Home Greek News «Βόμβα» Μητρόπουλου στο Newsbomb.gr: Η 13η σύνταξη ταφόπλακα για τα αναδρομικά

«Βόμβα» Μητρόπουλου στο Newsbomb.gr: Η 13η σύνταξη ταφόπλακα για τα αναδρομικά

by _
0 comment 144 views

«Βόμβα» Μητρόπουλου στο Newsbomb.gr: Η 13η σύνταξη ταφόπλακα για τα αναδρομικά

Ευδοκία Μύτιλη Ευδοκία Μύτιλη


Την  απόφαση της κυβέρνησης για ένα «πλούσιο» πακέτο παροχών αναλύει ο γνωστός δικηγόρος Αλέξης Μητρόπουλος, στο Newsbomb.gr – Μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για το ασφαλιστικό που θα συζητηθεί.

Για το προεκλογικό πακέτο παροχών που παρουσίασε από το Ζάππειο την Τρίτη ο πρωθυπουργός και περιλαμβάνει «εδώ και τώρα» μισή σύνταξη δώρο, αλλά και εξαγγελίες για μελλοντικές παροχές από το 2020 και μετά, μίλησε ο καθηγήτης πανεπιστημίου Αλέξης Μητρόπουλος.

«Ο Πρωθυπουργός έδωσε πίσω πολύ λίγα από τα πάρα πολλά που πήρε από τους συνταξιούχους», τόνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως αν και τα μέτρα Τσίπρα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, θα μπορούσαν να αφορούν περισσότερους και να είναι πιο ευεργετικά κυρίως για την μικρομεσαία τάξη που έχει πληγεί βάναυσα τα τελευταία χρόνια.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Μητρόπουλος, «ο πρωθυπουργός δίνειουσιαστικά μία σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους που με την κατάργηση του ΕΚΑΣ έχασαν 5.000 ευρώ», ενώ στους συνταξιούχους που λαμβάνουν πάνω από 1.000 και έχουν χάσει 8.000 με 10.000 ευρώ«τους δίνει το 30% της μειωμένης σύνταξης».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «πρόκειται για ένα προεκλογικό παιχνίδι σε συνεννόηση με τους δανειστές», κάνοντας μάλιστα λόγο για εμπαιγμό και εξεπάτηση των συνταξιούχων.

«Ταφόπλακα» στα αναδρομικά η 13η σύνταξη

Ο γνωστός καθηγητής Πανεπιστημίου δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστο το μείζον θέμα των αναδρομικών που διεκδικούν χιλιάδες συνταξιούχοι από τις παράνομες παρακρατήσεις στις συντάξεις τους.

Ο κύριος Αλέξης Μητρόπουλος τόνισε πως «η 13η σύνταξη αποτελεί έμμεση ταφόπλακα στα αναδρομικά. Αν ψηφιστεί η 13η σύνταξη κατά τον τρόπο που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός τότε οι συνταξιούχοι θα πρέπει να ξεχάσουν τα αναδρομικά».

Για το κοινωνικό μέρισμα ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι «απευθύνεται σε μία πολύ μικρή μερίδα του πληθυσμού. Τους απόλυτα φτωχούς. Τα εισοδηματικά κριτήρια βάση των οποίων κατανέμεται είναι πολύ αυστηρά και αφήνει εκτός πολύ κόσμο. Θα πρέπει να υπάρξει πλεόνασμα από την ανάπτυξη».

Αναφορικά με το μέλλον του Ασφαλιστικού ο γνωστός δικηγόρος τόνισε πως «το Ασφαλιστικό θα καταρρεύσει αν δεν υπάρξει άμεσα λύση. Η νέα αγορά εργασίας δεν μπορεί να εγγυηθεί τις υψηλές συντάξεις. Έτσι στο μέλλον το ύψος των συντάξεων θα εξαρτάται από το ύψος των -χαμηλών- μισθών.

Σύμφωνα με τον κύριο Μητρόπουλο, έχει ψηφιστεί και από τα 5 μνημονιακά κόμματα, οι συντάξεις να δίνονται με βάση τα περιουσιακά στοιχεία. «Η σύνταξη θα μειώνεται ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια του ασφαλισμένου. Δεν θα μετράνε μόνο τα χρόνια Ασφάλισης αλλά θα τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση της σύνταξης».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Αλέξη Μητρόπουλου

13η σύνταξη: «Επίδομα» για όλες τις συντάξεις, ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι

Η 13η σύνταξη επανέρχεται για όλους, δηλαδή για 2,52 εκατομμύρια συνταξιούχους, θα νομοθετηθεί άμεσα με στόχο να δοθεί εντός του Μαίου.

Για την χορήγησή της δεν θα υπάρχουν γενικά εισοδηματικά κριτήρια. Το ύψος της θα κλιμακώνεται από 30% έως 100% ανάλογα με την κύρια σύνταξη που εισπράττει ο δικαιούχος.

Αναλυτικά τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι

Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ θα λάβουν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή θα λάβουν μια πλήρη κύρια σύνταξη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν περίπου 800.000 συνταξιούχοι οι οποίοι θα λάβουν έως 500 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη από 501 – 600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν περίπου 350.000 συνταξιούχοι που θα λάβουν από 350 έως 420 ευρώ. Κατά μέσο όρο θα λάβουν 380 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη από 601 – 1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 770.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα λάβουν από 300 ευρώ και πάνω.

Προσοχή:

  •  Όσοι δικαιούνται διπλές ή περισσότερες κύριες συντάξειςαναμένεται να λάβουν το ποσό που αντιστοιχεί στο άθροισμα των κύριων συντάξεών τους.
  •  Λαμβάνεται υπόψη η μικτή κύρια σύνταξη και όχι τα καθαρά χρήματα που παίρνει στο χέρι ο συνταξιούχος

«Μεγάλοι χαμένοι είναι οι συνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν άνω των 1.000 ευρώ σύνταξη. Αυτοί έχουν χάσει τα μνηνονιακά χρόνια ακόμα και 8 συντάξεις». Αναφορικά με τους χαμηλοσυνταξιούχους ο κ. Μητρόπουλος είπε «Η Κυβέρνηση έκοψε το ΕΚΑΣ. Αυτό είναι μεγάλη αδικία».

«Ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να επιστρέψει σε όλους τους συνταξιούχους την 13η και 14 σύνταξη όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά και όχι μέρος αυτών» τόνισε ο γνωστός δικηγόρος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr