Home Greek News ΔΝΤ: Μειώστε τις συντάξεις και το αφορολόγητο, όπως έχει συμφωνηθεί

ΔΝΤ: Μειώστε τις συντάξεις και το αφορολόγητο, όπως έχει συμφωνηθεί

by _
0 comment 109 views

ΔΝΤ: Μειώστε τις συντάξεις και το αφορολόγητο, όπως έχει συμφωνηθεί

Μάριος Ροζάκος

Είκοσι ημέρες πριν από την πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση των Ευρωπαίων πιστωτών την Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβεβαίωσε ότι εμμένει στις σκληρές απαιτήσεις του για μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου– Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διευκρίνισε ωστόσο ότι η απόφαση εναπόκειται στους Ευρωπαίους και την ελληνική πλευρά

Να εφαρμοστούν κανονικά τα ήδη ψηφισμένα μέτρα για την περικοπή των συντάξεων από το 2019 και την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου από το 2020 εξακολουθεί να ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όπως κατέστησε σαφές σήμερα ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις. Η δήλωση αυτή έρχεται μόλις 20 ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση της πρώτης έκθεσης των ευρωπαϊκών θεσμών στον πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας.

Ο κ. Ράις έσπασε τη διπλωματική δημόσια σιωπή που είχε επιλέξει το ΔΝΤ κατά τη Φθινοπωρινή Σύνοδό του, πριν από είκοσι ημέρες, επιβεβαιώνοντας όσα είχε αναφέρει τότε το www.protothema.gr.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Ράις δήλωσε: «Η μεταρρύθμιση στις συντάξεις έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να κινηθεί η Ελλάδα με πειστικό τρόπο προς κοινωνικές πολιτικές φιλικές για την ανάπτυξη. Βλέπουμε την εφαρμογή του προνομοθετημένου πακέτου για το 2019 και το 2020 ως κάτι που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι η υλοποίηση των δύο επίμαχων μέτρων θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, ώστε να μειωθούν τα φορολογικά βάρη, και συμφώνησε ότι «ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας ως συνόλου», όπως ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στις 12 Οκτωβρίου στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Νωρίτερα ο κ. Ράις είχε, πάντως, αναγνωρίσει ότι το Ταμείο δεν έχει πλέον σε ισχύ πρόγραμμα για την Ελλάδα, συνεπώς περιορίζεται στο «να βοηθάει στην εποπτεία» της χώρας. Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, το ΔΝΤ δεν έχει πρόγραμμα στην Ελλάδα, συνεπώς αυτοί που αποφασίζουν είναι οι Ευρωπαίοι και η ελληνική πλευρά.

Ερωτηθείς για την πρόταση της Ελλάδας να εξοφλήσει πρόωρα μέρος του δανείου που έχει λάβει από το ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού απάντησε ότι «εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να αποφασίσουν, με βάση τη διαχείριση των υποχρεώσεων της χώρας» και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν διάφορες πιθανές επιλογές. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε ισχυρή θέση, μετά την απόφαση του Eurogroup για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και χάρη στο “μαξιλάρι” διαθεσίμων και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του ESM. Συνεπώς, μπορεί να είναι υπομονετική, ώσπου να πάρει αποφάσεις για το δάνειο του ΔΝΤ».

Τέλος, με αφορμή σχετική ερώτηση, ο κ. Ράις δήλωσε ότι η κ. Λαγκάρντ επιθυμεί να επισκεφτεί την Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr