Συμφωνία των Πρεσπών: Δείτε Live – Μάχη στην Επιτροπή της βουλής

Συμφωνία των Πρεσπών: Δείτε Live – Μάχη στην Επιτροπή της βουλής

«Παράνομα συσταθείσα» χαρακτήρισε την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ  Πάνος Καμμένος – Δένδιας: Να κληθεί  ο Νίκος Κοτζιάς και να δοθεί η επιστολή του προς τον πρωθυπουργό

Με τρία αιτήματα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και καταγγελίες για την νομιμότητα της επιτροπής από τον Πάνο Καμμένο ξεκίνησε η συζήτηση στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Αρχικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Δουζίνας δήλωσε:» να αποφύγουμε τοποθετήσεις που επιβαρύνουν μια ήδη βαριά ατμόσφαιρα. Είμαι διατεθειμένος να έχουμε ελεύθερη και ευρύτατη συζήτηση. Ως πρόεδρος διατηρώ την ουδετερότητα μου Ως πρόεδρος δεν θα επιτρέψω ύβρεις, ακραίες μισαλλόδοξες εκφράσεις και απρέπειες. Να κρατηθούμε σε πλαίσιο ευγένειας»


Πάνος Καμμένος: «υπάρχει σύσταση της επιτροπής; Η επιτροπή είναι παράνομα συσταθείσα»

Ν. Δένδιας: «πρόκειται για μια – χωρίς κανείς να υπερβάλλει –ιστορική συνεδρίαση. Γιατί στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεσμεύει την χώρα επί θέματος τεράστιας εθνικής και ιστορικής σημασίας. Προσυπογράφω όσα είπατε για το κλίμα που πρέπει να επικρατήσει. Όμως εκτός από το κλίμα πρέπει να δοθεί δυνατότητα για πλήρη διερεύνηση του ζητήματος και να μην θεωρηθεί ότι οι βουλευτές έρχονται με προειλημμένες αποφάσεις. Να δοθεί χρόνος μελέτης του κειμένου.
Το πρώτο αίτημα είναι να υπάρξει στην διάθεση των βουλευτών εφόσον υφίσταται το σύνολο του κειμένου του τροποποιημένου Συντάγματος της γείτονας χώρας. Ώστε να αντιληφθούν οι βουλευτές αν τα συγκεκριμένα άρθρα που τροποποιήθηκαν συνάδουν με το όλο κείμενο. Αν δεν υπάρχει συνολικό κείμενο Συντάγματος από την γείτονα χώρα και πρέπει και αυτό να ειπωθεί και να ληφθεί υπόψη

Το 2ο είναι η επιστολή που απηύθυνε ο πρώην ΥΠΕΞ Κοτζιάς στον πρωθυπουργό χώρας. Θρυλείται ότι περιέχονται απόψεις θέσεις αντιλήψεις και γεγονότα που είναι απαραίτητα διαμόρφωσης επι του θέματος

3ο να κληθεί και υποστεί ερωτήσεις συναδέλφων ο κ. Κοτζιάς που είναι αυτός που διαπραγματεύτηκε γα την Συμφωνία. Να έρθει ο κ. Κοτζιάς στην επιτροπή και να ζητηθούν εξηγήσεις για το κείμενο και τα ενδεχόμενα της Συμφωνίας. Να λάβετε υπόψη ότι σύμφωνα με Συμφωνία ορίζεται ότι η αναθεώψρηση συντάγματος Σκόπια έπρεπε να πάει πριν την ολοκλήρωση του 2018. Τώρα λεει ότι θα τεθέι σε ισχύ το Σύνταγμα μετά την κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο. Αν είναι ορθά όσα λέω – δηλαδή καταγράφεται παράβαση του κειμένου των Πρεσπών – ο Κοτζιάς είναι απαραίτητος. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η παρουσία του κ. Κοτζια εντάσσεται στην παρουσία των φορέων. Συνοψίζω: Να έχουμε το πλήρες κείμενο του Συντάγματος της γείτονος χώρας ή δήλωση της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει. Να δοθεί η επιστολή Κοτζιά στον πρωθυπουργό και να κληθεί ο Κοτζιάς στην Επιτροπή

Π. Καμμένος: είπατε ότι θα αναμείνετε οδηγίες από την κυβέρνηση. Οδηγίες δεν δέχεται ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων. Η Σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη αναφορικά με τους ανεξάρτητους βουλευτές. Η διαδικασία που ακολούθησε ο ΠτΒ δεν υπάρχει στον Κανονισμό της Βουλής. Ο Κανονισμός προβλέπει επιστολή του προέδρου με την οποία θα ζητάτε ο αριθμός των εκπροσώπων. Σήμερα διαλύθηκε μια ΚΟ κόμματος και ενδεχομένως να υπάρξουν κι άλλες γιατί γίνοναι μεταγραφές για να περάσει ή όχι η Συμφωνία. Να το πάρετε πίσω αυτό που είπατε για οδηγίες από την κυβέρνηση. Η διαδικασία επιλογής ανεξάρτητων βουλευτών δια της κληρώσεως στο γραφείο ΠτΒ είναι παράνομη. Θα έπρεπε να παει επιστολή στους ανεξάρτητους. Οι ανεξάρτητοι να κάνουν την επιλογή τους και αν δεν το κάνουν να προχωρήσει ο Πρόεδρος σε κλήρωση. Επίσης το ΚΙΑΝΛ χάνει μια έδρα λόγω της αποχώρησης Θεοχαρόπουλου. Αρα η σύνθεση της επιτροπής υποκρύπτει ουσιαστικά μεθόδευση. Για ένα τέτοιο θέμα δεν επιτρέπεται να ξεκινήσουμε συζήτηση έστω και με υπόνοιες μεθόδευσης. Από την στιγμή που θα λήξει η συζήτηση για την σύνθεση της επιτροπής υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας που προκύπτει από το ότι το κείμενο που καλούμαστε να συζητήσουμε δεν περιλαμβάνει τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο της συμβασεως όπως έχει υποχρέωση να καταθέσει στο Προεδρείο της Βουλής ο υπεύθυνος υπουργός δύο ημέρες πριν την σύγκληση επιτροπής. Εχουμε τέσσερις τροποποιήσεις και δεν έχουμε το τελικό κείμενο. Δεν υπάρχει επίσης η γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής που θα υπογράφεται από τουλάχιστον 2 καθηγητές ώστε να μπούμε στην επι της ουσίας συζήτηση. Επίσης έχουμε παράβαση του άρθρου 74 του Συντάγματος.
Παράλληλα επικαλούμαι απόφαση του συνταγματολόγου Κασιμάτη που επικαλούμασταν στις διαμαρτυρίες στο Σϋνταγμα κατά των μνημονίων. Λεει ότι πολιτικά η Συμφωνία των Πρεσπών είναι απαράδεκτη γιατί εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα.

Αν. Λοβέρδος: Να κατατεθούν τα τελικά κείμενα του Συντάγματος και των συνταγματικών νόμων της Βουλής των Σκοπίων. Τα θελουμε εδώ. Θα διαπιστώσουμε πόσες φορές παραμένει ο όρος «μακεδονικός λαός» και αν αυξήθηκε η χρήση του. Επίσης στο κείμενο που μας δώσατε δεν υπάρχει η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων που χειροτερεύει τα πράγματα και στο ζήτημα ιθαγένειας – που είναι εθνικότητα – και στο γλώσσα. Όλα αυτά είναι προαπαιτούμενα για την συζήτηση. Επίσης την Παρασκευή ζήτησα να κατατεθεί η επιστολή παραίτηση Κοτζιά. Ο πρωθυπουργός επαινεί τον Κοτζιά αλλά δεν μας λεει γιατι έκανε αποδεκτή την παραίτησή του. Είναι δυνατόν χωρίς τα δύο πρώτα κείμενα να θεωρείτε ότι ,μπορούμε να ξεκινήσουμε; Η ρηματική διακοίνωση και όσα εμπεριέχονται κα το Σύνταγμά τους δεν σας είναι σαφές. Γιατί παραβιάστηκε το άρθρο 2 παρ 4 και δεν έχει έρθει το Πρωτόκολλο για ένταξη στο ΝΑΤΟ; Τι μεθοδεύετε πάλι; Να μας φέρετε επίσης κατάλογο με την αναλυτική συμμετοχή των μελών της επιτροπής.