Home Greek News Σήμερα οι τελικές ανακοινώσεις για τέλη κυκλοφορίας, ΦΠΑ στα νησιά και νόμο Κατσέλη

Σήμερα οι τελικές ανακοινώσεις για τέλη κυκλοφορίας, ΦΠΑ στα νησιά και νόμο Κατσέλη

by _
0 comment 109 views

Σήμερα οι τελικές ανακοινώσεις για τέλη κυκλοφορίας, ΦΠΑ στα νησιά και νόμο Κατσέλη

Κωστής Πλάντζος
 Upd: 

Τρεις παρατάσεις και ένα επίδομα περιμένουν οι φορολογούμενοι από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την τελευταία ημέρα του έτους – Κλείνουν νωρίτερα σήμερα λόγω ημιαργίας οι εφορίες

Τρεις παρατάσεις και ένα επίδομα περιμένουν σήμερα οι φορολογούμενοι από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, τελευταία ημέρα του χρόνου, σύμφωνα με όσα έχουν προαναγγελθεί από επίσημα χείλη, σήμερα θα πρέπει να ξεκαθαριστεί:

1. Αν θα παραταθεί η διορία για πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2019 χωρίς πρόστιμα ή και για κατάθεση πιακίδων, για όσους το επιθυμούν.

2. Αν θα παραταθεί -και για πόσο- ο χαμηλός ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κως και Λέρος). Τελευταία στιγμή κυριολεκτικά οι επαγγελματίες και οι πολίτες των νησιών θα μάθουν επισήμως -με διάταξη νόμου- αν θα εξακολουθήσει να ισχύσει και από αύριο εκεί ο μειωμένος ΦΠΑ 17%, όπως έχει εξαγγελθεί εδώ και 6 μήνες.

3. Να παραταθεί η ισχύς του νόμου Κατσέλη για τους δανειολήπτες

Και σήμερα επίσης εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα προσπαθούν να διαπιστώσουν αν ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες για να ξεκινησουν να υποβάλουν αίτηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα έπρεπε να είναι πλήρως λειτουργική από το Σάββατο το πρωί ήδη, σύμφωνα με την εξαγγελία της αρμοδίας υφυπουργού Οικονομικών κυρίας Αικατερίνης Παπανάτσιου.

Καθόλο το σαββατοκύριακο πάντως, οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν μεν να κάνουν είσοδο στο συστημα (στο www.aade.gr και επιλέγοντας Υπηρεσίες προς τους Πολίτες > Επιδόματα > Επίδομα θέρμανσης με τους κωδικούς Taxisnet ή, αν δεν έχουν, ΑΦΜ και Αριθμό εκκαθαριστικού φόρου εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας) αλλά πρακτικά δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν την αίτηση.

Αντιθέτως δεν διαφαίνεται να δοθεί παράταση στην καταληκτική προθεσμίας πληρωμής της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Τι ισχύει για τα τέλη των ΙΧ

Η κυρία Παπανάτσιου με δηλώσεις της την Παρασκευή δεν δεσμεύθηκε ότι θα δοθεί παράταση για τα Τέλη Κυκλοφορίας. «Έκλεισε το μάτι» όμως στους ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών ότι θα δοθεί τελικά, εάν προκύψει πρόβλημα και κριθεί αναγκαίο σήμερα που είναι η τελευταία ημέρα της προθεσμίας.

Ωστόσο η Παραμονή Πρωτοχρονιάς είναι ημιαργία για τις εφορίες και οι συναλλαγές με το κοινό θα διακοπούν νωρίτερα (στη 1 το μεσημέρι). Με άλλα λόγια, ενδέχεται ότι «λόγω φόρτου» και «για έξυπηρέτηση των φορολογουμένων», μπορεί και φέτος να δοθεί η παράταση, όπως συνήθως συμβαίνει άλλωστε κάθε χρόνο τέτοια μέρα.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ΙΧ πάντως δεν μπορούν να θεωρούν απολύτως δεδομένη ούτε την απόφαση παράτασης μέχρι να ανακοινωθεί, ούτε και την δυνατότητα να πάρουν ξανά «πινακίδες με το μήνα» εφόσον τις καταθέσουν. Αν και η σχετική δυνατότητα έχει καταστεί θεσμός τα τελευταία χρόνια, φέτος το μέτρο ενεργοποιήθηκε αφού πέρασαν πρώτα οι αργίες του Πάσχα και του Αγίου Πνεύματος, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες που πόνταραν σε αυτό, να στερηθούν το όχημά τους για τα ταξίδια τους.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr