν διαφορές μόλις εκδοθεί η οριστική σύνταξη.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι όσοι δικαιούνται περισσότερες κύριες συντάξεις, θα λάβουν το ποσό της 13ης σύνταξης που αντιστοιχεί στο άθροισμα των κύριων συντάξεών τους.

Δείτε όλη την τροπολογία για την 13η σύνταξη ΕΔΩ και για τον ΦΠΑ ΕΔΩ.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, η 13η σύνταξη χορηγείται τόσο σε όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη την 1η Μαΐου κάθε έτους όσο και σε όσους δικαιώνονται την καταβολή κύριας σύνταξης με ημερομηνία έναρξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος που ανατρέχει στην ως άνω ημερομηνία.

Επίσης η 13η σύνταξη καταβάλλεται στους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα εντός της εβδομάδος αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το πακέτο θετικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την 13η σύνταξη και για φοροελαφρύνσεις.

Βάση υπολογισμού αποτελεί το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ μηνός Μαΐου του έτους χορήγησής της, ενώ ειδικά για τη περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή/και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης υπολογίζεται επί του αθροίσματός τους.

Tο ποσό της εν λόγω σύνταξης καθορίζεται ανάλογα με το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.), μηνός Μαΐου του έτους χορήγησής της, ως εξής:

-Για ποσό έως και 500,00 ευρώ, σε ποσοστό 100%.
-Για ποσό από 500,01 έως και 600,00 ευρώ, σε ποσοστό 70%.
-Για ποσό από 600,01 έως και 1000,00 ευρώ, σε ποσοστό 50%.
-Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%.

Σύμφωνα με την τροπολογία η 13η σύνταξη είναι ακατάσχετη, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λ.π., υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις και καταβάλλεται εντός του μηνός Μαΐου κάθε έτους.

Είναι δυνατόν με ΚΥΑ να αυξάνονται τα ανωτέρω ποσοστά, να ανακαθορίζεται ο χρόνος καταβολής της σύνταξης και να ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ρύθμισης.

Για τον ΦΠΑ

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, όπως αναφέρεται επανέρχονται στον μειωμένο συντελεστή, μεταξύ άλλων είδη ζυμαρικών, ψαριών, αλάτι, ξύδι, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, παρασκευάσματα για σάλτσες, σούπες και ζωμούς κλπ. των οποίων ο συντελεστής είχε αυξηθεί στο 24%.

Επιδιώκεται ακόμα η μείωση της επιβάρυνσης των καταναλωτών με τη μετατάταξη της παράδοσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στον υπέρμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που ισχύει σήμερα.

Επανέρχεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση, με την υπαγωγή στον συντελεστή αυτό της εκμετάλλευσης καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών επιχειρήσεων εκτός των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

Στα μη ακολοολούχα ποτά που εξαιρουνται της μείωσης δεν περιλαμβάνεται το νερό (και το μεταλλικό) το οποίο υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr