Home Greek News Διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s

Διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s

by _
0 comment 89 views

Διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s

01/03/2019, 23:51

Από Β3 σε Β1 – Σταθερό το outlook – «Ευθυγραμμίζεται» με την Fitch ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, καθώς δεν «βλέπει» άλλη αναβάθμιση έως το 2020 – Τι αναφέρει στο Twitter ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες -σε Β1 από Β3- προχώρησε απόψε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. To outlook διατηρείται σταθερό.

Οπως αναφέρει ο οίκος, οι λόγοι για την αναβάθμιση της χώρας είναι:

– Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δείχνει εδραιωμένο και οι ήδη υλοποιημένες μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Η ενίσχυση της οικονομίας, σε συνδυασμό με την επιτήρηση από τους δανειστές, θα μειώσει περαιτέρω το ρίσκο ανατροπής των μεταρρυθμίσεων.

– Πλέον, υπάρχει ιστορικό δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής βελτίωσης οφείλεται σε δομικά μέτρα.

– Εχει βελτιωθεί σημαντικά η βιωσιμότητα του χρέους από το πακέτο ελάφρυνσης του περασμένου Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά την διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, στην οποία είχε προχωρήσει η Moody΄s πριν από έναν χρόνιο, λόγω της σημαντικής δημοσιονομικής και θεσμικής βελτίωσης, βλέποντας έτσι «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από τα Μνημόνια, είχε επιλέξει να μην προχωρήσει στην επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγησή της, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018. Ως αιτία, τότε, είχε χρησιμοποιήσει το γεγονός ότι, μετά την αναβάθμιση του Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, δεν υπήρχαν σχέδια για μια νέα κίνηση σχετικά με τα ελληνικά ratings.

Μετά την S&P τον Ιανουάριο, την Fitch στις αρχές Φεβρουαρίου -που διατήρησαν σταθερή την αξιολόγησή τους- και την Moody’s σήμερα, Παρασκευή, οι επόμενες αξιολογήσεις είναι στις 26 Απριλίου από την S&P και πάλι και στις 3 Μαΐου από την DBRS.

Ο επόμενος γύρος αξιολογήσεων για φέτος ξεκινά στις 2 Αυγούστου από Fitch, στις 23 Αυγούστου από Moody’s, στις 25 Οκτωβρίου από S&P και την 1η Νοεμβρίου από την DBRS.

Τσακαλώτος για την αναβάθμιση

«Λίγες μόλις ώρες μετά την παρατήρηση του κ. Σταϊκούρα ότι όλες οι διεθνείς εκθέσεις επιβεβαιώνουν την κριτική της ΝΔ, η Moody’s αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία κατά 2 βαθμίδες. Ίσως το timing να μην είναι το ισχυρότερο χαρτί είτε της ΝΔ είτε του ίδιου» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με ανάρτηση στο Twitter την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, κατά δύο μονάδες, από το οίκο Moody’s .

https://www.protothema.gr/economy/article/869632/moodys-dipli-anavathmisi-tis-ellinikis-oikonomias/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr