Home Greek News Τα Σκόπια εκδίδουν διαβατήρια σαν «Δημοκρατία της Μακεδονίας» & η Μέρκελ έρχεται Αθήνα: Θα κυρωθεί η Συμφωνία;

Τα Σκόπια εκδίδουν διαβατήρια σαν «Δημοκρατία της Μακεδονίας» & η Μέρκελ έρχεται Αθήνα: Θα κυρωθεί η Συμφωνία;

by _
0 comment 88 views

Τα Σκόπια εκδίδουν διαβατήρια σαν «Δημοκρατία της Μακεδονίας» & η Μέρκελ έρχεται Αθήνα: Θα κυρωθεί η Συμφωνία;

Eπιβεβαιώνεται τελικά η χθεσινή είδηση που δημοσίευσε το pronews.gr με βάση την οποία περίπου 240.000 διαβατήρια των Σκοπίων βρίσκονται σε τακτική τελωνειακή διαδικασία ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναμένεται να ολοκληρωθεί ακόμη και σε λιγότερο από δέκα ημέρες, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και την αλλαγή ονόματος της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προχωρά σε μια κίνηση η οποία γεννά ερωτήματα ακόμη και σε σκοπιανά ΜΜΕ.

Το ερώτημα πο τίθεται είναι τι φοβούνται οι Σκοπιανοί; Ότι δεν θα κυρωθεί η συμφωνία στο δικό τους κοινοβούλιο; Ή στο ελληνικό κοινοβούλιο; Και ακόμα και αν κυρωθεί και στα δύο κοινοβούλια, μήπως θεωρούν ότι η Μόσχα θα θέσει βέτο στην Συμφωνία των Πρεσπών όταν αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας;

Μόνο τυχαία πάντως δεν είναι η επίσκεψη της Α.Μέρκελ στην Αθήνα η οποία έρχεται να πιέσει όλες τις πολιτικές παρατάξεις για να δεχθούν την εκχώρηση της Μακεδονίας στα Σκόπια.

Επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει στις 10 και 11 Ιανουαρίου η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Ανγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε πριν από λίγο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτς.

Το Βερολίνο πιέζει τα  κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν τη συμφωνία με τα Σκόπια καθώς φοβούνται ότι αυτή θα βγει «τραυματισμένη» ή δε θα «βγει» καθόλου  από την Ελληνική Βουλή.

Όπως δήλωσε η κ. Φιτς, το απόγευμα της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση η Καγκελαρίου της Γερμανίας ‘Ανγκελας Μέρκελ με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου και δείπνο.

Με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών τόσο από το σκοπιανό κοινοβούλιο όσο και στη συνέχεια από το ελληνικό, στο πλαίσιο της συμφωνίας αναμένεται να ισχύσουν αλλαγές στα προσωπικά έγγραφα των πολιτών. Όπως υποστηρίζουν ωστόσο ΜΜΕ της γείτονος, περίπου 240.000 διαβατήρια της χώρας βρίσκονται σε τακτική τελωνειακή διαδικασία ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού καναλιού «Alfa TV», το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ διαθέτει ήδη αρκετά διαβατήρια με την ονομασία αυτή, οπότε -όπως έκρινε ο σταθμός- απευθύνθηκε στο αρμόδιο υπουργείο για να ζητήσει διευκρινίσεις για την κίνηση αυτή.

«Γιατί αγοράζονται έντυπα με τη μορφή αυτή, αφού το υπουργείο έχει ήδη αρκετά και δεν υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοσή τους;» σημειώνεται χαρακτηριστικά στο σχετικό δημοσίευμα, το οποίο διερωτάται γιατί η κυβέρνηση δαπανά κεφάλαια από τον προϋπολογισμό για διαβατήρια με το όνομα του κράτους ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ενώ σε δέκα ημέρες θα γίνει ψηφοφορία για την αλλαγή του ονόματος και έπρεπε να παραγγείλει τα νέα έντυπα με το όνομα του κράτους ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

Πάντως σε ότι αφορά την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα αξίζει να σημειώσουμε ότι «Τα θέματα γερμανικών αποζημιώσεων έχουν νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετηθεί», όπως δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Μαρτίνα Φιτς, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το θέμα θα συζητηθεί κατά την επικείμενη επίσκεψη της Καγκελαρίου ‘Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Εκτός εάν τεθεί και αυτό το θέμα ως ένα είδος «ανταλλάγματος» για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όχι κάποια σοβαρή αποζημίωση απλά κάτι για το… θεαθήναι.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ethnika-themata/739887_ta-skopia-ekdidoyn-diavatiria-san-dimokratia-tis-makedonias-i

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr