Home Greek News «Φακέλωμα» από την Εφορία για όσους τηρούν τραπεζικές θυρίδες

«Φακέλωμα» από την Εφορία για όσους τηρούν τραπεζικές θυρίδες

by _
0 comment 146 views

«Φακέλωμα» από την Εφορία για όσους τηρούν τραπεζικές θυρίδες

Κωστής Πλάντζος
21/02/2019, 14:22

«Κυνήγι» και στις τράπεζες εάν δεν δίνουν στοιχεία των πελατών τους

Να υποχρεώσει τις τράπεζεςνα στέλνουν στοιχεία στην Εφορία και για τιςτραπεζικές θυρίδεςπου τηρούν οι πελάτες τους, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση της υφυπουργού Αικατερίνης Παπανάτσιου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση έρχεται να προσθέσει την κατηγορία «τραπεζικές θυρίδες» στον κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών, τα οποία καταγράφονται στο Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών (Σ.Μ.Τ.Λ και Λ.Π.) και τα διαβιβάζει ηλεκτρονικά προς έλεγχο στις Δ.Ο.Υ., τα Ελεγκτικά Κέντρα, το Σ.Δ.Ο.Ε., την Οικονομική Αστυνομία, την Αρχή για την Αντιμετώπιση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, τους Οικονομικούς Εισαγγελείς και τους Εισαγγελείς Διαφθοράς.

Με την επέκταση της δυνατότητας πρόσβασης του Σ.Μ.Τ.Λ. και Λ.Π. και στις τραπεζικές θυρίδες, όπως ισχύει και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τα δάνεια των φορολογουμένων, οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν να ελέγχουν ακόμη πιο αποτελεσματικά φυσικά και νομικά πρόσωπα για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παράνομο πλουτισμό και άλλα οικονομικά εγκλήματα. Θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία και χρηματικά ποσά σε μετρητά που κατέχουν αλλά αποκρύπτουν οι ελεγχόμενοι και θα μπορούν πιο εύκολα να προσδιορίζουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, να επιβάλλουν πρόστιμα αλλά και να τεκμηριώνουν τη διάπραξη ποινικά κολάσιμων αδικημάτων.

Επιπλέον η απόφαση προβλέπει ότι αν τα τραπεζικά ιδρύματα δεν ενημερώνουν ηλεκτρονικά το Μητρώο, τότε θα τους αποστέλλεται με αλληλογραφία το αίτημα παροχής στοιχείων και θα πρέπει να απαντούν άμεσα σε αυτό, εντός διορίας λίγων ημερών.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr