Home Greek News Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

by _
0 comment 125 views

Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Μετά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος υπέβαλε γραπτώς την παραίτησή του

Την παραίτησή του υπέβαλε μετά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο αλλά και δυσφορία της ομογένειας στις ΗΠΑ για την παραμονή του Δημητρίου στο αξίωμά του. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση στη Γενεύη, είχε ζητήσει προσωπικά την παραίτηση του Δημητρίου.

Κατά πληροφορίες, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε ζητήσει τρεις φορές την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, με την τελευταία φορά το αίτημα να διατυπώνεται σε μυστική κατ’ ιδίαν συνάντηση στη Γενεύη.

Τις πρώτες δύο φορές ο 90χρονος ιεράρχης αρνήθηκε κατηγορηματικά να παραιτηθεί, ισχυριζόμενος ότι έχει ακόμη πολλά να προσφέρει. Το Φανάρι είχε αφήσει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αποπομπής του. Μάλιστα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σκεφτόταν να θέσει το ζήτημα σε ψηφοφορία κατά την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον Νοέμβριο.

Την τρίτη φορά, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δεν ήταν τόσο κατηγορηματικός και είχε ζητήσει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να τον αφήσει στη θέση του μέχρι το Πάσχα. Το αίτημά του είχε γίνει δεκτό, προκαλώντας όμως δυσφορία στην Ομογένεια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος υπηρέτησε την Ορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ για 20 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1999, όταν διαδέχθηκε τον τότε Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα, που παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλη δυσαρέσκεια στην ομογένεια, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της Αρχιεπισκοπής, και της καθυστέρησης στην ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, δίπλα στους Δίδυμους Πύργους, αν και είχαν διατεθεί τα απαιτούμενα κονδύλια.

Η παραίτηση του Δημητρίου θα συζητηθεί στην Ιερά Σύνοδο που θα συνεδριάσει στο διάστημα 9-11 Μαΐου.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι πρότινος, ως διάδοχοι του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου φέροντο ο Γαλλίας Εμμανουήλ και ο Προύσης Ελπιδοφόρος, με τον πρώτο να φέρεται ότι έχει αποσύρει το ενδιαφέρον του.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει: 

Διά τοῦ παρόντος ἀνακοινοῦται ὅτι σήμερον, Σάββατον, 4ην Μαΐου 2019, ἡ Α.Θ.Παναγιότης ὁ Πατριάρχης ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Γέροντα Ἀμερικῆς κ. Δημήτριον, ὁ ὁποῖος ἐνημέρωσεν Αὐτόν ἐπί διαφόρων θεμάτων τῆς κατ΄αὐτόν θεοσώστου Ἐπαρχίας.

Ἐν συνεχείᾳ ἡ Α.Σεβασμιότης ὁ Ἀρχιεπίσκοπος ὑπέβαλε γραπτῶς τήν παραίτησίν του ἐκ τοῦ θρόνου τῆς ἥν ἐπί εἰκοσαετίαν θεοφιλῶς ἐποίμανεν Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς, τήν ὁποίαν ὁ Πατριάρχης θά φέρῃ ἐνώπιον τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου κατά τήν συνεδρίαν αὐτῆς τῆς προσεχοῦς Πέμπτης, 9ης Μαΐου.

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr