«Πόλεμος» ξέσπασε μετά την αποδοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μεταξύ δύο υπερδυνάμεων για τα Βαλκάνια, αποδεικνύοντας ότι πάνω από τα βόρεια ελληνικά σύνορα θα υπάρξουν  πολύ σύντομα αναταράξεις πολύ ισχυρές.    

H CIA μάλιστα σε ειδική έκθεση της σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο προειδοποιεί για ρωσική «επιδρομή» στα Βαλκάνια λόγω ιστορίας, θρησκείας και τεράστιων συμφερόντων. 

«Η Ρωσία καταβάλλει προσπάθειες να επέμβει και να επηρεάσει τις βαλκανικές χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στη στρατιωτική αμυντική συμμαχία», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg σε συνέντευξη του στο Euronews στις Βρυξέλλες.

Μίλησε ακριβώς την ημέρα που η «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» πλέον, υπέγραψε σύμφωνο το οποίο ανοίγει το δρόμο στη χώρα αυτή για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει στις πολιτικές διαδικασίες σε κυρίαρχα κράτη. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα λάθος», δήλωσε ο Stoltenberg.

«Το ΝΑΤΟ σέβεται, και εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών, ανεξάρτητα από το αν θέλουν ή δεν θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

«Στα Σκόπια έχουμε δει ότι τα περισσότερα μέλη στο κοινοβούλιο και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα ότι ήθελαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Χαιρετίζουμε αυτή την κίνηση.

Η Σερβία για παράδειγμα μέσω αξιωματούχων της έχει ανακοινώσει σαφώς ότι δεν θέλει να εισέλθει στο ΝΑΤΟ και το σεβόμαστε αυτό.

Ως εκ τούτου και η Ρωσία πρέπει να σέβεται τις αποφάσεις που λαμβάνονται από κυρίαρχα έθνη, ακόμα κι στη Μόσχα δεν το εγκρίνουν», δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Φαίνεται όμως ότι ο γγ του ΝΑΤΟ ξέχασε ότι στο δημοψήφισμα δεν εκφράστηκε η πλειοψηφία του σκοπιανού λαού.

Ο Stoltenberg μίλησε επίσης για την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή.

Το Σύμφωνο, το οποίο σύμφωνα με τις ΗΠΑ, παραβιάστηκε από τη Ρωσία, απαγόρευε στις δύο χώρες να χρησιμοποιούν βλήματα μικρής και μεσαίας εμβέλειας.

«Δεν θέλουμε μια νέα κούρσα εξοπλισμών και θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τη Ρωσία να επιστρέψει στη συνθήκη», δήλωσε ο Stoltenberg.

«Έχουμε ένα εξάμηνο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απόσυρσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ρωσία μπορεί να επιστρέψει. Οι προτάσεις μας θα μεταβιβαστούν. Θα εξετάσουμε όχι μόνο τις στρατιωτικές συνέπειες αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το ΝΑΤΟ,  σε έναν κόσμο χωρίς Συνθήκη για την Μέση Ανατολή και περισσότερους ρωσικούς πυραύλους, θα είναι σε θέση να προσφέρει αποτελεσματική προστασία», κατέληξε ο Stoltenberg.

Τις τελευταίες ημέρες όμως ο ρωσικός τύπος ανέφερε την μετακίνηση αριθμού πυραύλων ISKANDER στο Κράσνοντάρ έχοντας εντός δραστικού βεληνεκούς Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη.

Η «απάντηση» της Μόσχας στην υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης στο ΝΑΤΟ των Σκοπίων, την έδωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Κωνσταντίνος Κοσάτσεφ μιλώντας στο Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ανώτατο κοινοβούλιο): «είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική πράξη αυτή, αλλά είναι σημαντικό για τη Συμμαχία, δεδομένης της αυξανόμενης επίθεσης της στην Μόσχα».

«Η διαδικασία του πρωτοκόλλου προσχώρησης του ΝΑΤΟ της ΠΓΔΜ είναι περισσότερο συμβολική κίνηση από ένα πρακτικό βήμα, διότι η μικρή αυτή χώρα δεν έχει σημασία για τη Συμμαχία.

Σκοπός της όλης κίνησης είναι η συνεχής επίθεση στη Ρωσία, η οποία καταδεικνύει τον καταστροφικό ρόλο του ΝΑΤΟ ως λείψανο του Ψυχρού Πολέμου.

Είναι σημαντικό για τους Αμερικανούς να δείξουν στη Μόσχα ότι ακριβώς όπως αρνήθηκαν να ακούσουν αυτό που τους είπαμε στη δεκαετία του 1990, στη δεκαετία του 2000 και το 2010 (για περιοχές επιρροής), έτσι δεν θα ακούσουν τη Ρωσία κατά τη δεκαετία του 2020, όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης της πΓΔΜ», σημείωσε ο Ρώσος γερουσιαστής.

Ο Κοσάτσεφ επεσήμανε ότι η συμμαχία λειτουργεί καλά και επεκτείνεται συνεχώς. Ο Ρώσος γερουσιαστής πιστεύει ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα συμβάλλει ούτε στην ασφάλεια της πΓΔΜ, ούτε στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

«Ωστόσο, η τωρινή γενιά των Ευρωπαίων πολιτικών δεν είναι σε θέση να το συνειδητοποιήσει καθώς συνεχίζει να τηρεί τις συνταγές του 20ου αιώνα προσπαθώντας να επιλύσει τα ζητήματα του 21ου αιώνα», κατέληξε ο Κοσάτσεφ.

Η ουσία παραμένει όμως… Το ΝΑΤΟ επεκτείνεται συνεχώς και η Ρωσία απειλεί.

Το κομβικό σημείο είναι η πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στην συμμαχία και η πιθανότητα… ύπαρξης αμερικανικών πυραύλων τόσο κοντά στην ρωσική πρωτεύουσα.

https://www.pentapostagma.gr