Home Greek News Ξεκινάει η δίκη για το σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή

Ξεκινάει η δίκη για το σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή

by _
0 comment 130 views

Ξεκινάει η δίκη για το σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, 16:25 |

Βάσω  Παλαιού

Στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας φτάνει στις 19 Απριλίου η υπόθεση των υποκλοπών και του σχεδίου «Πυθία», που αφορούσε τη σχεδιαζόμενη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Πρόκειται για μια δίκη που θα απασχολήσει έντονα τη δημοσιότητα, ακόμα και εάν στο εδώλιο πιθανότατα δεν θα καθίσει ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Ο λόγος για τον πρώην υπάλληλο της αμερικανικής πρεσβείας William Basil, ο οποίος κατηγορείται για το αδίκημα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας από κοινού, με άγνωστους δράστες, κατ’ εξακολούθηση, που αφορά την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2004 μέχρι και τον Μάρτιο του 2005.

Το «παρών» στη δικαστική αίθουσα, ωστόσο, αναμένεται να δώσουν σημαντικοί μάρτυρες, όπως o πρώην διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής, ο πρώην υποδιοικητής Σεραφείμ Τσιτσιμπής και ο τότε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κατασκοπείας, Κωνσταντίνος Αγγελάκης. Με ενδιαφέρον αναμένεται εάν ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση, όπως είχε κάνει και στην ανάκριση.

Σε βάρος του W. Basil εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης το 2015. Ο αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δεν έχει εμφανιστεί ποτέ ενώπιον των ελληνικών δικαστικών Αρχών και από το 2015 μέχρι και σήμερα είναι καταζητούμενος. Ο κατηγορούμενος φέρεται να επιχείρησε με πρόθεση να λάβει γνώση απόρρητων πληροφοριών που αφορούν στα συμφέροντα της Ελληνικής Δημοκρατίας, μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών.

Από την έρευνα του ανακριτή προέκυψε πως η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο «Πέτρος Μάρκου», τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης, αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων.

Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή, με στοιχεία συνδρομητή «American Embassy». Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών, ο William Basil εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.

Διαβάστε εδώ: William Basil: Ποιος είναι ο πράκτορας που προτείνουν να παραπεμφθεί σε δίκη για το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή

Ο ανακριτής Δημήτρης Φούκας συνένωσε τη δικογραφία των τηλεφωνικών υποκλοπών και εκείνη του σχεδίου «Πυθία». Σύμφωνα με αυτό, άγνωστοι σχεδίαζαν την εξόντωση του τότε πρωθυπουργού, αφού φέρεται να ήταν δυσαρεστημένοι με τις συμφωνίες που είχε κλείσει με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και με τον Βούλγαρο ομόλογό του για διέλευση από την Ελλάδα του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου. Σε έγγραφα με την υπογραφή της ΕΥΠ από τις αρχές του 2009 περιλαμβάνεται ενημέρωση των Ελλήνων πρακτόρων από Ρώσους συναδέλφους τους πως «είχαν καταγράψει για πολλές ημέρες την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2008 παρακολούθηση του κ. Καραμανλή από οχήματα βαν, στα οποία επέβαιναν πράκτορες ξένης υπηρεσίας – όχι ευρωπαϊκής».

Ποιος είναι

Και μπορεί για το σχέδιο «Πυθία» οι δράστες να είναι άγνωστοι, ωστόσο για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών ο κατηγορούμενος W. Basil θεωρούνταν ο καλύτερος επιχειρησιακός πράκτορας που είχε βάση στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’90 μέχρι και το 2012. Ο κατηγορούμενος γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη τον Δεκέμβριο του 1950 και είναι γιος του Γιώργου Βασιλειάδη, μετανάστη στην Αμερική από την Κάρπαθο.

Σήμερα ο Basil πλησιάζει τα 70. Αποφοίτησε από το σχολείο της αμερικανικής κοινότητας στην Αθήνα το 1969 και επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου κατετάγη στον αμερικανικό Στρατό και υπηρέτησε στην Αλάσκα. Για τις επόμενες δύο δεκαετίες εργάστηκε στο Γραφείο Ασφαλείας της CIA ως ειδικός στους ανιχνευτές ψεύδους.

Διαβάστε εδώ: William G. Basil: Η “σκιά” του Κώστα Καραμανλή έγινε εκπαιδευτής κατασκόπων

Στη συνέχεια φέρεται ότι έκανε αίτηση και έγινε δεκτός στον επιχειρησιακό βραχίονα της CIA, χάρη και στη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Σύντομα βρέθηκε στη θέση του γραμματέα της πρεσβείας στο κτίριο της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας, στην Αθήνα. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών, ο William Basil δεν έδωσε στίγμα παρουσίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, επαναδραστηριοποιήθηκε ως υπεύθυνος του γραφείου της CIA στη Θεσσαλονίκη επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου και στη συνέχεια συνταξιοδοτήθηκε και έφυγε από τη χώρα.

Διαβάστε εδώ: «Θεόδωρος Συν.»: Ο Έλληνας πίσω από το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή

Ο Καρχιμάκης

Στο εδώλιο θα καθίσει και ο πρώην υπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης. Ο πολιτικός κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε παραβίαση μυστικών της Πολιτείας για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2006 μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2006. Παρότι ο κ. Καρχιμάκης και δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ με βούλευμα απαλλάχθηκαν σχετικά με διαρροή απόρρητων εγγράφων, παρέμεινε ένα σκέλος της κατηγορίας σε βάρος του πρώην υπουργού με αφορμή μια ερώτηση που είχε κάνει στη Βουλή, με αποτέλεσμα να έχει παραπεμφθεί στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Πηγή: https://www.parapolitika.gr/article/xekinai-diki-gia-to-schedio-dolofonias-tou-kosta-karamanli

Πηγή: https://www.parapolitika.gr/article/xekinai-diki-gia-to-schedio-dolofonias-tou-kosta-karamanli

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr