Εθνικές εκλογές στις 17 Μαρτίου; – «Δεν στέκεται καλά» ο Α.Τσίπρας αν και όντως έχει τους «151» στη Βουλή

Εθνικές εκλογές στις 17 Μαρτίου; – «Δεν στέκεται καλά» ο Α.Τσίπρας αν και όντως έχει τους «151» στη Βουλή


Εκλογές ίσως και ενωρίτερα από τον Μάϊο εξετάζει ο Αλέξης Τσίπρας σε περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος υλοποιήσει την υπόσχεσή του προς τους Ελληνες και αποχωρήσει από την κυβέρνηση στις 19 Μαΐου, ενώ το πλέον «παίζει» ως ημερομηνία των πρόωρων εκλογών ακόμη και στις 17 Μαρτίου.

Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με την συμφωνία των Πρεσπών. Αν δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει την υπερψήφιση της συμφωνίας -εφόσον έχει τη βεβαιότητα ότι διαθέτει την σχετική πλειοψηφία- καθώς και ορισμένων νομοσχεδίων-παροχών με διορισμούς και επιδόματα, “σπρώχνοντας” έτσι τον χρόνο πιό κοντά στις ευρωεκλογές, ή προκηρύξει εκλογές πριν έλθει προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

Σε όλες τις περιπτώσεις, βέβαια, είναι «σφαγμένος»: Οι διαφορές που γράφονται από όλες τις σοβαρές δημοσκοπήσεις είναι στην καλύτερη περίπτωση 6 μονάδες και στην χειρότερη 13 μονάδες υπέρ της ΝΔ και κατά της κυβέρνησης.

Σε όλα τα σενάρια ο ΣΥΡΙΖΑ υφίσταται βαριά ήττα που θα υπονομεύσει και την «επόμενη ημέρα». Αρα γιατί να πάει σε εκλογές τον Μάρτιο;

Τονίζουμε ότι πώς ότι και να λέει ακόμα και ο ίδιος ο Τσίπρας, δεν υφίσταται ούτε μία πιθανότητα για εκλογές μετά τον Μάϊο: Η κάλπη των ευρωεκλογών θα είναι αδιάψευστος μάρτυρας της ψήφου και από εκεί και πέρα τυχόν επιμονή για εκλογές τον Οκτώβριο, μόνο την ταχύτητα στον κυβερνητικό κατήφορο θα μεγαλώσει.

Αλλά αν καταφέρει να ψηφίσει ενωρίτερα τις παροχές, τότε ίσως για λόγους τακτικής να πάει προς τις 17 Μαρτίου: Ισως και να αφήσει στη ΝΔ το Σκοπιανό.

Οι εξελίξεις θα κριθούν και από την απόφαση που θα ανακοινώσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ ο Πάνος Καμμένος την ερχόμενη Τετάρτη, αν και το κόμμα του πρακτικά έχει εξαερωθεί, αλλά ο ίδιος παλεύει για το πολιτικό του μέλλον. Ηδη η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, βουλευτής του κόμματος, ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει Τσίπρα για τις Πρέσπες και όχι Καμμένο.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης έλεγε πως θα εγκαταλείψουν την κυβέρνηση πριν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών αίροντας και την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, δείχνοντας έτσι εκλογές, ο συνάδελφός του Θανάσης Παπαχριστόπουλος  δήλωνε πως δεν θα συμβάλλει στο να πέσει η κυβέρνηση.