Home Greek News Ανησυχία στην Αθήνα από τη σιωπή Σολτς για τις συντάξεις στη συνάντηση με τον Τσίπρα

Ανησυχία στην Αθήνα από τη σιωπή Σολτς για τις συντάξεις στη συνάντηση με τον Τσίπρα

by _
0 comment 119 views

Ανησυχία στην Αθήνα από τη σιωπή Σολτς για τις συντάξεις στη συνάντηση με τον Τσίπρα

12/11/2018, 06:03

Η κυβέρνηση φοβάται προφανώς ότι δεν θα πάρει την καλύτερη δυνατή ρύθμιση – Σενάριο για διάσωση μόνο των χαμηλών συντάξεων προκρίνει, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, το Βερολίνο – Τι σημαίνει η παρουσία Τσίπρα στο συνέδριο του SPD…

Τρία πράγματα επιβεβαίωσε το τριήμερο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα, στο Βερολίνο για το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών και στο Παρίσι για τη συνάντηση των ηγετών στο πλαίσιο του Φόρουμ για την Ειρήνη: Πρώτον, ότι η πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ βαίνει «καλώς», δεύτερον, ότι την απόφαση για τη μείωση ή όχι των συντάξεων θα τη λάβει το Βερολίνο (κυρίως) και τρίτον ότι η Περιστέρα πρέπει να έχει αποκτήσει ή γούστο ή έναν ικανό σύμβουλο ενδυματολογίας, μιας και κατάφερε να κερδίσει τα φλας ξένων μέσων ενημέρωσης, με το ντύσιμό της, πλάι στις άλλες πρώτες κυρίες, που βρέθηκαν στην Πόλη του Φωτός.

Επιβεβαίωσε επίσης και ότι ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι ήταν ορθές οι κινήσεις του το καλοκαίρι του 2015, καθώς προχώρησε σε μία ακόμα εξομολόγηση, που ακούστηκε σαν απολογία ενώπιον των Γερμανών του SPD για τα όσα διαδραματίστηκαν εκείνες τις κρίσιμες μέρες, που απέτρεψαν την έξοδο από το ευρώ, αλλά γέννησαν το τρίτο μνημόνιο.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να κολακέψει τους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες, τώρα που οι ισορροπίες αλλάζουν στο Βερολίνο και ίσως η αποδυνάμωση της Άνγκελας Μέρκελ φέρουν το SPD σε κρίσιμο ρόλο. Παρότι δεν συνηθίζεται για πρωθυπουργό να ζητά συναντήσεις με υπουργούς, ο κ. Τσίπρας επεδίωξε και είδε τον «τσάρο» της γερμανικής οικονομίας Όλαφ Σολτς, φανερώνοντας την αγωνία του Μαξίμου για το θέμα των συντάξεων. Οριστική λύση δεν έχει βρεθεί ακόμα για το θέμα και η ελληνική κυβέρνηση φοβάται προφανώς ότι δεν θα πάρει την καλύτερη δυνατή ρύθμιση, που αρχικά ήλπιζε. Η «προσφυγή» του κ. Τσίπρα στον κ. Σολτς κρύβει πιθανόν την αγωνία της Αθήνας μήπως η δρομολογούμενη απόσυρση της κυρίας Μέρκελ, κάνει τα πράγματα χειρότερα στο Βερολίνο, καθώς η δεξιά πτέρυγα των χριστιανοδημοκρατών δεν έχει και τόσο ευήκοα ώτα στις ελληνικές εκκλήσεις για πλήρη ακύρωση των συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας τα ΝΕΑ το επικρατέστερο σενάριο για το θέμα των συντάξεων είναι να εφαρμοστεί η μείωση μόνο για τις υψηλές συντάξεις αλλά να μην περικοπούν οι χαμηλές συντάξεις για να προστατευτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Ταυτόχρονα, όμως, η γερμανική πλευρά θα επιμείνει να μειωθούν ο ΕΝΦΙΑ και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να ανατραφοδοτηθεί η αναθέρμανση της οικονομίας.

solts-tso-1

Σε μία προσπάθεια να αποσπάσει τη συμπάθεια των σοσιαλδημοκρατών ο κ. Τσίπρας μίλησε στο συνέδριο του SPD ως γνήσιος κεντροαριστερός, ενισχύοντας την αίσθηση περί «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ και ότι η δική του στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία είναι δεδομένη. Καταχειροκροτήθηκε μάλιστα σε κάποια σημεία της ομιλίας του, αφού φαίνεται ότι στην Ευρώπη τον αναγνωρίζουν περισσότερο ως κεντρώο, ρεαλιστή και ευρωλάγνο πολιτικό, παρά ως αριστερό επαναστάτη με τα νταούλια για τις αγορές, όπως είχε εμφανιστεί το 2015.

«Τον Ιούλιο του 2015 με βοήθησε το καθαρό μυαλό – Βρέθηκα μπροστά στο μεγαλύτερο δίλημμα… η επιλογή της εξόδου από το ευρώ το 2015 ήταν στη πραγματικότητα η επιλογή της ολικής καταστροφής των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης» ήταν το δικό του mea culpa, με το οποίο ζήτησε εμμέσως άφεση αμαρτιών για την «ταλαιπωρία» που υπέβαλλε την ευρωζώνη εκείνο το περίεργο εξήμηνο πριν τριάμισι χρόνια!

Μετά τη δοκιμασία και τις «εξετάσεις» που έδωσε στο Βερολίνο ο κ. Τσίπρας πήγε στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου συγκεντρώθηκαν οι επιφανείς ηγέτες του κόσμου για να συζητήσουν για την ειρήνη, σε ένα Φόρουμ, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 100 ετών από το τέλος των εχθροπραξιών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα πιο σημαντικά έγιναν στο περιθώριο της διάσκεψης αυτής. Η μεν πρωθυπουργική σύζυγος εμφανίστηκε με ένα μπορντό βελούδινο φόρεμα με δαντέλα στους ώμους αλλά και στο τελείωμά του, κατά την παρουσία της στο δείπνο, αλλά και με ένα midi φόρεμα σε παλ εροζ χρώμα συνδυασμένο με μαύρο παλτό σακάκι που είχε την ίδια φόδρα, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

tsipras-mpaziana2
tsipras-mpaziana1

Ο δε κ. Τσίπρας συνομίλησε με σειρά ηγετών. Φυσικά τα είπε με τον οικοδεσπότη Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά είχε την ευκαιρία για ολιγόλεπτη συνομιλία με τον «αγαπημένο» του αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος του είπε ότι τον περιμένει στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου.

Συνομίλησε επίσης με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ενώ άκουσε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να του επαναλαμβάνει την πρόσκληση για επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη.

Δείτε επίσης

Πηγή >> https://www.protothema.gr/politics/article/837748/anisuhia-stin-athina-apo-ti-siopi-solts-gia-tis-sudaxeis-sti-sunadisi-me-ton-tsipra/

 

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr