«Γκρεμίζεται» η μετοχή της Apple – «Ντόμινο» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

«Γκρεμίζεται» η μετοχή της Apple – «Ντόμινο» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δημοσίευση: 3 Ιανουαρίου 2019, 7:17 μμ | Ανανέωση: Ιανουάριος 3, 2019 στις 7:19 μμ


Δεν μπήκε καλά ο χρόνος  για την Αpple, καθώς όπως φαίνεται μετά και από τη σημερινή της πτώση κατά σχεδόν 9% στη Wall Street, η χρηματιστηριακή αξία της έχει συρρικνωθεί κοντά στα 680 δισ. δολάρια.

Μάλιστα η σημερινή συνεδρίαση για τον τεχνολογικό κολοσσό είναι η χειρότερη από τον Ιανουάριο του 2013 κι έρχεται μετά από ένα άκρως επώδυνο τρίμηνο. Η μετοχή έπεσε 30% το τελευταίο τρίμηνο του 2018 και από το ρεκόρ των 230 δολαρίων κινείται πλέον κοντά στα 144 δολάρια.

Η χρηματιστηριακή αξία έχει συρρικνωθεί συνολικά κατά περίπου 430 δισ. δολάρια σε σχέση με το ζενίθ των 1,1 τρισ. δολαρίων, που καταγράφηκε την περασμένη χρονιά. Αξίζει να αναφερθεί ότι η κεφαλαιοποίηση της μητρικής της Google είναι κοντά στα 720 δισ. δολάρια.

Η πρώτη προειδοποίηση της Apple για τις πωλήσεις της μετά από σχεδόν 12 χρόνια οδηγεί σε απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον τεχνολογικό κλάδο να πλήττεται ιδιαίτερα, καθώς έκαναν βουτιά οι μετοχές των εταιρειών κατασκευής μικροκυκλωμάτων που εφοδιάζουν την κατασκευάστρια των I Phone.

Νωρίτερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε πριν από λίγο απώλειες 0,7%, ακολουθώντας στην πτώση τις ασιατικές αγορές, με την προειδοποίηση της Apple να ενισχύει τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ενδεικτικό είναι ότι η μετοχή της Apple έκανε βουτιά 7,9% στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης μετά την πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων της εταιρείας για τις πωλήσεις της, την οποία απέδωσε στις χαμηλότερες πωλήσεις iPhone στην Κίνα που έχει πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Ο γερμανικός δείκτης DAX, που είναι πολύ ευαίσθητος στην ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, υποχωρούσε 0,9%.

Παράλληλα οι εταιρείες κατασκευής μικροκυκλωμάτων, που προμηθεύουν με εξαρτήματα την Apple, υπέστησαν τα μεγαλύτερα πλήγματα. Η μετοχή της AMS, που προμηθεύει την Apple με αισθητήρες αναγνώρισης προσώπων για τα τελευταία της iPhone, υποχώρησε έως 19%, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του Stoxx. Ακόμη η μετοχή της Dialog Semiconductor έκανε βουτιά 6,7%, ενώ οι μετοχές των εταιρειών Infineon, ASML, ASM International , Logitech και STMicroelectronics υποχωρούσαν από 4 έως 7,3%.

Ο τεχνολογικός κλάδος σημείωνε τη χειρότερη επίδοση, υποχωρώντας 2,9%, ενώ μόνο οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζών σημείωναν κέρδη. Οι επενδυτές απέφευγαν τον κίνδυνο και προτιμούσαν τους κλάδους που θεωρούνται αμυντικοί, όπως ο τηλεπικοινωνιακός, οι οποίοι δίνουν μεγάλα μερίσματα και έχουν σταθερά έσοδα, καθώς οι αγορές ακολουθούν πτωτική τροχιά.

Οι μετοχές εταιρειών πολυτελών προϊόντων, που είναι και αυτές ιδιαίτερα ευαίσθητες σε σημάδια επιβράδυνσης της ζήτησης στην Κίνα, κινήθηκαν επίσης πτωτικά. Οι μετοχές της LVMH, της Kering που είναι ιδιοκτήτρια της Gucci, της Moncler , της Burberry, και της Swatch σημείωναν απώλειες 2,2 έως 3,9%. Οι κινήσεις των μετοχών διογκώνονταν από τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, με πολλούς επενδυτές να είναι ακόμη σε διακοπές.

https://www.pentapostagma.gr