Ποτάμι: Ναι στις Πρέσπες, όχι σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Ποτάμι: Ναι στις Πρέσπες, όχι σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

08/01/2019, 16:36

«Η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν έχει σχέση με τη στάση μας απέναντι στην κυβέρνηση» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος

Να μη μιλούν για εμάς χωρίς εμάς καλεί το Ποτάμι όλους όσοι σχολιάζουν τη στάση που πρόκειται να κρατήσει απέναντι στις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις και με μια μακροσκελή ανακοίνωση προσπαθεί να ξεκαθαρίσει τη στάση που θα κρατήσει.Στην ανακοίνωση τονίζει ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτήν υπενθυμίζοντας πως τον Ιούνιο του 2018 είχε υπερψηφίσει την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η ΝΔ. Ωστόσο επισημαίνει ότι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών θεωρώντας πως το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας πρέπει να κλείσει και η  πΓΔΜ πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι οι «μέρες είναι γκαστρωμένες» και ότι στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της ΚΟ του Κινήματος τις επόμενες ώρες όλα θα ξεκαθαρίζουν ακόμη περισσότερο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Τις τελευταίες ώρες πολλαπλασιάζονται τα σενάρια – κάποια από αυτά ευφάνταστα – σχετικά με τη στάση του Ποταμιού στις εξελίξεις. Η αποσύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και το «Μακεδονικό» δημιουργούν όντως πρόσφορο έδαφος για κάθε είδους υποθέσεις. Καλό θα είναι όμως οι υποθέσεις αυτές να εδράζονται και σε πραγματικά δεδομένα. Θεωρούμε χρήσιμο λοιπόν να θυμίσουμε τις δύο κύριες απαντήσεις του Κινήματός μας στα ερωτήματα των ημερών.
Τα υπόλοιπα, μετά τις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος που είναι προγραμματισμένες για τις επόμενες ώρες. «Οι μέρες είναι γκαστρωμένες» θα λέγαμε παραφράζοντας τον Χαρίλαο Φλωράκη.

Το Ποτάμι στηρίζει την κυβέρνηση;
Όχι. Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Είμαστε στην αντιπολίτευση και αυτό δεν αλλάζει. Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αρχή, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς κομματικό κράτος. Το Ποτάμι ήδη έχει ψηφίσει την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2018 και θα ξανακάνει το ίδιο αν κατατεθεί ανάλογη πρόταση. Η θέση μας όπως διατυπώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Θεσσαλονίκη από τον επικεφαλής, είναι ξεκάθαρη: Αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία τότε η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές.

Το Ποτάμι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Ναι. Το Ποτάμι από την ίδρυση του – το 2014 – έχει ταχθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας της πΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Η διαιώνιση του προβλήματος για δεκαετίες είναι επιζήμια για την Ελλάδα όπως μαρτυρά και η αναγνώριση της γειτονικής χώρας με το όνομα «Μακεδονία» από 140 και πλέον κράτη. Ειδικά στη σημερινή συγκυρία υποστηρίζουμε την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, καθότι αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής. Για τους ίδιους λόγους είμαστε θετικοί στην είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Πρέπει λοιπόν να κλείσουμε άμεσα τα μέτωπα στα βόρεια σύνορά μας και με την συμπαράσταση των συμμάχων μας να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους εξ ανατολών. Αυτό είναι το συμφέρον της πατρίδας μας.

https://www.protothema.gr/politics/article/853329/potami-nai-stis-prespes-ohi-se-psifo-ebistosunis-stin-kuvernisi/