Home Greek News Ραγδαίες εξελίξεις: Κύπρος-Ισραήλ συμφώνησαν στην κατασκευή του East Med και περιμένουν την… Ελλάδα

Ραγδαίες εξελίξεις: Κύπρος-Ισραήλ συμφώνησαν στην κατασκευή του East Med και περιμένουν την… Ελλάδα

by _
0 comment 103 views

Ραγδαίες εξελίξεις: Κύπρος-Ισραήλ συμφώνησαν στην κατασκευή του East Med και περιμένουν την… Ελλάδα


Η 5η Σύνοδο Κορυφής της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αναμένεται να φέρει κοσμογονικές αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου καθώς θα ανακοινωθεί η υπογραφή, εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East — Med.

Πριν από λίγο πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις κατά τη διμερή Κύπρου-Ισραήλ στα πλαίσια της Τριμερούς Συνόδου της Μπερ Σέβα και υπήρξε συμφωνία για EastMed μεταξύ των δύο κρατών που αναμένεται να γίνει αποδεκτή και από την Ελλάδα  παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη μόλις ακολουθήσει και η Τριμερής συνάντηση

Ολοκληρώθηκε η διμερής Κύπρου-Ισραήλ, με σημαντικές αποφάσεις.

Μεταξύ των συμφωνηθέντων είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τον EastMed, η οποία θα υποβληθεί στην Κομισιόν και αφού εγκριθεί στη συνέχεια θα υπογραφεί. Στη συμφωνία περιέχονται επίσης σημαντικές αναφορές και στο θέμα της ασφάλειας των υποδομών.

Η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.

Επιπλέον αποφασίστηκε και η λειτουργία από 1η Ιουλίου της Γραμματείας των Τριμερών Συνεργασιών στη Λευκωσία.

Η τριμερής συνάντηση θα γίνει στη διάρκεια του γεύματος, όπου θα συμμετάσχει και ο ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Το ζήτημα είναι άλλο: Θα είναι αποφασισμένη η ελληνική κυβέρνηση, είτε αυτή είτε η επόμενη, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όταν ξέρουν πως η Τουρκία θα αντιδράσει με κάθε τρόπο και εν τέλει όπως αποδεικνύεται οι ΗΠΑ δεν μπορούν να της «τραβήξουν» το «αυτί»;

Ο Εast Med είναι ένας αγωγός τον οποίο οι Αμερικανοί θα ήθελαν να έχει κατασκευαστεί… χθες. Πρόκειται για τον ανταγωνιστή του ρωσικού Turkish Stream.

Έναν αγωγό τον οποίο «γλυκοκοιτάζει» η Ιταλία του Μ.Σαλβίνι. Θα είναι παντελώς έτοιμος το 2019 και τοι ρωσικό φυσικό άεριο θα ρέει στην Τουρκία καθιστώντας την ενεργειακά ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ.

Ο αγωγός θα φτάνει μέχρι την Ανδριανούπολη, από εκεί και πέρα οι Ιταλοί θα ζητήσουν να φτάσει μέχρι την δική τους επικράτεια διαμέσου της Ελλάδας.

Ο διάλογος για περιφερειακά ζητήματα και η συνεργασία των τριών χωρών στους τομείς της ενέργειας, της έρευνας και καινοτομίας, της κυβερνο-ασφάλειας, της γεωργίας και του τουρισμού, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών.

O Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στην 5η Σύνοδο Κορυφής της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πόλη BeerSheba του Ισραήλ.

Στην ελληνική αποστολή θα συμμετέχουν επίσης ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης, Ψηφιακής Πολιτικής κ. Παππάς, ο Αναπλ. Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Φωτάκης και η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Τελιγιορίδου.

Η Σύνοδος, δεύτερη κατά σειρά εντός του 2018, επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των τριών χωρών σε μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ζητημάτων που περιλαμβάνουν τον διάλογο επί περιφερειακών ζητημάτων, την ενέργεια, την έρευνα και καινοτομία, την κυβερνο-ασφάλεια, τη γεωργία, τον τουρισμό κ.ά..

Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ κ Friedman και αναμένεται να συζητηθεί η συνεργασία της τριμερούς με τις ΗΠΑ, γεγονός που συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση καθιέρωσης Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό:

Α) Αρχικώς, οι αντιπροσωπείες θα ασχοληθούν με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στο Κυπριακό, το Μεσανατολικό, τον ευρύτερο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, και τις εξελίξεις στη Συρία και τον Λίβανο.

Β) Δεύτερον, τις αποστολές θα απασχολήσουν θέματα καινοτομίας, έρευνας και μεταφοράς τεχνογνωσίας από το Ισραήλ, με επίκεντρο τη δημιουργία τεχνολογικών πάρκων στην Ελλάδα μέσω της αξιοποίησης της κρίσιμης γεωγραφικής θέσης της χώρας, των αναπτυσσόμενων υποδομών της και του σημαντικού ανθρώπινου κεφαλαίου της.

Στους προαναφερθέντες σχεδιασμούς κεντρική θέση θα κατέχει η Θεσσαλονίκη, ως σημαντικός κόμβος μεταφορών, ενέργειας και logistics στην περιοχή, γεγονός που επιβεβαιώθηκε τόσο κατά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2018 όσο και κατά την βαλκανική τετραμερή που πραγματοποιήθηκε στην Βουλγαρία με προσκεκλημένο τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό. Σχετικές διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν και από τον Υπουργό κ Φωτάκη με τους ομολόγους του.

Παράλληλα, ο κ. Παπάς και η κα Τελιγιορίδου θα συζητήσουν θέματα συνεργασίας στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής και ειδικά της κυβερνοασφάλειας και γεωργίας αντιστοίχως με τους ομολόγους τους.

Γ) Κεντρικό ρόλο θα έχει, η συζήτηση για την προώθηση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα και στις ριζικές αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Η Αθήνα έχει καταστήσει την ενέργεια έναν από τους βασικούς άξονες της εξωτερικής της πολιτικής, ενδιαφερόμενη για την ασφαλή μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ε.Ε. μέσω του πολλαπλασιασμού πηγών και διόδων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσία των αρμοδίων Υπουργών των τριών χωρών, αναμένεται να συζητηθούν οι νέες δίοδοι μεταφοράς LNG με αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και του σχεδιαζόμενου FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, θα ανακοινωθεί η υπογραφή, εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East — Med, έργου μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για τη χώρα μας. Προσθετα, θα συζητηθεί η συνεργασία με τρίτα κράτη σε αυτόν τον τομέα.

Κατά τη Σύνοδο θα υπογραφούν τα εξής κείμενα:

ι. Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας για συνεργασία στον τομέα Κυβερνοασφάλειας

ii. Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας για συνεργασία στον τομέα Smart Cities και Smart Homes

iιι. Διμερής Συμφωνία Ελλάδος-Ισραήλ για την Εξερεύνηση και Αξιοποίηση του Διαστήματος για Ειρηνικούς Σκοπούς

Η τριμερής συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ, παράλληλα με τα αντίστοιχα σχήματα συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με Αίγυπτο (Σύνοδος Κορυφής 10/10), Ιορδανία (Σύνοδος ΥΠΕΞ 19/12), Παλαιστίνη (Σύνοδος ΥΠΕΞ 17/12) και άλλες ελληνικές πρωτοβουλίες, ενισχύουν τον ρόλο της Ελλάδος ως πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Μέχρι εδώ όλα καλά, αλλά ο ρόλος των ΗΠΑ είναι διφορούμενος, ή μάλλον είναι με τον εαυτό τους και κανέναν άλλο. Αυτό που θέλουν οι ΗΠΑ είναι η άμεση υλοποίηση του αγωγού East Med και η άμεση εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Μεσογείου.

Το πως θα γίνει αυτό δεν τους ενδιαφέρει πάντως να λάβουν θέση κατά της Τουρκίας θεωρείται και είναι πρακτικά αδύνατο…

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr