Home Greek News «Μάχη» στην Ιεραρχία για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου: Αποχώρησε από τη συνεδρίαση ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας

«Μάχη» στην Ιεραρχία για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου: Αποχώρησε από τη συνεδρίαση ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας

by _
0 comment 145 views

«Μάχη» στην Ιεραρχία για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου: Αποχώρησε από τη συνεδρίαση ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Κίνηση διαμαρτυρίας επειδή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν του επέτρεψε να μιλήσει για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών – Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακούστηκε «όποιος είναι εναντίον της Συμφωνίας, φεύγει!»

Σε κλίμα έντασης συνεχίζεται αυτή την ώρα η κρίσιμη συνεδριάση της Ιεραρχίας για τη συμφωνία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση λίγο πριν τις 12 του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταση προκλήθηκε, επειδή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν επέτρεψε στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας να μιλήσει για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος ήθελε συζήτηση επί συγκεκριμένων θεμάτων για να δεχτεί ωστόσο ως απάντηση ότι «όποιος είναι εναντίον της συμφωνίας, φεύγει!».

Πηγές αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής διαφαίνεται ότι δεν γίνεται κουβέντα για θέματα όπως η διασφάλιση των κληρικών, αλλά μόνο για σημεία που αφορούν την εκκλησιαστική περιουσία.

mitr01

Κατά το διάλειμμα συζητήθηκε έντονα αν υπάρχει η δυνατότητα ομιλίας και ελεύθερης παρέμβασης στα ζητήματα που αναπτύσσονται, ενώ διατυπώθηκαν απόψεις ότι «αν περάσει αυτή η συμφωνία, θα αποτελεί μία πύρρειο νίκη του Αρχιεπισκόπου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μητροπολίτες εμφανίστηκαν δυσαρεστημένοι καθώς υπήρξε η αίσθηση ότι όποιος διατυπώνει επιφυλάξεις έπρεπε να είναι πολύ σύντομος στην τοποθέτησή του.

Σημειώνεται ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζαν επικαλούμενοι κώλυμα οι μητροπολίτες Κιλκισίας, Περιστερίου και Λήμνου ενώ λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι αποχώρησε ο μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος καθώς είχε μια προγραμματισμένη εκκλησιαστική υποχρέωση.

Τι είπε ο Ιερώνυμος στην ομιλία του

Τρεις προτάσεις έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομιλία του, η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συνεδρίαση, η οποία θα αποφανθεί για το προσύμφωνο του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ιερώνυμος πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια. Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Σχέδιο νόμου το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο. Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.

mitr02

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ακόμα ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που το έθεσε από την αρχή στον ενθρονιστήριο λόγο του. Προς τούτο, διευκρίνισε, ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα, παρουσίασε τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων στους αρχιερείς και την Ιερά Σύνοδο.

mitr03

Ο κ. Ιερώνυμος είπε χαρακτηριστικά: «Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχω υποχρέωση και καθήκον να εργαστώ για την ευόδωση και την επίτευξη αυτών των στόχων. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματισμός, χωρίς ανθρώπους που να συμμερίζονται, να επιθυμούν και να αγωνιούν για την εκπλήρωση του. Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες. Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας. Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων».

Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι «παρά τις στεναχώριες των τελευταίων ημερών, η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία».

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr