Home Greek News Ξεκινά γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία

Ξεκινά γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία

by _
0 comment 97 views

Ξεκινά γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία

-Μανώλης Καλατζής


Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του  ότι η έναρξη των ερευνών της Exxon  Mobil σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία δεν διασφαλίζει τη σταθερότητα στην περιοχή – «Παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» λέει το ψευδοκράτος – «Η καλύτερη απάντηση είναι το γεωτρύπανο στο τεμάχιο 10», απαντά η Λευκωσία

Έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η Τουρκία, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Χακίμ Ακσόι, «οι έρευνες για φυσικό αέριο που ξεκίνησε η η Exxon Mobil σε συνεργασία στο δήθεν οικόπεδο 10 της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στα ανοιχτά Κύπρου, δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής. Aυτό θα μπορεί να αλλάξει ορισμένες ευαίσθητες ισορροπίες και στο θέμα της την επίλυσης του προβλήματος».

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι όλοι όλοι οι φυσικοί πόροι γύρω από την Κύπρο δεν ανήκουν όχι μόνο για την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά πως ανήκει και στις δυο πλευρές , υπογραμμίζοντας στην ελληνοκυπριακή διοίκηση να σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Με αυτή την αφορμή , επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες αναζήτησης και εξόρυξης των Ελληνοκυπρίων», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Όπως και στο παρελθόν, θα προχωρήσουμε στα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα ώστε μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Εκτός από τη δική μας υφαλοκρηπίδα, θα αρχίσουμε τις δραστηριότητες μας στις περιοχές τις οποίες έχει αδειοδοτήσει η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου προς την Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.

«Παραγνωρίζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» υποστηρίζει το Ψευδοκράτος

Το «υπουργείο εξωτερικών» των κατεχομένων σημειώνει πως η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» όπως αποκαλεί την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζει τις «μονομερείς και παράνομες», όπως τις χαρακτηρίζει, ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο «παραγνωρίζοντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Ακόμη αναφέρει πως η ελληνοκυπριακή ηγεσία, η οποία αναφέρει πως θέλει οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν από εκεί όπου έμειναν, έχει σοβαρή αδυναμία στο να μοιραστεί τον πλούτο του νησιού, κάτι που είναι εκ των ων ουκ άνευ σε έναν ομοσπονδιακό συνεταιρισμό.

«Το γεγονός ότι δεν υπάρχει απάντηση σε όλες τις εκκλήσεις που έχουμε κάνει για την από κοινού διαχείριση αυτών των πόρων και για συνεργασία μεταξύ μας θα έχει ως αποτέλεσμα άλλη μια ευκαιρία να χαθεί», σημειώνει και προσθέτει πως ως εκ τούτου είναι αναπόφευκτο η τουρκοκυπριακή πλευρά να ξεκινήσει γεωτρήσεις «στα σημεία που αδειοδοτήθηκαν από την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Το «υπουργείο εξωτερικών» αναφέρει ακόμη πως είναι ξεκάθαρο πως «η ελληνοκυπριακή διοίκηση», κατά την έκφρασή του, προσπαθεί να περιλάβει στις συμμαχίες του με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και στις ΗΠΑ.

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση απορρίπτει την προσφορά της τουρκοκυπριακής πλευράς για το φυσικό αέριο εδώ και χρόνια. Αντί τούτου συνεχίζει τις μονομερείς τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω συμφωνιών με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και τώρα προσπαθεί να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε αυτή τη διαδικασία», σημειώνει.

Λευκωσία: Η καλύτερη απάντηση είναι το γεωτρύπανο στο τεμάχιο 10

Ο  Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στο protothema.gr πως “το μόνο σχόλιο που πρέπει να γίνει είναι ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται κανονικά, με βάση όσα επιτάσσει η διεθνής νομιμότητα. Ως γνωστό πρόκειται για πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας -που ενεργεί εκ μέρους όλων των πολιτών της, ενός συντεταγμένου κράτους, μέλους του ΟΗΕ, που ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα, τα οποία αναγνωρίζονται από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και στη βάση της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θαλάσσης του ΟΗΕ”.

«Η καλύτερη απάντηση στις τουρκικές και τουρκοκυπριακές απειλές είναι η παρουσία του γεωτρύπανου της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό ανέφερε, νωρίτερα, στο protothema.gr, κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία που κλήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών.

Σημείωσε, ακόμη,  ότι οι τουρκικες προκλήσεις αντιμετωπιζονται με ψυχραιμία και σε συνεργασία με τους εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr