Home Greek News «Κλειδώνει» το πακέτο παροχών της κυβέρνησης: Συνάντηση Τσίπρα – Τσακαλώτου

«Κλειδώνει» το πακέτο παροχών της κυβέρνησης: Συνάντηση Τσίπρα – Τσακαλώτου

by _
0 comment 107 views

«Κλειδώνει» το πακέτο παροχών της κυβέρνησης: Συνάντηση Τσίπρα – Τσακαλώτου

Η κυβέρνηση υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων ανοίγει έναν νέο κύκλο παροχολογίας και δείχνει να βιάζεται να μοιράσει εδώ και τώρα το υπερπλεόνασμα που προβλέπει για το 2019 και το οποίο εκτιμά ότι θα ανέλθει σε 1,1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, επιδιώκει να μοιράσει υποσχέσεις σε όλους πατώντας, επίσης, πάνω σε αβέβαια υπερπλεονάσματα που προβλέπει ότι θα υπάρξουν τα επόμενα χρόνια έως και το 2022…

Τα βασικά στοιχεία αυτού του σχεδιασμού πρόκειται να ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, ενώ η συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τον τρόπο διάθεσης μέρους του υπερπλεονάσματος της περιόδου 2019 – 2020 βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 14.00.

Ο δημοσιονομικός χώρος 1,14 δισ. ευρώ που δημιουργείται φέτος με βάση τις νεότερες προβλέψεις για πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ έναντι αρχικής πρόβλεψης 3,6% του ΑΕΠ ανοίγει ξανά χορό προεκλογικών υποσχέσεων. Στο πακέτο έκτακτων και μόνιμου χαρακτήρα μέτρων που σχεδιάζεται, θα περιλαμβάνεται, όπως όλα δείχνουν, ο 13ος μισθός στους δημοσίους υπαλλήλους και η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους. Στον κυβερνητικό σχεδιασμό εκτός από υποσχέσεις για παροχές 1,14 δισ. ευρώ φέτος, είναι πιθανόν να προστεθούν και εξαγγελίες για μόνιμες φορολογικές ελαφρύνσεις σε εισοδήματα, ακίνητη περιουσία και κατανάλωση που συνολικά μπορούν να ανέλθουν στα 4,6 δισ. ευρώ και να απλωθούν μέχρι και το 2022.

Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως μείωση του ΦΠΑ, μετατάξεις αγαθών από τον υψηλό συντελεστή στον χαμηλότερο, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που βρίσκονται στο τραπέζι μπορεί να ηχούν ευχάριστα στα αφτιά των ψηφοφόρων αλλά εντάσσονται σε ένα πλαίσιο υποσχέσεων για την ερχόμενη τετραετία.

Το μεγάλο ζήτημα είναι το τι θα συμβεί με το αφορολόγητο.

Μια μείωση κατά 3.000 ευρώ του αφορολόγητου ορίου θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με χαμηλά εισοδήματα, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή έξτρα φόρου έως 650 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει δηλώσει πάντως ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση το αφορολόγητο όριο δεν θα κοπεί. ΟΕυκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας προχθές στα Γιάννενα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της την κατάλληλη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, η μη περικοπή του αφορολόγητου ορίου έχει κόστος για τον προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται οι Θεσμοί να ζητήσουν δημοσιονομικά ισοδύναμα.

Όπως και να ΄χει, το νέο πακέτο Τσίπρα αναμένεται να βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων που θα έχουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης με τους επικεφαλής των δανειστών, οι οποίοι θα βρίσκονται τη Δευτέρα στην Αθήνα για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Πηγή: Cnn.gr

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr