Πήρε θέση μετά από τόσες μέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για την εν ψυχρώ δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα από την αλβανική ειδική δύναμη RENEA. Στην ουσία ο Τσίπρας δεν καταδίκασε την τακτική των Αλβανών δολοφόνων, μιλώντας σε ιδιαίτερα ήπιο ύφος.

Μετά από τη δολοφονία του ομογενή και το μανιφέστο προπαγάνδας και ανθελληνισμού από τα αλβανικά ΜΜΕ που κατευθύνονται από το καθεστώς Έντι Ράμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιμένει πως οι Αλβανοί είναι σύμμαχοι της Ελλάδας και δεν θα αλλάξει στρατηγική στην διπλωματική προσέγγιση των διμερών θεμάτων.

Συγκεκριμένα, για το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, το παράπονο της οικογένειας για την αντίδραση αλλά και για την προκλητική δήλωση Ράμα ο κ. Τσίπρας είπε:

«Σήμερα είναι μέρα πένθους για οικογένεια και ομογένεια, δεν θέλω να μπω σε κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο. Κατανοώ το πένθος της οικογένειας, την χαροκαμένη μάνα. Δικαιολογημένη η πικρία και ο θυμός. Δεν μπαίνω σε αντιπαράθεση. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έκανε ότι έπρεπε να κάνει. Ζητήσαμε διαλεύκανση της υπόθεσης και τη συμμετοχή Έλληνα αστυνομικού. Μας υποσχέθηκαν να μας δώσουν πλήρες πόρισμα για την υπόθεση

Θέλω να πω, πως αυτό το πολύ δυσάρεστο συμβάν δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο να αλλάξουμε στρατηγική στο να έρθουμε κοντά με τη γειτονική χώρα. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος ξεχάσαμε τι γινόταν την 28η Οκτωβρίου στο χωριό: είχαμε ταφή οστών πεσόντων ηρώων στην Αλβανία, κάτι που έγινε μετά από 70 χρόνια. Αυτές οι εξελίξεις έχουν αξία.

Ήταν ένα δυσάρεστο συμβάν, μας έθλιψε.

Η ελληνική μειονότητα πρέπει να αποκτήσει όλα τα δικαιώματα που δικαιούται με βάση το διεθνές δίκαιο. Συνεχίζουμε τον διάλογο γι αυτό το λόγο.

Θα οριοθετήσουμε την ΑΟΖ με την Αλβανία.

Εμείς έχουμε χαράξει μια στρατηγική για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, έχουμε κόστος, αλλά τον προσανατολισμό μας δεν θα τον χάσουμε».

Θα πάρει ποτέ θέση υπέρ των εθνικών αξιών και συμφερόντων η ελληνική κυβέρνηση;