Home Greek News Game of Taxes του Τσίπρα: Η φορολογία που σκοτώνει την οικονομία

Game of Taxes του Τσίπρα: Η φορολογία που σκοτώνει την οικονομία

by _
0 comment 143 views

Game of Taxes του Τσίπρα: Η φορολογία που σκοτώνει την οικονομία


Η φορολογία που σκοτώνει την οικονομία

-Κώστας Τσαούσης

25/12/2018, 09:08

Η ένσταση της διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας για την κυβερνητική πολιτική στα δημόσια οικονομικά έρχεται να συναντήσει και να εκφράσει τον κόσμο της πραγματικής οικονομίας.

Η Κεντρική Τράπεζα αν και αναγνωρίζει τις θετικές εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά – ένα δεδομένο που δεν αμφισβητείται- εν τούτοις δεν παραλείπει να επισημάνει ότι «παραμένει η μεγάλη έμφαση στη φορολογία». Με άλλα λόγια, τα λεγόμενα ματωμένα υπερπλεονάσματα που έχουν ως αποτέλεσμα να βγάζουν με βίαιο, αυταρχικό τρόπο επιχειρήσεις και νοικοκυριά «εκτός αγοράς» ή στο περιθώριο των εξελίξεων στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο την κυβερνητική επιλογή του εργαλείου «φορολογία/ εισφορές» ως εκδικητικής σπάθης…

Στην πρόσφατη Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2018 διαβάζουμε: «(…)Ωστόσο, η δημοσιονομική υπεραπόδοση επιφέρει αρνητική επίδραση στην πραγματική οικονομία, καθώς βασίζεται στην αυξημένη φορολογική επιβάρυνση και στην περικοπή των επενδυτικών δαπανών, με αποτέλεσμα την αποθάρρυνση των επενδύσεων, την αποδυνάμωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ, αλλά και την αύξηση της παραοικονομίας».

Η Κεντρική Τράπεζα οφείλει να λέει την αλήθεια και την λέει με τρόπο που δεν αμφισβητείται από τους καλής πρόθεσης συμπολίτες μας που βρίσκονται ακόμη στο πεδίο της ορθολογικής αντιμετώπισης των πραγμάτων. Το φονικό κοκτέιλ των φόρων, εισφορών και της ακαταμάχητης Καφκικής γραφειοκρατίας του δημοσίου διαλύει πλέον την οικονομική ζωή της πλειοψηφίας των ενεργών και μάχιμων πολιτών και αποτελεί τον πρώτο και βασικό παράγοντα της υπανάπτυξης και του τέλματος!

Με άλλα λόγια, η δεξαμενή έχει στερέψει και τα περιθώρια για κυβερνητικούς ακροβατισμούς στη συνέχεια δεν υπάρχουν. Μάλιστα, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι αναλυτές του ΣΕΒ προειδοποιούν: «φαίνεται να έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια δημοσιονομικής υπεραπόδοσης πέραν δηλαδή της επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 π.μ. του ΑΕΠ. Συνεπώς, δεν υπάρχει χώρος για παρεκκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, εκτός και εάν τέτοιες παρεκκλίσεις χρηματοδοτηθούν από περαιτέρω περικοπές στον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων ή από εντατικοποίηση στη συλλογή εσόδων από την ΑΑΔΕ, ή τέλος, από επιβολή πρόσθετης φορολογίας στην ήδη υπερφορολογημένη ιδιωτική οικονομία».

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr