Home Greek News Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συρία. Αφήνει ελεύθερο το πεδίο στον τουρκικό στρατό να επέμβει κατά του YPG

Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συρία. Αφήνει ελεύθερο το πεδίο στον τουρκικό στρατό να επέμβει κατά του YPG

by _
0 comment 120 views

Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συρία

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία! Μάλιστα, αυτή η αιφνιδιαστική αποχώρηση θα γίνει «ολοκληρωτικά και γρήγορα», όπως δήλωσαν αμερικάνοι αξιωματούχοι στο CNN.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο τουίτερ εξηγεί την απόφαση λέγοντας πως το Ισλαμικό Κράτος και η απειλή του ήταν ο μόνος λόγος που ο αμερικάνικος στρατός βρισκόταν στη Συρία, κι ότι από τη στιγμή που οι τζιχαντιστές εξουδετερώθηκαν, «δεν υπάρχει λόγος να είμαστε εκεί».

Ελεύθερο το πεδίο για τουρκική εισβολή

Παραμονές της σχεδιαζόμενης στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στη Βόρειο Συρία, κι ο Λευκός Οίκος επί της ουσίας αφήνει ελεύθερο το πεδίο στον στρατό του Ταγίπ Ερντογάν να επέμβει κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών YPG στις βόρειες επαρχίες κατά μήκος της τουρκο-συριακής μεθορίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Κούρδοι εγκαταλείπονται από τους Αμερικανούς. Έχει προηγηθεί προ καιρού η σταδιακή διπλωματική και στρατιωτική απαγκίστρωση των ΗΠΑ από το Βόρειο Ιράκ, μετά το φιάσκο του δημοψηφίσματος για την κουρδική ανεξαρτησία στην περιοχή αυτή.

​Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Κούρδοι εγκαταλείπονται από τους Αμερικανούς. Έχει προηγηθεί προ καιρού η σταδιακή διπλωματική και στρατιωτική απαγκίστρωση των ΗΠΑ από το Βόρειο Ιράκ.

Παράλληλα, επί του εδάφους της Συρίας παραμένουν ως ισχυροί παράγοντες για τις μελλοντικές διευθετήσεις οι Ρώσοι, με δύο στρατιωτικές βάσεις και έντονη παρουσία και οι Ιρανοί, οι οποίοι διαθέτουν ένα στρατιωτικό δίκτυο σε όλη την επικράτεια της Συρίας, από τα σύνορα με το Ιράκ έως σχεδόν τα σύνορα με το Ισραήλ.

Είναι προφανές όπως σημειώνουν ειδικοί αναλυτές, πως η απόφαση αυτή του Ντόναλντ Τραμπ δεν ελήφθη χωρίς προηγούμενες συνεννοήσεις με την κυβέρνηση του Ισραήλ. Θεωρείται δε βέβαιο πως η κίνηση αυτή των ΗΠΑ πραγματοποιείται μετά από επανεκτίμηση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Σημειώνεται πως πριν από λίγες ώρες από την ανάρτηση της απόφασης του Τραμπ στο τουίτερ, ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης άφησε να εννοηθεί πως υπάρχει ισχυρή πιθανότητα απαγκίστρωσης των ΗΠΑ από τη Συρία, εξέλιξη που θα εκμηδενίσει τις πιθανότητες για μια στρατιωτική σύγκρουση των αμερικανών με τους τούρκους. Ο Ναύαρχος είχε ξεκαθαρίσει επίσης ότι η ελληνική πλευρά δεν συμμερίζεται τις αμερικανικές απόψεις περί ενδεχόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Προφανώς ο Έλληνας επιτελάρχης κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ απέκτησε πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή αυτή. Με δεδομένο ότι ο Έλληνας Α ΓΕΕΘΑ αποκάλυψε πως βρίσκεται σε τακτική επαφή και μάλιστα απευθείας, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, συμπεραίνεται πως η Αθήνα ήταν ενήμερη για τις εξελίξεις, καθώς και για το περιεχόμενο των συνεννοήσεων μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

Συμπεραίνεται εκ των ανωτέρω, πως οι ΗΠΑ προκειμένου να αποφύγουν εμπλοκές στο έδαφος της Συρίας, προτιμούν να ελέγξουν την κατάσταση μέσω των περιφερειακών βάσεων τους στο Άμπου Ντάμπι και το Κατάρ, καθώς και μέσω των αμερικανικών αεροναυτικών δυνάμεων στη Μεσόγειο και τον Εγγύς Ινδικό Ωκεανό, καθώς και από τους μηχανισμούς ελέγχου και συντονισμού που διαθέτουν στο Ιράκ.Πάντα, με την παράλληλη βοήθεια και στήριξη του στρατιωτικού μηχανισμού του Ισραήλ.

Διαβάστε ακόμα:

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018, 17:43

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr