Home Greek News «Μακεδονία» στο ποδόσφαιρο και όχι μόνο… χάρη στο περιθώριο που αφήνει η Συμφωνία των Πρεσπών 

«Μακεδονία» στο ποδόσφαιρο και όχι μόνο… χάρη στο περιθώριο που αφήνει η Συμφωνία των Πρεσπών 

by _
0 comment 91 views

«Μακεδονία» στο ποδόσφαιρο και όχι μόνο… χάρη στο περιθώριο που αφήνει η Συμφωνία των Πρεσπών

Ακόμη μία, αρνητική συνέπεια της Συμφωνίας των Πρεσπών, που δικαιώνει όσους προειδοποιούσαν για τα προβληματικά σημεία της συμφωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, ήρθε στην επιφάνεια.

Στον ποδοσφαιρικό αγώνα που έδωσε η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των Σκοπιανών με τους Λετονούς την Πέμπτη 21 Μαρτίου, στο στάδιο «Φίλιππος ο Β’» για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των γειτόνων εμφανίστηκε με το όνομα «Μακεδονία».

Η Συμφωνία των Πρεσπών επιτρέπει στους Σκοπιανούς να χρησιμοποιούν δημοσίως, ακόμη και σε διεθνείς αγώνες της ποδοσφαιρικής τους ομάδας την ονομασία «Μακεδονία». Ειδικότερα, η Συμφωνία των Πρεσπών, άρθρο 1, παράγραφος 3, εδάφιο ε), παραχωρεί στους γείτονες το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα κωδικά ονόματα MK και MKD σε όλες τις περιπτώσεις, δηλαδή και στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, εξαιρώντας μόνο τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που θα πρέπει να μετατραπούν σε NM NMK δηλαδή (North Makedonia). Άρα οι Σκοπιανοί, με τις ευλογίες ελληνικής κυβέρνησης μπορούν να χρησιμοποιούν ως συντομογραφία το κωδικό όνομα MK και MKD -δηλαδή Μακεδονία- όταν αναφέρονται στη χώρα τους σε οποιαδήποτε αθλητική διοργάνωση.

Το ερώτημα στους εμπνευστές της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι απλό: Γνώριζαν τι υπέγραφαν; Τους ξέφυγε και επέτρεψαν στους Σκοπιανούς να αυτοπροσδιορίζονται σαν Μακεδόνες χρησιμοποιώντας τη συντομογραφία MK και MKD και μάλιστα σε αθλητικές διοργανώσεις τις οποίες παρακολουθούν εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια τηλεθεατών σε όλο τον πλανήτη; Είναι βέβαιο πως ένας τηλεθεατής, σε κάποια ξένη χώρα, που βλέπει να αγωνίζεται εθνική ομάδα μιας χώρας που προσδιορίζεται σαν «ΜΚ» ή «MKD» δηλαδή Μακεδονία θα καταλάβει ότι η ομάδα εκπροσωπεί τη Μακεδονία.  Το ισχυρό επιχείρημα της κυβέρνησης ήταν πως πριν τη «Συμφωνία των Πρεσπών»   όλοι αποκαλούσαν τη γειτονική χώρα «Μακεδονία» και μόνο εμείς ΠΓΔΜ, FYROM, ή Σκόπια, κάτι που μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών υποτίθεται θα άλλαζε. Να όμως ποια είναι η πραγματική αλλαγή! Οι Σκοπιανοί αποκαλούν την ποδοσφαιρική τους ομάδα Μακεδονία, στέλνοντας διεθνώς το μήνυμα ότι η χώρα που κατοχυρώνει το όνομα Μακεδονία είναι η πρώην FYROM.

Το υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να δώσει πειστικές απαντήσεις. Κι αν ο Γιώργος Κατρούγκαλος και οι συνεργάτες του υποστηρίξουν ότι σύμφωνα με το άρθρο 1, παράγραφος 3, εδάφιο ζ) της Συμφωνίας των Πρεσπών «ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το επίσημο όνομα του δεύτερου μέρους ή το σύντομο όνομα, ήτοι, “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”», άρα οι Σκοπιανοί παραχάραξαν τις προβλέψεις της Συμφωνίας, θα πρέπει να απαντήσουν: Γιατί η Συμφωνία επιτρέπει στους Σκοπιανούς να χρησιμοποιούν τις συντομογραφίες MK και MKD στις αθλητικές διοργανώσεις ή σε άλλες εκδηλώσεις που συμμετέχουν πλατιές λαϊκές μάζες όπως η Eurovision; Δεν δημιουργείται διεθνώς η εντύπωση ότι όπου αναφέρεται MK και MKD εννοείται Μακεδονία;

Source: https://meaculpa.gr/politiki/21145-makedonia-sto-podosfairo-kai-oxi-mono-xari-sto-perithorio-pou-afinei-i-sumfonia-ton-prespon
Πολιτική – Meaculpa.gr – Απόψεις, Επικαιρότητα, Σχόλια, Νέα, Ειδήσεις από την Ελλάδα & το Εξωτερικό
© Meaculpa.gr – Απόψεις, Επικαιρότητα, Σχόλια, Νέα, Ειδήσεις από την Ελλάδα & το Εξωτερικό

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr