Τέρμα τα ψέματα μετά και την χθεσινή φιέστα των δύο προέδρων Τουρκίας και Ρωσίας με αφορμή τον αγωγό Τurk Stream. Σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Eric Pahon έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς στην Άγκυρα: «Η αγορά των S-400 μπορεί να επιφέρει πολλαπλά αποτελέσματα».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι « αν η Τουρκία αγοράσει το ρωσικό αμυντικό σύστημα, η κίνηση αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα να έρθουν σε δύσκολη κατάσταση οι διμερείς σχέσεις μας. Οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις για τους S-400 συνεχίζονται και πρέπει να βρεθεί  μια εναλλακτική λύση».

Πρόκειται για μια ευθεία απειλή στον ίδιο τον Ερντογάν και στην χώρα του. Τι σημαίνει αυτό; Πως αν και εφόσον συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία παράδοσης των ρωσικών πυραύλων στον τουρκικό στρατό, τότε F-35 αντίο!

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη απειλή από το Πεντάγωνο, καθώς αυτή ήρθε λίγες ώρες μετά την κοινή εμφάνιση Ερντογάν-Πούτιν, η οποία έλαβε χώρα στα εγκαίνια του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού Turk Stream.

Το γεγονός έχει εξοργίσει το Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο, την αμυντική βιομηχανία, αλλά και το «βαθύ αμερικανικό κράτος».

Οι εξελίξεις από εδώ και στο εξής, μέχρι να υποκύψουν οι Τούρκοι θα είναι καταιγιστικές όπως συνέβη και με τον Πάστορα Μπράνσον.

Είτε θα κάνει «πίσω» ο Ερντογάν, είτε θα έχουμε εξελίξεις. Φαίνεται όμως ότι οι Τούρκοι έχουν έτοιμο το σχέδιο απόσυρσης ακόμα και από το ΝΑΤΟ και ένταξης στην ευρασιατική ένωση.  

Σήμερα επίσης όλως τυχαίως ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ήταν απαξιωτικός για την αμυντική και γεωπολιτική σημασία του ΝΑΤΟ για την Τουρκία, δηλώνοντας ότι η χώρα του «δεν έχει ανάγκη το ΝΑΤΟ».

«Η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν επιζήμια και τα συμμαχικά έθνη πάντοτε εργάστηκαν κατά της Τουρκίας. Το τουρκικό έθνος είναι ικανό να αμυνθεί με τις δικές του ικανότητες» τόνισε ο  Μπαχτσελί.

Όπως ανέφερε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ χθες, ένας ενεργειακός πόλεμος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Οι χθεσινές εικόνες από την Τουρκία, δείχνουν πως ο Ερντογάν είναι πλέον αποφασισμένος να προχωρήσει παρακάτω, αγνοώντας πλήρως τις όποιες κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Η φιλία Ρωσίας-Τουρκίας έχει φόντο τον κοινό αντίπαλο, τις ΗΠΑ, ενώ καμία πλευρά δεν δείχνει πρόθυμη για αποκλιμάκωση της κρίσης. Με την κλιμάκωση έρχεται και η σύγκρουση μεγάλων οικονομικών δυνάμεων που θα ταράξει τις διεθνείς αγορές, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Η Ελλάδα και η Κύπρος εμπλέκονται άμεσα σε αυτό το παιχνίδι, καθώς είναι στο κέντρο αυτού του πολέμου. Οι ΗΠΑ θέλουν να ανακόψουν την ρωσική ενεργειακή πολιτική και αυτό επιτυγχάνεται σε πρώτη φάση μέσω της Κυπριακής ΑΟΖ, στην οποία εισήλθαν σήμερα οι Τούρκοι παρανόμως.

Θα επέμβουν όμως οι ΗΠΑ κατά της Τουρκίας, ή θα αναζητήσουν ατυχείς τρόπους και πάλι για να κατευνάσουν το «θηρίο» με το όνομα Ερντογάν;

 Οι ΗΠΑ οφείλουν να ξέρουν ιστορικά ότι οι Τούρκοι δεν είχαν και δεν πρόκειται να έχουν ποτέ  κανέναν σύμμαχο, παρά μόνο τον εαυτό τους κάνοντας συνεχώς παζάρια για το κάθε τι.