Ο Τσίπρας βολτάρει στην Κωνσταντινούπολη και οι Τούρκοι αλωνίζουν!-Αμφισβητούν την κυπριακή ΑΟΖ

Ο Τσίπρας βολτάρει στην Κωνσταντινούπολη και οι Τούρκοι αλωνίζουν!-Αμφισβητούν την κυπριακή ΑΟΖ

Ενώ ο πρωθυπουργός μας βολτάρει στην Κωνσταντινούπολη οι Τούρκοι δεν χάνουν την ευκαιρία να αλωνίσουν στο Αιγαίο, αναφερόμαστε στην επιχείρηση «Ασπίδα της Μεσογείου», έτσι έχουν βαπτίσει την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ.

Η «Ασπίδα της Μεσογείου» πρόκειται για ναυτική άσκηση με την συμμετοχή νατοϊκών πλοίων και τουρκικών φρεγατών, υποβρυχίων, αεροσκαφών, ενεργοποιώντας σταθμούς ραντάρ και αεροσκάφη επιτήρησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΤΕΔ σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης υλοποιήθηκε λίγες ώρες πριν μαζί με την «Νατοϊκή Μόνιμη Ναυτική δύναμη Ομάδα-2.

Σε αυτή συμμετέχουν ναυτικές δυνάμεις που συνεργάζονται με τουρκικά πλοία διεξάγοντας σενάρια πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα περιγράφει την επιχείρηση όμως, αυτή ως μια ουσιαστική κίνηση που έχει στόχο την επιβολή κυριαρχίας στην κυπριακή ΑΟΖ και την συνδέει σαφώς με την εξόρυξη φυσικού αερίου από την Λευκωσία.

Η Τουρκία όμως, προστατεύει την δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη, και τα δικαιώματα της σε περιοχές της Κύπρου που συμφωνήθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση με μονάδες του πολεμικού ναυτικού της.

Μέσα στο πλαίσιο της τουρκικής πολεμικής ναυτικής επιχείρησης «Μεσογειακή Ασπίδα», στην περιοχή της Κύπρου πλέουν δύο φρεγάτες, μια κορβέτα, ένα πλοίο γενικών αποστολών ανεφοδιασμού και δύο υποβρύχια.

Με την συνδρομή του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Reis, της φρεγάτας TCG Barbaros, της Φρεγάτας TCG Gelibolu, της Κορβέτας TCG Bafra, του πλοίου υποστήριξης TCG Akar και αεροσκαφών ΑΦΝΣ, υλοποιείται ναυτική άσκηση στην Α.Μεσόγειο με την διεξαγωγή πολεμικών σεναρίων, δείγμα του τι ακριβώς πράττουν οι Τούρκοι σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Ακόμη, σήμερα ξεκίνησε και το τελικό στάδιο δοκιμών του τουρκικού πυραύλου GÖKDOĞAN, με την τοποθέτηση του σε αεροσκάφη F-16, από το γνωστό τουρκικό ινστιτούτο TUBITAK SAGE, με τις δοκιμές να συνεχίζονται για ολόκληρο το 2019.

Πρόκειται για ένα πύραυλο αέρος–αέρος μεγάλης εμβέλειας, ο οποίος θα αντικαταστήσει μελλοντικά τους πυραύλους τους αμερικανικής κατασκευής AMRAAM και AIM-9X Sidewinder, ώστε η τουρκική αεροπορία σε συνδυασμό με την κατασκευή του μελλοντικού αεροσκάφους TFX, να καταστεί αυτάρκης απέναντι στην δύση ή έτσι νομίζει.

Ο σχεδιασμός αυτού του κατευθυνόμενου βλήματος σε συνδυασμό με το ραντάρ ανίχνευσης μεγάλου βεληνεκούς του TFX και του συστήματος καθοδήγησης που θα διαθέτει, θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας τα επόμενα χρόνια.

Είναι ξεκάθαρο από όλα τα παραπάνω ότι οι Τούρκοι προετοιμάζονται αργά και μεθοδικά για την δημιουργία ισχυρών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες θα είναι απεξαρτημένες από τις ΗΠΑ και την δύση, στην προσπάθεια τους να υλοποιήσουν τα όνειρα του Ερντογάν για μια νέα Οθωμανική αυτοκρατορία.

Ωστόσο, προκύπτει ένα μόνο ερώτημα θα επιτρέψουν οι ΗΠΑ κάτι τέτοιο;