Home Greek News Κλιμάκωση: Ρεσάλτο αμερικανικών δυνάμεων – Κατέλαβαν πλοίο της Β.Κορέας – Με μπαράζ εκτοξεύσεων απαντά η Πιονγιάνγκ

Κλιμάκωση: Ρεσάλτο αμερικανικών δυνάμεων – Κατέλαβαν πλοίο της Β.Κορέας – Με μπαράζ εκτοξεύσεων απαντά η Πιονγιάνγκ

by _
0 comment 121 views

Κλιμάκωση: Ρεσάλτο αμερικανικών δυνάμεων – Κατέλαβαν πλοίο της Β.Κορέας – Με μπαράζ εκτοξεύσεων απαντά η Πιονγιάνγκ

Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ προχώρησαν σε μια πρωτοφανή ενέργεια καθώς πλοία του Ναυτικού της χώρας μαζί με δυνάμες ειδικών δυνάμεων περικύκλωσαν και κατέλαβαν πλοίο της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά η Αμερικανική πλευρά, το πλοίο που κατελήφθη μετέφερε παράνομα άνθρακα και παραβίασε τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας.

Την ανακοίνωση έκανε μάλιστα επίσημα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

“Πρόκειται για το πλοίο «Wise Honest», ένα από τα μεγαλύτερα πλοία της Βόρειας Κορέας για την μεταφορά φορτίων.

Το “Wise Honest,” κατευθύνεται προς τα χωρικά μας ύδατα συνοδευόμενο από δυνάμεις της ακτοφυλακής και του λιμενικού σώματος”.

Το πλοίο M / V Wise Honest, χρησιμοποιήθηκε για να εξάγει παράνομα άνθρακα από τη Βόρεια Κορέα και να παραδώσει βαριά μηχανήματα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

Οι πληρωμές για συντήρηση και οι βελτιώσεις του Wise Honest έγιναν σε δολάρια ΗΠΑ, μέσω αμερικανικών τραπεζών που δεν είχαν επίγνωση της δραστηριότητας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο αμερικανός υφυπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ντέμερς, ανακοίνωσε ότι αυτό το πλοίο «που παραβίαζε τις κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας είναι πλέον εκτός δράσης».

Το 17.601 τόνων πλοίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλοία που διαθέτει η Βόρεια Κορέα και σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές χρησιμοποιείται για την παράνομη μεταφορά κάρβουνου και μηχανημάτων.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να κλιμακώσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, έπειτα και από τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ.

Νωρίτερα, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο πυραύλους που φαίνεται πως ήταν μικρού βεληνεκούς,.

Οι δύο πύραυλοι εκτοξεύθηκαν περίπου στις 4.30 μ.μ. (10.30 π.μ ώρα Ελλάδας) και 4.50 μ.μ. (10.49 π.μ. ώρα Ελλάδας) από τη βορειοδυτική περιοχή Κουζόνγκ, προς ανατολική κατεύθυνση, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μεικτού Επιτελείου Στρατού της Νότιας Κορέας. Κάλυψαν απόσταση 420 και 270 χλμ. και έφθασαν σε ύψος περίπου 50 χλμ. προτού πέσουν στη θάλασσα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Για την εκτόξευση αυτή ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δήλωσε πως φαίνεται να ήταν μια σιωπηλή διαμαρτυρία εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών έπειτα από την αποτυχημένη συνάντηση κορυφής των ηγετών των δύο χωρών στο Ανόι τον Φεβρουάριο.

«Η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως είναι δυσαρεστημένη που δεν μπόρεσε να φθάσει σε συμφωνία στο Ανόι» δήλωσε ο Μουν σε συνέντευξή του στη νοτιοκορεατική δημόσια τηλεόραση KBS.

Μετά τη σημερινή εκτόξευση ο στρατός της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι ενέτεινε την επιτήρηση και την ασφάλεια για το ενδεχόμενο μιας νέας εκτόξευσης και πως εργάζεται από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να λάβει επιπλέον πληροφορίες για τους πυραύλους αυτούς.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο αντισυνταγματάρχης Ντέιβ Ίστμπερν, δήλωσε: «Γνωρίζουμε τις πληροφορίες και παρακολουθούμε [την κατάσταση]».

Σε ανακοίνωσή του ο Κυανός Οίκος, η νοτιοκορεατική προεδρία, χαρακτήρισε τις εκτοξεύσεις πυραύλων «πολύ ανησυχητικές» και μη βοηθητικές για τις προσπάθειες να μειωθούν οι εντάσεις στη χερσόνησο και να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Εκπρόσωπος του Κυανού Οίκου είπε πως ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τσαγνκ Έουι-γιονγκ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση μέσω βιντεοδιάσκεψης με τον Στρατό.

Στη συνέντευξή του στην KBS, ο Μουν είπε πως ακόμη κι αν οι πύραυλοι είναι μικρού βεληνεκούς, η εκτόξευσή τους εξακολουθεί να αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα να αναπτύξει τη βαλλιστική πυραυλική ισχύ της.

Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ανέφερε πως δεν εντόπισε οποιονδήποτε βαλλιστικό πύραυλο στα χωρικά ύδατα ή στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της χώρας και δεν βλέπει κάποια άμεση επίδραση στην ασφάλεια.

Την ίδια στιγμή ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπίγκαν βρίσκεται στη Σεούλ, στη Νότια Κορέα, για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Κανγκ Κιούνκ-ουά και τον ομόλογό του για τα πυρηνικά Λι Ντο-χουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή >> https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/pyraylika-systimata/771339_nea-entasi-stin-voreia-korea-ektoxeythikan-dyo-pyrayloi

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr