Home Greek News «Ισορροπία τρόμου» για την κυβερνητική συμμαχία μετά τις φωτιές που άναψαν οι δηλώσεις Καμμένου

«Ισορροπία τρόμου» για την κυβερνητική συμμαχία μετά τις φωτιές που άναψαν οι δηλώσεις Καμμένου

by _
0 comment 168 views

«Ισορροπία τρόμου» για την κυβερνητική συμμαχία μετά τις φωτιές που άναψαν οι δηλώσεις Καμμένου

Χρήστος Μπόκας

Πυρ ομαδόν από ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Άμυνας για το plan B στο Σκοπιανό και την πρόταση για νεες αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας – «Σίσυφος» η κυβέρνηση, δείχνει καταδικασμένη να βλέπει το αφήγημα επιτυχίας που χτίζει κάθε φορά να γκρεμίζεται – «Δεν θέλουμε άλλες βάσεις εκτός της Σούδας» απαντούν οι Αμερικανοί

Την δυσκολότερη δοκιμασία αντιμετωπίζουν οι κυβερνητικοί εταίροι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ περι ύπαρξης plan b στο Σκοπιανό αλλά και η πρότασή του για δημιουργία νέων αμερικάνικων βάσεων λειτουργούν ως θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων που απειλούν ευθέως την κυβερνητική συνοχή.

Κορυφαίοι υπουργοί υποστηρίζουν ότι ο κ. Καμμένος ξεπέρασε τα όρια και εκτιμούν ότι χαράσσει πλέον αυτόνομη γραμμή. Προβεβλημένα στελέχη της Κουμουνδούρου εκφράζουν δημόσια την δυσφορία τους ενώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνουν στα κάγκελα θεωρώντας ότι ο κυβερνητικός τους εταίρους εξατμίζει τις ελάχιστες ποσότητες αριστερής εσάνς που τους έχουν απομείνει.

Συνολικά το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκρηκτικό και όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου φτάνουν πλέον μηνύματα προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να ακολουθήσει και αυτός ένα… plan b «αποπέμποντάς τον Πάνο Καμμένο». Για την ώρα ωστόσο, κομματικές πηγές, παραπέμπουν στο ραντεβού που έδωσαν οι δύο εταίροι για τον ερχόμενο Μάρτιο.

Την ίδια ώρα πάντως, ο κ. Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας στους δημοσιογράφους πως στις ΗΠΑ «έχει τυφώνα που δεν λέγεται Πάνος αλλά Μάικλ», όμως η φράση του πρωθυπουργού μάλλον επιβεβαίωσε το ρητό πως όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες, ενίοτε και πολιτικούς τυφώνες.

Ισορροπία τρόμου

Ωστόσο, καθώς η χώρα εισέρχεται στην τελική ευθεία για τις εκλογές γίνεται ορατό πως το σχοινί πάνω στο οποίο ακροβατούν με επιτυχία για τριάμισι χρόνια, οι Τσίπρας – Καμμένος, αρχίζει και λεπταίνει επικίνδυνα και ενδεχομένως η πολιτική επιβίωση του ενός να σημαίνει την πολιτική πτώση του άλλου.

Έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές υποστηρίζουν πως οι δηλώσεις Καμμένου που ενοχλούν τον κυβερνητικό του εταίρο ήρθαν ως απάντηση στις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριζαν το προηγούμενο διάστημα πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών προσμετρώντας και βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση σε ρόλο Σίσυφου

Πέραν όμως των ιδεολογικού ηλεκτροσόκ που προκάλεσε στην Κουμουνδούρου η πρόταση Καμμένου για νέες αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έδωσε την χαριστική βολή στην προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να στήσει ένα βολικό αφήγημα ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Εξηγούν συγκεκριμένα πως οι δηλώσεις Καμμένου σε συνδυασμό με το κλίμα που έχει δημιουργήσει η κρίση στις διεθνείς αγορές, οι αποκαλύψεις για διασπάθιση κονδυλίων στο προσφυγικό και τα στοιχεία για την οικονομικά και εθνικά ύποπτη αγορά σκοπιανής εταιρείας ηλεκτρισμού από την ΔΕΗ σμπαράλιασαν το βολικό αφήγημα επιτυχίας που επιχείρησε να στήσει το Μέγαρο Μαξίμου με κεφάλαια την έξοδο από τα μνημόνια, την αποφυγή της μείωσης στις συντάξεις, την συνταγματική αναθεώρηση κ.α.

Παραδέχονται δε ότι τουλάχιστον από την πυρκαγιά στο Μάτι και μετά η κυβέρνηση μοιάζει με τον Σίσυφο καθώς κάθε φορά που συντάσσει ένα νέο επικοινωνιακό αφήγημα επιτυχίας κάτι συμβαίνει και βρίσκεται στο καναβάτσο.

Μπαράζ δηλώσεων

Πάντως, το έναυσμα για τις σφοδρότατες επιθέσεις στον Πάνο Καμμένο έδωσε αρχικά ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης χαρακτήρισε ακατανόητη την πρόταση του. Μέσα σε λίγες ώρες την σκυτάλη των αντιδράσεων πήρε ο Νίκος Παππάς ο οποίος του συνέστησε να μιλά πιο… μετρημένα αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών ο οποίος κράτησε σαφέστατες αποστάσεις από την πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ρωτήθηκαν σήμερα σε εκδήλωση για τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου. Οι δυο υπουργοί κράτησαν αποστάσεις. «Ο υπουργός Εξωτερικών, δεν πρέπει να μιλάει πολύ για να ακούγεται όταν μιλάει», ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς, αρνούμενος να σχολιάσει. Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς, συμπλήρωσε: «Αυτό ισχύει για όλους του υπουργούς, πρέπει να μιλάνε μετρημένα».

Είναι ενδεικτικό πως ακόμα και η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη αντέδρασε στις δηλώσεις Καμμένου λέγοντας στην Ολομέλεια της Βουλής πως «δεν υπάρχει καμία συζήτηση για νέες Βάσεις. Η Ελλάδα δεν θα γίνει προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ».

«Τελειώσαμε»

«Ο Πάνος Καμμένος κάνει ζημιά στην κυβέρνηση αλλά και στην εθνική προσπάθεια για τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας, για να ξαναστήσουμε μια χώρα με υγιή διοίκηση και έναν παραγωγικό ιστό που θα κρατάει τα παιδιά μας εδώ και δεν θα περιπέσει η πατρίδα μας σε δημογραφικό μαρασμό» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Τόνισε επίσης με νόημα ότι κλείνει η ιστορική περίοδος που υπαγόρευσε τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και ότι δεν συντρέχουν πια οι λόγοι που την επέβαλαν το 2015.

Γιώργος Κυρίτσης: «Ενοχλητικό… πρόβλημα»

«Είναι ένα πρόβλημα. Δεν είναι αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό θα μπορούσε να το θέσει ως αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος στον αρχηγό του μεγαλύτερου κυβερνητικού εταίρου. Η εξωτερική πολιτική είναι θέμα του πρωθυπουργού, είναι λίγο σπασμωδικές οι ενέργειες αυτές» είπε ο κ. Κυρίτσηςγια την πρόταση του Πάνου Καμμένου.

Μιλώντας ειδικά για την πρόταση δημιουργίας αμερικανικών βάσεων σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «δεν είναι σχεδιασμός της κυβέρνησης, ούτε συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ με μια τέτοια εξέλιξη των πραγμάτων, άρα δεν υπάρχει περίπτωση από την παρούσα κυβέρνηση να δρομολογηθούν τέτοιες εξελίξεις».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί μια μια λογική στη βάση της οποίας η Ελλάδα να γίνει ορμητήριο των ΗΠΑ για τις επιδιώξεις τους στην περιοχή» πρόσθεσε.
«Σίγουρα δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξή τους στο RealFM αν και πρόσθεσε ότι «δεν είναι περίεργο, δείτε Γερμανία με Μέρκελ και Ζέεχοφερ και Αγγλία με την Μέι και τον Τζόσον, απλά είναι ενοχλητικό».

Πυρά και από τον φιλοκυβερνητικό τύπο

Το δρόμο της εξόδου δείχνουν στον Πάνο Καμμένο και τα φιλοκυβερνητικά μέσα με πιο χαρακτηριστικό το σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών υπό τον τίτλο «Ο Πάνος Καμμένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα» με τον υπότιτλο «η αμερικανική κυβέρνηση αγνοεί τις προτάσεις του». Παράλληλα το Έθνος έκανε λόγο στο πρωτοσέλιδο του για αιφνιδιασμό της Κυβέρνησης και ότι «Βγάζει καπνούς ο Τσίπρας με τον Καμμένο»

Σφοδρή επίθεση από την αντιπολίτευση

Παρέμβαση στα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Με αφορμή τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης σε προσωπική του δήλωση, η οποία περιέχει σκληρές εκφράσεις, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους χαρακτήρισε την κυβέρνηση «παρακμιακό θίασο» και τον Αλέξη Τσίπρα «αδύναμο πρωθυπουργό».

Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα ξεκαθάρισε επίσης πως μοναδικό μέλημα των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου είναι η παραμονή στην εξουσία παρότι η χώρα διασύρεται διεθνώς.

Τζέφρι Πάιατ: Έχουμε τη Σούδα – Δε μας ενδιαφέρουν άλλες βάσεις!

Έκπληξη προκάλεσε επίσης και η στάση που κράτησαν οι Αμερικανοί οι οποίοι έσπευσαν να κάνουν σαφές ότι δεν ενδιαφέρονται για τη δημιουργία και άλλων βάσεων στην Ελλάδα!

Ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση “Δέλτα” ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Από στρατιωτικής πλευράς θα τόνιζα σε εσάς και τους τηλεθεατές σας ότι υπάρχει μόνο μία βάση, της Σούδας και αυτή βρίσκεται στα Χανιά και δε μας ενδιαφέρει να έχουμε ως επιδίωξη άλλες βάσεις σε άλλα μέρη της Ελλάδας”.

Στην ίδια συνέντευξή του, ο κ. Πάιατ, διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πρόθεση για δημιουργία βάσης αμερικανικών ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr