Ένα πολιτικό και κοινωνικό «χάος» προετοιμάζει η περιβόητη συμφωνία των Πρεσπών στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στα Σκόπια, ενώ την ίδια στιγμή «βόμβα» ρίχνει το αποκαλούμενο «Εθνικό Συμβούλιο της Μακεδονίας», το οποίο συγκροτήθηκε στο  Βερολίνο, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ανένδοτο αγώνα με όλους τους τρόπους κατά της συμφωνίας αυτής.

Το  VMRO και οι χιλιάδες οπαδοί του με την βοήθεια της Μόσχας ετοιμάζουν «κόλαση» στην κυβέρνηση Ζάεφ το επόμενο διάστημα ότι και να λένε κάποιοι, ενώ οι πρόεδρος Ιβανώφ ουσιαστικά απέχει των καθηκόντων του.

Η ανακοίνωση από το «Εθνικό Συμβούλιο της Μακεδονίας»:

«Την 16.03.2019, στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση όπου συζητήθηκε και ολοκληρώθηκε από το αποκαλούμενο «Εθνικό Συμβούλιο της Μακεδονίας», η  ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου, ενωμένου  σώματος που θα προσπαθήσει να αρθρώσει τα συμφέροντα  όλων των Μακεδόνων. Μετά από μια εξαντλητική συζήτηση, η κοινή άποψη ήταν ότι απαιτούνται νέοι τρόποι δράσης,» αναφέρουν σκοπιανά ΜΜΕ.

«Με την ευκαιρία αυτή, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι οι ανάγκες των Μακεδόνων και του μακεδονικού λαού σχηματίσαμε ένα νέο «Εθνικό Συμβούλιο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση .

Το Συμβούλιο συγκροτήθηκε με την ακόλουθη σύνθεση: Vasco Beleski, Robert Klenkoski, Ιγκόρ Mehandzhiyski, Robert Mileski, Oliver Μακεδών Taseski. Λεπτά: Sladjana Makedonska Gažarová.

«Το Εθνικό Συμβούλιο της πΓΔΜ, κατά την πρώτη συνεδρίασή του  στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών η οποία αφορά τους Σκοπιανούς  παντού σε όλο το κόσμο , αποφάσισε τα εξής:

  1. Το Συμβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία Πρεσπών και θεωρεί ότι είναι μια νέα συνθηκολόγηση.
  2. Το Συμβούλιο αποδέχεται πλήρως την εκπεφρασμένη βούληση του μακεδονικού λαού και των άλλων πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας μέσω του μαζικού μποϊκοτάζ του ιστορικού δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου του 2018 και απορρίπτει το νέο επιβληθέν όνομα της χώρας.
  3. Το Συμβούλιο απορρίπτει τη χρήση του επιβλήθηκε με γεωγραφικό προσδιορισμό «βόρεια» και θα εργαστεί για τη διατήρηση του ονόματος Μακεδονία χωρίς προθέματα.

Στην πρώτη του συνάντηση, το Εθνικό Συμβούλιο της Μακεδονίας, σε σχέση με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Μακεδονία, πήρε τις ακόλουθες θέσεις:

  1. Το Συμβούλιο καλεί τον μακεδονικό λαό και όλους τους άλλους πολίτες  της χώρας μαζικά να συμμετάσχουν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και συνέστησε να μην γίνει μποϊκοτάζ σύμφωνα με τους παρακάτω λόγους:

α) μακροπρόθεσμος στόχος των Αλβανών του κόμματος  DUI είναι να υπονομεύσον το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, κάτι που είναι εφικτό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσπαθούν να επιβάλουν ένα δικό τους  αποδεκτό τρόπο στην επιλογή του προσώπου, έτσι ώστε να μπορούν αργότερα να τον επηρεάσουν.

β) Μη τήρηση του ορίου των προεδρικών υποψηφίων, το Συμβούλιο είναι της γνώμης ότι τα κόμματα  SDSM ( Ζάεφ) και DUI ( Αλβανοί), μαζί με τις μαριονέτες τους, διαχωρίζονται από το VMRO-DPMNE και εισέρχονται στο στάδιο αλλαγής  του συντάγματος και  την άρση του υφιστάμενου θεσμικού οργάνου του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετατοπίζοντας την επιλογή στη Συνέλευση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Στην περίπτωση αυτή, το DUI ορίζει την όλη  κατάσταση, παρά την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτούνται για την εκλογή του Προέδρου. Επίσης  υπονομεύει την θέση του Προέδρου ως  θεσμικού οργάνου, ενώ  θα έχει στο μέλλον αποφασιστική επιρροή στις εκλογές.

γ) Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας μέσω της άμεσης  εκλογής του από τους πολίτες δίνει ειδική εξουσία σε αυτό το θεσμικό όργανο. Ο στόχος είναι να εξουδετερωθεί αυτή η εξουσία.

δ) Το Συμβούλιο εξέτασε ένα άλλο πιθανό σενάριο. Αν οι προεδρικές εκλογές αποτύχουν, τα κόμματα SDSM και DUI, μαζί με τις μαριονέτες τους θια θελήσουν να  μειώσουν το όριο των ψήφων για την εκλογή του Προέδρου και έτσι επαναλάβουν τις προεδρικές εκλογές.

  1. Το Συμβούλιο επανεξέτασε τους υποψηφίους για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, καθώς και τις απόψεις τους. Το Συμβούλιο αποφάσισε να καλέσει τον μακεδονικό λαό και όλους τους άλλους πολίτες της χώρας στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές να δώσουν τον ψήφο τους στην Gordana Siljanovska- Davkova.

Το Εθνικό Συμβούλιο της πΓΔΜ επιθυμεί την επιτυχία αυτής της εκστρατείας και ανακοινώνει  ότι δεν πρέπει ποτέ να παραιτηθεί κανένας  από αυτές τις υποσχέσεις.

Διευκρίνιση: Η θέση μας πάνω και γύρω από την διενέργεια των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο σε καμία περίπτωση δεν «νομιμοποιεί» το επίθεμα  «Βόρεια» στο όνομα Μακεδονία, αντιθέτως, σηματοδοτεί την έναρξη του αγώνα εναντίον αυτού του ονόματος και της συμφωνίας που το νομιμοποιεί

Το Εθνικό Συμβούλιο της πΓΔΜ είναι ανοιχτό για συνεργασία και ενθαρρύνει όλα τα ενδιαφερόμενα να συμμετάσχουν στους κοινούς στόχους και παράλληλα καλεί τον μακεδονικό λαό και τους πολίτες της Μακεδονίας να σταθούν πίσω από τις διακηρύξεις αυτές για να τις υποστηρίξουν με θέρμη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Tι θα γίνει όμως στην περίπτωση που η σκοπιανή αντιπολίτευση με πιθανή ρωσική καθοδήγηση ξεκινήσει επεισόδια κατά τις προεδρικές εκλογές στις οποίες κάποιοι θέλουν οπωσδήποτε Αλβανό πρόεδρο;

Tι θα γίνει αν ανέλθει με «άνοιξη» στην κυβέρνηση το VMRO μετά τον Ζάεφ σε σχέση με την ουσία της επαίσχυντης συμφωνίας των Πρεσπών;

Εκτιμήσεις πολλών ειδικών και μη θεωρούν ότι η περιβόητη συμφωνία των Πρεσπών  σε συνδυασμό με τις προεδρικές εκλογές, θα πυροδοτήσουν μεγάλη κρίση στο κρατίδιο, η οποία τώρα υποβόσκει και με την πρώτη ευκαιρία θα έρθει δυναμικά στην επιφάνεια.