Πόνος, οργή, αγανάκτιση. Αυτά είναι τα συναισθήματα που διακατέχουν την οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα, οχτώ μέρες μετά τη δολοφονία του 35χρονου από πυρά της αλβανικής αστυνομίας.

Ο πόνος μεγαλώνει όλο και περισσότερο κάθε μέρα που περνά και οι αλβανικές Αρχές δεν τους δίνουν τη σορό του παιδιού τους.

Όπως είπε ο δικηγόρος της οικογένειας Ε. Ναυρίδης μιλώντας στο «Καλημέρα Ελλάδα», παρά την καθυστέρηση υπάρχουν ενδείξεις αυτή τη στιγμή ότι το μαρτύριο της οικογένειά τους θα λάβει τέλος. Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ίσως κηδευτεί μέσα στα επόμενα 24ωρα, καθώς, σύμφωνα με τον δικηγόρο, αναμένεται η σορός του να παραδοθεί ως αύριο.

Οι γονείς του Κωνσταντίνου Κατσίφα μίλησαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 περιέγραψαν τις τελευταίες στιγμές με τον γιο τους και ζήτησαν τη βοήθεια του ελληνικού κράτους για να τον κηδέψουν το συντομότερο.

«Το παιδί θέλω και τίποτα άλλο, και αν μπορούν να βοηθήσουν ας βοηθήσουν, μόνο το παιδί μου θέλω», λέει ο πατέρας του με πόνο ψυχής.

Συγκλονίζει και η κραυγή αγωνίας της μητέρας: «Το παιδί μου τι το κάνουν εκεί; Τι το κρατάνε και μας ταλαιπωρούν; Τι άλλο θέλουν; Να μας εξοντώσουν από τα μέρη μας;», αναρωτιέται η τραγική μάνα που περιγράφει τις τελευταίες στιγμές με τον γιο της αλλά και σε όσα δραματικά βίωσε όταν κουκουλοφόροι εισέβαλαν σπίτι της αναζητώντας τον γιο της: «Εδώ μας τυράννησαν έξι ώρες μέσα στο σπίτι, με το όπλο στο μέτωπο συνέχεια… ‘Μίλα αλβανικά’, ‘μα δεν ξέρω, είμαι Ελληνίδα’, με πετάνε στον καναπέ.. ‘Αυτό τι το θες;’ «Είμαι χριστιανή ορθόδοξη”, και πάλι με πετάνε, και μου δίνουν μια με το όπλο, με το κοντάρι και του σκάω το όπλο και μου λέει «θέλεις να σου την μπουμπουνίσω”; Κάνε ό,τι θες, μόνο το παιδί μου θέλω», αναφέρει η μητέρα του 35χρονου ομογενούς.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, με βάση διασταυρωμένες μαρτυρίες, είναι πλέον κοινός τόπος ότι ο θάνατος του Κατσίφα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Αυτοί που τον σκότωσαν δεν ήταν απλοί Αλβανοί αστυνομικοί, αλλά οι εκπαιδευμένες για τέτοιες περιπτώσεις Ειδικές Δυνάμεις οι οποίες έχουν επανειλημμένα διεκπεραιώσει πολύ δυσκολότερες αποστολές χωρίς να χρειαστεί να σκοτώσουν.

Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πληροφορίες, η εντολή δόθηκε από το γραφείο του ίδιου του πρωθυπουργού. Ολα δείχνουν ότι ο Εντι Ράμα αξιοποίησε το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ήταν οπλισμένος και πυροβολούσε στον αέρα ώστε με την εκτέλεσή του να κάνει επίδειξη ισχύος και να καλλιεργήσει τον φόβο στην ελληνική μειονότητα.

Η παραπάνω πληροφορία ενισχύεται και από το γεγονός ότι λίγες μέρες νωρίτερα ο αρμόδιος για την Αστυνομία υπουργός Εσωτερικών Φατμίρ Τζάφαϊ είχε παραιτηθεί για να αντικατασταθεί από τον σύμβουλο ασφάλειας του πρωθυπουργού και πρώην στρατηγό Σαντέρ Λιέσι.

Ο τελευταίος, όμως, δεν είχε ακόμα αναλάβει τα καθήκοντά του επειδή εκκρεμεί η έγκριση του διορισμού του από την αλβανική Βουλή. Η παραίτηση Τζάφαϊ αρχικά αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ήρθε μόλις μία εβδομάδα μετά την καθοδηγούμενη από αυτόν αστυνομική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας με την κωδική ονομασία «Vol-Vo4», η οποία διεξήχθη σε 12 πόλεις της Αλβανίας.

Στην επιχείρηση αυτή, που διήρκεσε τρεις ημέρες, συμμετείχαν 1.500 αστυνομικοί και είχε στόχο να εξαρθρώσει ένα ισχυρό δίκτυο εμπόρων ναρκωτικών με διασυνδέσεις στα κυβερνητικά κλιμάκια. Στη συνέχεια προέκυψε ότι ο αδερφός του Τζάφαΐ ήταν μπλεγμένος στο εμπόριο ναρκωτικών και μάλιστα, είχε βρεθεί, υπόλογος στην Ιταλία για τις δραστηριότητές του αυτές.

Μνημόσυνο και πορεία στην Αθήνα

Η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου τιμά την 106η επέτειο της απελευθέρωσης της Χιμάρας κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους (5 Νοεμβρίου 1912) και την μνήμη του Βορειοηπειρώτη Εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018, ώρα 4:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και σύντομη εκδήλωση στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στο μνήμα του Αρχηγού της Χιμάρας Σπύρου Σπυρομήλιου.

Θα ακολουθήσει πορεία προς το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι τουλάχιστον 2.000 Βορειοηπειρώτες από την Ελλάδα ετοιμάζονται να μεταβούν με λεωφορεία στις Βουλιαράτες για να συνοδεύσουν μαζί με το σύνολο, όπως αναμένεται, των εκεί ομογενών τη σορό του Κωνσταντίνου Κατσίφα και να εκδηλώσουν την οργή τους για την εν ψυχρώ δολοφονία.