Home Greek News Τσίπρας: Πάρτε μισή σύνταξη για να με ψηφίσετε

Τσίπρας: Πάρτε μισή σύνταξη για να με ψηφίσετε

by _
0 comment 134 views

Τσίπρας: Πάρτε μισή σύνταξη για να με ψηφίσετε

07/05/2019, 19:28

Ο πρωθυπουργός σε κρεσέντο προεκλογικών παροχών από το Ζάππειο ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση  13ης σύνταξης (περίπου όσο το δώρο Πάσχα, η οποία θα δοθεί προεκλογικά μέσα στον Μάιο)  – Ανακοίνωσε μείωση ΦΠΑ  στην εστίαση και τα τρόφιμα από το 24% στο 13% και στην ενέργεια  από το  13% στο 6%  – Εξήγγειλε και μέτρα που θα αφορούν την επόμενη κυβέρνηση όπως μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τα τρόφιμα και την ενέργεια, αλλά και 13η σύνταξη,  περιλαμβάνει το πακέτο ελαφρύνσεων Τσίπρα για το 2019. Οπως διευκρίνισε μάλιστα η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου αυτή η “σύνταξη” θα καταβάλλεται «αυτή την περίοδο». Με άλλα λόγια εξαγγέλεται μόλις 19 μέρες πριν από τις εκλογές και η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα “πάρτε μια σύνταξη και ψηφίστε μας”. Τα υπόλοιπα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα νομοθετηθούν όπως είπε αργότερα, ωστόσο αφορούν τον ορίζοντα μετά τις εκλογές και θα πρέπει να υλοποιηθούν από την επόμενη κυβέρνηση.

Τα μέτρα Τσίπρα, που πλαισιώθηκε στο Ζάππειο από τους Γ. Δραγασάκη, Ευ. Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου και Δ. Τζανακόπουλο,  έχουν σαφές προεκλογικό πρόσημο με κυρίαρχο το επίδομα που θα δοθεί στους συνταξιούχους το προσεχές διάστημα. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το προεκλογικό “δώρο” που κραυγάζει “πάρτε για να με ψηφίσετε” λέγοντας ότι θα ίσχυε ότι πρόκειται για προεκλογική παροχή αν δεν ήταν στις προθέσεις της κυβέρνησης να νομοθετηθεί ώστε να καταβάλλεται μόνιμα, ενώ πρόσθεσε ότι στις προθέσεις του είναι να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ωστόσο, ο κ.Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει αν η παροχή που θα δοθεί άμεσα σημαίνει ότι δεν θα δοθεί το επίδομα που είχαν λάβει οι συνταξιούχοι τα δύο προηγούμενα χρόνια τα Χριστούγεννα.  Παράλληλα, δεν ξεκαθάρισε πότε θα ψηφισθούν τα μέτρα που εξήγγειλε για το 2020.  Ο πρωθυπουργός πάντως, επιχείρησε να εμφανίσει τις ανακοινώσεις των μέτρων όχι ως «έκτακτη συνέντευξη», αλλά ως κάτι που προγραμματιζόταν από καιρό, όπως είπε, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το γεγονός ότι η επικοινωνιακή φιέστα στο Ζάππειο στήθηκε εν μέσω της θύελλας για τις σκαφάτες διακοπές του πρωθυπουργού, των αντιδράσεων για τις ύβρεις Πολάκη και τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

pres2
Pres1

Το πακέτο Τσίπρα για το 2019

Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από το 24%

Μετάταξη των τροφίμων στον συντελεστή 13% από το 24%.

Το κόστος των μέτρων από τον Μάιο είναι 260 εκατ.

Μείωση ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμό και ενέργεια) από το 13% στο 6%.

Προχωράμε σε παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης, συνολικού κόστους 800 εκ. ευρώ: Για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ αυτή θα ανέλθει στο 100% της σύνταξης. Για συντάξεις από 501-600 ευρώ, στο 70%, από 601-1000 ευρώ στο 50%. Και για συντάξεις άνω των 1000 ευρώ θα αφορά το 30% της σύνταξης. Σχετικά με τις εξαγγελίες  του πρωθυπουργού και της υπουργού Εργασίας αργά το βράδυ της Τρίτης κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η κλίμακα που ανακοινώθηκε για τη «13η σύνταξη» αφορά την κύρια σύνταξη και δεν αποτελεί άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.

pres3
pres4

Το πακέτο για το 2020

Για το 2020, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, το συνολικό πακέτο των μέτρων που προκύπτει από το χώρο που ούτως ή άλλως δημιουργείται, αλλά και από την εξασφάλιση επιπλέον χώρου από την αναδιαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ, αν συνυπολογίσουμε και την επίπτωση των μόνιμων μέτρων του 2019.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση προχωρά σε:

-Μείωση Εισφοράς Αλληλεγγύης

Κατάργηση από 1/1/2020 της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων έως 20.000 ευρώ και ριζική μείωση συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ, μέτρο σημαντικής μείωσης φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών.

Σήμερα είναι 2% η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000, θα γίνει 0%, θα καταργηθεί. Είναι 5% για εισοδήματα έως 30.000, θα γίνει 2%. Είναι 6,5% για έως 40.000, θα γίνει 4%. Είναι 7,5% για εισοδήματα έως 65.000 θα γίνει 6%. Είναι 9% για εισοδήματα έως 220.000, θα γίνει 8%.

Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.

Νέες επενδύσεις λαμβάνουν υπερ-έκπτωση κόστους πέραν της σημερινής απόσβεσης του 100%, επιπρόσθετα 50% στην ετήσια απόσβεση, στην ισχύουσα διάρκεια ζωής (ανάλογα το πάγιο στοιχείο επένδυσης).

Αφορά επενδύσεις εντός μιας πενταετίας σε βιομηχανικό και τεχνολογικό εξοπλισμό σε όλους τους κλάδους με σκοπό την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας. Επιπλέον, μειώνεται ο φόρος των επιχειρήσεων. Επισπεύδεται η μείωση: το 2021 στο 25%

-Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων

Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο ενώ για νέους εργαζόμενους έως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25% εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Το μέτρο προφανώς αποτελεί κίνητρο για την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τους μισθούς και ενισχύει τις επιχειρήσεις.

-Μείωση ΦΠΑ από 13% σε 11%

Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11% (κατηγορίες εστίασης, τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών μηχανημάτων, νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, κατ’ οίκον φροντίδας, γεωργικής παραγωγής, οίκων ευγηρίας κτλ.) με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.

-Φορολογικές μειώσεις κατοίκων νησιών

Επαναφορά μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκου νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους με σκοπό τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ακριτικών περιοχών.

-Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%

Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10% για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου ως κίνητρο για την ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας.

-Συνεταιρισμένοι αγρότες

Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών για την περαιτέρω ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας στον αγροτικό τομέα.

-Πετρέλαιο θέρμανσης ορεινών περιοχών

Περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας (Ζώνες Α και Β) ώστε να καταστεί ξεκάθαρη η ενίσχυση των πολιτών που διαμένουν σε περιοχές όπου πραγματικά λόγω υψομέτρου η ανάγκη θέρμανσης είναι διαφορετική.

-Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων

Επαναφορά μέτρου απαλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με σκοπό την επιβράβευση μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας με πράσινο στεγαστικό δάνειο.

Δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο το 2020

“Είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου το 2020. Ήδη έχουμε καταθέσει στις Βρυξέλλες τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το 2020 χωρίς τη μείωση του αφορολογήτου”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και είπε ότι το σχέδιο τους είναι για λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη.

Παράλληλα κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι σαν να προσπαθεί να διαρρήξει ανοιχτές πόρτες όταν μιλάει για το ζήτημα της μείωσης του αφορολογήτου.

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων 

Ερωτηθείς για τα αναδρομικά και τους συνταξιούχους και τι σχεδιασμό έχει η κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι αν τεθεί αυτό το θέμα, θα πρέπει να δώσουμε απαντήσεις και πως για να δοθούν θα πρέπει να υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις και πως σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα πράξει αυτό που θα της ορίσει ο νόμος.

Αρχές Οκτωβρίου οι εθνικές εκλογές 

“Ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, για τα θετικά μέτρα που ανακοινώσαμε σήμερα και την έγκριση του ελληνικού λαού στις εθνικές εκλογές στις αρχές του Οκτωβρίου, για να τα εφαρμόσουμε”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν σε 5,5 μήνες.

Μέτρα για τους πολλούς

Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αφού βγήκαμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, για πρώτη φορά είχαμε την ευκαιρία στη ΔΕΘ να μιλήσουμε για άλλη οικονομική πολιτική. Εχουμε καταφέρει να εξυγιάνουμε τα δημόσα οικονομικά και πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπάρχει μεγάλο μέρος της κοινωνίας που σήκωσε μεγάλο βάρος και δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσματα τα θετικής πορείας. Ηρθε η ώρα οι πολλοί που έβαλαν πλάτη στα δύσκολα να γευτούν τα αποτελέσματα των θυσιών τους.

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι ένα μέρος από αυτούς τους πόρους, 3,6 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. “Αυτό σημαίνει ότι ξεπληρώνουμε γρηγορότερα το χρέος μας σε έναν αυστηρό δανειστή αλλά ότι εξοικονομούμε αρκετά εκατομμύρια ετησίως από τους τόκους”.

Τα υπόλοιπα περίπου 11,5 δισ., συνέχισε, θα αξιοποιηθούν για τη διασφάλιση της οριστικής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από τη κρίση. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι σήμερα έδωσε εντολή και άνοιξε ένας ειδικός λογαριασμός όπου “θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες 5,55 δισ. ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για τα επόμενα 3 χρόνια, 2020-2022. “Εγγύηση ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουμε συμφωνήσει ως το 2022, δηλαδή το 3,5%”. Αλλά, τόνισε, “την ίδια στιγμή αυτή η ενέργεια μας δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για έναν ανασχεδιασμό του μίγματος πολιτικής, για την εμβάθυνση δηλαδή της Νεάς Οικονομικής Πολιτικής που εγκαινιάσαμε στη ΔΕΘ πέρυσι τον Σεπτέμβρη, με την υλοποίηση ενός ακόμα πιο φιλικού στην ανάπτυξη οικονομικού πακέτου για τα χρόνια που έρχονται”.

Χωρίς παραβίαση των στόχων για 3,5%, θα μπορούμε να σχεδιάσουμε το 2020-23 με 2,5% πρωτογενή πλεονάσματα

Ο πρωθυπουργός σημείωσε την εκτίμησή του πως το πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, συνεπώς θα επιτρέψει να καλύπτεται ο στόχος του 3,5% ως το 2022 ενδεχομένως και χωρίς καμία χρήση των δεσμευμένων στον ειδικό λογαριασμό χρημάτων. Ωστόσο σε περίπτωση που χρειαστεί θα έχουμε το περιθώριο χρήσης έως 1% του ΑΕΠ κατ’ έτος από τα χρήματα που θα είναι κατατεθειμένα σε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό, είπε.

“Με δυο λόγια δηλαδή”, εξήγησε, “θα έχουμε τη δυνατότητα χωρίς να παραβιάσουμε ούτε κατά ένα ευρώ τους στόχους της συμωνίας με τους εταίρους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας από το 2020 εως το 2022, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή για 2,5% του ΑΕΠ”.

“Αυτός ο σχεδιασμός θα δώσει τη δυνατότητα για ισχυρή τόνωση της ανάπτυξης τονώσει, θα τονώσει την οικονομία αλλά θα δώσει και την ευκαιρία τα οφέλη της αναπτυξιακής πορείας να γίνουν πιο γρήγορα αισθητά στους πολλούς”.

Δημοσιονομικός χώρος 1,14 δισ. για το 2019 και 800 εκατ. για το ‘20, επιπλέον της μη περικοπής του αφορολόγητου

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα μεγέθη που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ για το 2018 και τις προβλέψεις που κατέθεσε η κυβέρνηση για την περίοδο 2019 -2022. Επισήμανε ότι για άλλη μια φορά, και για το 2018, τα μεγέθη ήταν μεγαλύτερα των αναμενόμενων. Με βάση αυτά, είπε, “προβλέπεται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για το τρέχον έτος, επιπλέον αυτού που είχαμε υπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2019, ύψους 1,14 δισ. Ευρώ, 800 εκατ. για το 2020, επιπλέον της μη περικοπής του αφορολογήτου, 1,22 δισ. για το 2021 και 2,33 δισ. για το 2022.

“Σε αυτόν το χώρο -που κατά πάσα πιθανότητα και με βάση την εως τώρα εμπειρία μπορεί να είναι και μεγαλύτερος στο τέλος της χρονιάς- ερχόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον 1% του ΑΕΠ περιθώριο από το 2020 και μετά”, πρόσθεσε.

Με δυο λόγια, τόνισε ο πρωθυπουργός, “διαμορφώνονται οι όροι για ένα ισορροπημένο πακέτο μόνιμων φιλοαναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης αρχής γενομένης από το ‘19 αλλά και για τα επόμενα χρόνια”. Παρουσιάζοντας το πακέτο που ετοίμασε το οικονομικό επιτελείο, ανέφερε ότι χωρίζεται σε δύο μέρη: Αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν άμεσα και θα εφαρμοστούν άμεσα και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020. “Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Κανένα προσωρινό”, υπογράμμισε.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr