Home Greek News Εκβιασμοί, συναλλαγές και θεσμικό τσίρκο για να μην πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα

Εκβιασμοί, συναλλαγές και θεσμικό τσίρκο για να μην πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα

by _
0 comment 98 views

Εκβιασμοί, συναλλαγές και θεσμικό τσίρκο για να μην πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα

02/02/2019, 13:31

Υπόγειες μεθοδεύσεις για να μην χάσει ο Καμμένος τα προνόμια του αρχηγού Κοινοβουλευτικής Ομάδας  και καχυποψία μεταξύ των δύο πρώην κυβερνητικών εταίρων – Αντιπολίτευση: Να μην αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής

Ένα πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά ήθη σκηνικό έχει διαμορφωθεί στη χώρα, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε καθεστώς εκβιασμού από τον πρώην κυβερνητικό συνεταίρο του Πάνο Καμμένο, με αποτέλεσμα να μεθοδεύονται υπόγειες συναλλαγές και θεσμικές «ταχυδακτυλουργίες» για να αποφύγει η κυβέρνηση την πτώση.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση εντοπίζεται στο ότι μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό δεν διαθέτει ξεκάθαρη προγραμματική πλειοψηφία, αλλά βασίζεται σε ευκαιριακούς συσχετισμούς με βουλευτές που είναι «δανεικοί» ή αποσκιρτούν από άλλα κόμματα.

Την ίδια στιγμή, ο Πάνος Καμμένος στην ουσία χάνει τον αριθμό των βουλευτών που είναι απαραίτητος για να διατηρήσει τη θέση του αρχηγού Κοινοβουλευτικής Ομάδας και έχει ήδη απειλήσει ότι εάν τελικά χάσει τα σχετικά προνόμια δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να φτάσει μέχρι την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Στο πλαίσιο αυτό και για να αποφύγει η κυβέρνηση ένα πιθανό επεισόδιο που θα οδηγούσε στην πτώση της οργανώνει οργανώνει θεσμικές ακροβασίες και συναλλαγές, όπως η επιχειρούμενη αλλαγή του κανονισμού της Βουλής ή η υιοθέτηση ερμηνείας του τελευταίου η οποία θα επιτρέπει στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να διατηρήσει το “στάτους” του αρχηγού Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι το κλίμα είναι πλέον βαρύ για τον Πάνο Καμμένο καθώς υπάρχει η υποψία ότι εκείνος βρίσκεται πίσω από την διαρροή για δήθεν οικογενειακό ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις Μαλδίβες, παρότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ με τουιτάρισμά του διέψευσε ότι βρίσκεται πίσω από τη διαρροή.

Οι κυβερνητικές πηγές πάντως έλεγαν ότι το πιθανότερο είναι ότι η αλλαγή του κανονισμού που θα επιτρέψει στον Πάνο Καμμένο να διατηρήσει τα προνόμια του αρχηγού Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα προχωρήσει δεδομένου ότι υπήρξε δέσμευση και το ζήτημα έχει ήδη προχωρήσει, αν και υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις. Προσέθεταν, όμως, ότι στο εξής δεν πρόκειται να γίνει κανένα άλλο «χατίρι» στον κ. Καμμένο, ενώ επισήμαιναν με νόημα ότι εάν ο τελευταίος συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση θα απαξιωθεί ο ίδιος και ότι υπάρχουν αρκετά «ράμματα για τη δική του γούνα».

Το θέατρο του κοινοβουλευτικού παραλόγου εκδηλώθηκε την Παρασκευή όταν ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος ο οποίος ήταν έτοιμος να παραδώσει την έδρα του όπως είχε προαναγγείλει, ύστερα από συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ανακοίνωσε ότι… θα καθυστερήσει μερικές μέρες την αποχώρησή του -δίνοντας έτσι χρόνο στην κυβέρνηση να οργανώσει το “σωσίβιο” στον Πάνο Καμμένο, αφού εάν ο κ. Παπαχριστόπουλος παραιτηθεί, τη θέση του θα καταλάβει ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος βρίσκεται ήδη εκτός ΑΝΕΛ.

Ο κοινοβουλευτικός αυτός διασυρμός έχει προκαλέσει ήδη την οργή της Αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί τον Νίκο Βούτση να μην γίνει «πιόνι στην άθλια συναλλαγή Τσίπρα Καμμένου».

Η κατάσταση οδηγεί σε όλο και περισσότερα τραγελαφικά φαινόμενα, αφού μετά τον Αριστείδη Φωκά και την “γκαζόζα” του που έγινε αιτία να μην παραστεί σε κρίσιμη ψηφοφορία, είχαμε την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, η οποία απείλησε να παραιτηθεί -κάτι που αν γίνει θα κλονίσει την οριακή και ευκαιριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή. Λεπτομέρεια: Η κυρία Μεγαλοοικονόμου είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων αλλά “μετακόμισε” στο ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από κόντρα της με τον Βασίλη Λεβέντη.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr