Home Greek News Εξασφάλισαν την Θάνου για μία τριετία

Εξασφάλισαν την Θάνου για μία τριετία

by _
0 comment 113 views

Εξασφάλισαν την Θάνου για μία τριετία

  

Αν μη τι άλλο η κυβέρνηση Τσίπρα για ένα πράγμα διακρίνεται: Ότι όλους τους φίλους τους αποκαθιστά. Το είδαμε με πλήθος πρόσωπα, το βλέπουμε και τώρα που έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για την αποπομπή της μέσω φυσικά των εκλογών.

Αυτή την φορά το πρωθυπουργικό περιβάλλον εξασφάλισε για μία τουλάχιστον τριετία την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου. Η κ. Θάνου που είναι διορισμένη στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, ετοιμάζεται να μετακομίσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στον προεδρικό θώκο της εν λόγω επιτροπής.

Την πρόταση για την Βασιλική Θάνου, η οποία έχει διατελέσει  για ένα περίπου μήνα και υπηρεσιακή πρωθυπουργός, υπέβαλε επισήμως, με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία έγκρισης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στη συνέχεια θα τεθεί προς τελική έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Η θητεία του απερχόμενου προέδρου της Επιτροπής Δημήτρη Κυριτσάκη λήγει στις 23 Δεκεμβρίου. Από τα μέλη της Επιτροπής, των οποίων η θητεία έληξε (4 Δεκεμβρίου), προτείνεται η ανανέωση της θητείας δύο ακόμα προσώπων.

Η ιστορία

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δημιουργήθηκε το 1977, αλλά πήρε τη σημερινή της μορφή μόλις το 1995 στα πρότυπα των πολύ παλαιοτέρων Αρχών Ανταγωνισμού των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Με τον ν.2837/00 η Επιτροπή απέκτησε και οικονομική αυτοτέλεια. Οι οικονομικοί πόροι της Επιτροπής προέρχονται από την επιβολή ανταποδοτικού τέλους ύψους ενός τοις χιλίοις επί του ιδρυτικού κεφαλαίου ή επί του ποσού της αύξησης του κεφαλαίου ανωνύμων εταιριών.

Η Επιτροπή είναι ενδεκαμελής, διορίζεται από τον υπουργό Ανάπτυξης για τριετή θητεία και απαρτίζεται από άτομα που έχουν γνώση και εμπειρία σε θέματα ανταγωνισμού, ανώτατο Δικαστή ή σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους καθώς και εκπροσώπους φορέων (Ο.Κ.Ε.,ΣΕΒ, ΓΕΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ). Τα μέλη της απολαμβάνουν λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας και κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της δεσμεύονται μόνο από το νόμο και τη συνείδηση τους. Ο Πρόεδρος της ορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο μεταξύ των μελών της, μετά τη διατύπωση γνώμης από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Στο έργο της συνεπικουρείται από τη Γραμματεία, η οποία εισηγείται τις υποθέσεις στην Επιτροπή και στην οποία συμμετέχουν και Νομικοί, όπως και Οικονομολόγοι.

Αντίδραση από Ν.Δ.

Για «απροσχημάτιστη πολιτική εξυπηρέτηση» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας την πρόταση Τσίπρα να τοποθετήσει την Βασιλική Θάνου πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. «Η βρισκόμενη σε αποδρομή κυβέρνηση εξασφαλίζει στην κ. Θάνου μία καλά προβεβλημένη και αμειβόμενη απασχόληση με πενταετή -βάσει της σχετικής νομοθεσίας- θητεία» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

«Η επιλογή αυτή όχι μόνο δεν συνδράμει στην αναβάθμιση της τόσο σημαντικής αυτής Αρχής, αλλά είναι και τελείως αντίθετη στην έννοια της ανεξαρτησίας της. Μία έννοια που έχει ήδη πλήξει σοβαρότατα και συστηματικά η σημερινή κυβέρνηση με πλήθος παρεμβάσεών της καθ’ όλη την θητεία της, όπως με τις τροποποιήσεις που έφερε στην Βουλή τον Ιανουάριο 2016 αλλά και σειρά άλλων επιλογών» επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης και προσθέτει: «Δεν είναι τυχαίο που τόσο στην πρόσφατη Έκθεση του ΟΟΣΑ (2018) για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και το έργο της, όσο και στην τέταρτη αξιολόγηση του Ιουνίου 2018, εγείρεται τόσο εμφατικά το ζήτημα της διασφάλισης της ανεξαρτησίας της Αρχής».

Για να καταλήξει αιχμηρά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ: «Η σημερινή επιλογή της κυβέρνησης να προτείνει την κ. Θάνου για τη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι μία απροσχημάτιστη πολιτική εξυπηρέτηση που πλήττει άλλο έναν -σημαντικότατο- θεσμό για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την προστασία του καταναλωτή».

https://www.iapopsi.gr/exasfalisan-tin-thanoy-gia-mia-trietia/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr