“Βαρύς” φορολογικά ο Ιανουάριος

“Βαρύς” φορολογικά ο Ιανουάριος

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2019, 08:21

Με ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας, αιτήσεις για πετρέλαιο θέρμανσης και τέκνων, δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού και δήλωση για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα άρχισε το νέο έτος.

Οι υποχρεώσεις του Ιανουαρίου καλό θα είναι τηρηθούν απαρέγκλιτα, αφού εάν τις χάσει κάποιος, χάνειεπιδοματικά ευεργετήματα ή απειλείται με πρόστιμο από την Εφορία και άλλες επιβαρύνσεις, που μπορεί να αποφύγει.

Έτσι, για τους φορολογούμενους που δεν πρόλαβαν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσα στο 2018, η χρονιά ξεκινάει ακριβώς όπως τελείωσε και η προηγούμενη.

Η πρώτη προθεσμία που θα αντιμετωπίσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι η 11η Ιανουαρίου και μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν πληρωθεί και τα τέλη κυκλοφορίας όπως επίσης και να κατατεθούν οι πινακίδες από όσους δεν θέλουν να επιβαρυνθούν με τα τέλη κυκλοφορίας του 2019.

Ο θεσμός των «τελών κυκλοφορίας με τον μήνα» θα αναβιώσει και φέτος ωστόσο, η σχετική τροπολογία δεν αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν από το τέλος Μαρτίου και αυτό προκειμένου να κινηθεί η αγορά των ενοικιαζόμενων ΙΧ κατά τις εορτές του Πάσχα.

Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία του Ιανουαρίου είναι η 15η Ιανουαρίου. Μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία πρέπει να εκπληρωθούν τρεις διαφορετικές υποχρεώσεις:

Οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις για τη χορήγηση του ειδικού επιδόματος.

Αν καθυστερήσουν, δεν χάνουν το δικαίωμα στο επίδομα (εφόσον βεβαίως πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια). Απλώς, αντί να εισπράξουν το ποσό που τους αναλογεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι το τέλος Ιουνίου. Με αυτό το δεδομένο, εκτιμάται ότι σχεδόν το σύνολο των δικαιούχων (οι οποίοι έχουν ήδη κάνει την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης) θα σπεύσουν μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Στις 15 Ιανουαρίου, κλείνει η πλατφόρμα υποβολής του εντύπου Α21 το οποίο αφορά στο επίδομα τέκνων του 2018. Η μεγάλη πλειοψηφία έχουν ήδη κάνει την σχετική αίτηση, ωστόσο δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στους δικαιούχους να μην χάσουν το επίδομα το οποίο αφορά στο σύνολο της περυσινής χρονιάς.

Η 15η Ιανουαρίου είναι και η τελευταία προθεσμία για τη δήλωση του λεγόμενου «επαγγελματικού λογαριασμού» στο σύστημα Taxisnet. Τα πρόστιμα είναι πολύ τσουχτερά. Η μη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού οδηγεί σε διοικητικό πρόστιμο 1000 ευρώ ενώ το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης διόρθωσης σε περίπτωση απενεργοποίησης επαγγελματικού λογαριασμού.

Στην εκπρόθεσμη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.

Στις 18 Ιανουαρίου, συμπληρώνεται το 6μηνο περιθώριο που είχε δοθεί στους ιδιοκτήτες κενών και μηηλεκτροδοτούμενων ακινήτων για να υποβάλουν τη σχετική δήλωση στους δήμους και να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

Η συγκεκριμένη προθεσμία –η οποία προκύπτει από νομοθετική ρύθμιση που πέρασε το καλοκαίρι- δεν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή στους ιδιοκτήτες ακινήτων με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με υπέρογκες χρεώσεις δημοτικών τελών.

Τον κίνδυνο, επισημαίνει σε σχετική της επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να δοθεί νέα εξάμηνη παράταση προκειμένου να αποφευχθούν οι επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών, ειδικά στην περιφέρεια.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2019, 08:29

https://www.zougla.gr/money/forologika/article/varis-forologika-ke-o-ianouarios-pies-ine-i-krisimes-pro8esmies