Home Greek News Έτοιμος να βγει πρόεδρος στη Βραζιλία ο Μπολσονάρου, που δηλώνει ανοικτά «θαυμαστής του Τραμπ»

Έτοιμος να βγει πρόεδρος στη Βραζιλία ο Μπολσονάρου, που δηλώνει ανοικτά «θαυμαστής του Τραμπ»

by _
0 comment 111 views

Έτοιμος να βγει πρόεδρος στη Βραζιλία ο Μπολσονάρου, που δηλώνει ανοικτά «θαυμαστής του Τραμπ»

Όποιος και αν είναι ο νικητής των αυριανών προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία θα κληρονομήσει μια προβληματική οικονομία και ένα δημοσιονομικό χάος με άμεση ανάγκη ανάκαμψης χωρίς ωστόσο τη δυνατότητα να περάσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις άνευ μιας κυβερνώσας συμμαχίας στο Κογκρέσο.
Αύριο οι Βραζιλιάνοι καλούνται να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρό τους, τα 513 μέλη της Κάτω Βουλής του Κογκρέσου και τα δύο τρίτα της Γερουσίας των 81 μελών.

Τρεις ημέρες πριν διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών, ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζαΐχ Μπολσονάρου είχε αυξήσει κι άλλο το προβάδισμά του ως προς τις προθέσεις ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Datafolha, ο Μπολσονάρου πιστώνεται το 35% των ψήφων, κάτι που σημαίνει ότι αύξησε το ποσοστό του κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση του ινστιτούτου, που είχε μεταδοθεί δύο μέρες νωρίτερα.

Προηγείτο κατά 13 μονάδες του κεντροαριστερού υποψηφίου Φερνάντο Χαντάντ, ο οποίος αύξησε ελαφρά το δικό του ποσοστό των προθέσεων ψήφου στο 22%.

Ο επόμενος πρόεδρος, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου, θα πρέπει να διαχειριστεί άμεσα και με επιτυχία την οικονομική ατζέντα καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την χειρότερη ύφεση εδώ και δεκαετίες με την επί σειρά ετών μεταρρύθμιση του δαπανηρού συνταξιοδοτικού συστήματος να εκκρεμεί.

Όμως οι ριζικές αλλαγές θα απαιτήσουν και ένα είδος συμφωνίας και συμμαχιών στο Κογκρέσο για τα οποία και οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι θα δυσκολευτούν.

Σε περίπτωση νίκης του ο ακροδεξιός υποψήφιος δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να διαπραγματευτεί με το Κογκρέσο προκειμένου να κυβερνήσει. Το μικρό Φιλελεύθερο Κόμμα (PSL) του διαθέτει έναν μόνο σύμμαχο, ακόμη μικρότερο. Οι δυο τους μπορούν να προσβλέπουν σε 20 μέλη στην Κάτω Βουλή, στην καλύτερη περίπτωση.

Από την πλευρά της Αριστεράς, ο υποψήφιος πρόεδρος Φερνάντο Χαντάντ, ο οποίος υπήρξε αντιπρόεδρος του Κόμματος των Εργαζομένων (PT), έρχεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο χάρις κυρίως στην δημοτικότητα του φυλακισμένου πρώην προέδρου της χώρας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και ιδρυτή του κόμματος.

Ο Χαντάντ προφανώς θα αντιμετωπίσει τον Μπολσονάρου σε δεύτερο γύρο στις 28 Οκτωβρίου και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις νικητής θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από τους δύο.

«Ο Βραζιλιάνος Τραμπ» ή «Ο Μύθος»;

Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία διετέλεσε γερουσιαστής για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ο 63χρονος Μπολσονάρου είναι για τους εχθρούς του «Ο Βραζιλιάνος Τραμπ» και για τους οπαδούς του «Ο Μύθος».

Ο ίδιος μάλιστα είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος στην Guardian θαυμαστής του Τραμπ.

Πρώην λοχαγός, ο γεννημένος στην πόλη Καμπίνας κοντά στο Σάο Πάουλο Μπολσονάρου ξεκίνησε στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων, μετά τον Λούλα, αλλά όταν απαγορεύτηκε στον φυλακισμένο πρώην πρόεδρο η κάθοδος στις εκλογές, ο Μπολσονάρου απέκτησε προβάδισμα.

Ο ακροδεξιός πολιτικός βάζει στο επίκεντρο της εκστρατείας του την καταπολέμηση «της διαφθοράς» και την αποκατάσταση «του νόμου και της τάξης». Μάλιστα τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης των νόμων κατά της οπλοχρησίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έγκλημα.

Ο Μπολσονάρου λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του όταν δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι κατά τη διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης και υπέστη σοβαρή αιμορραγία γι αυτό και χρειάστηκε να επιβληθεί σε δίωρη χειρουργική επέμβαση.

Ο ακροδεξιός υποψήφιος έχει προκαλέσει την οργή πολλών γυναικών στη Βραζιλία, οι οποίες έχουν κατακλύσει πολλές φορές τους δρόμους της χώρας για να διαμαρτυρηθούν για την υποψηφιότητά του οργισμένες από τα κατά καιρούς προσβλητικά σχόλιά του.

Πλήθη γυναικών έχουν καλέσει τις εκπροσώπους του φύλου τους σε μαζικές κινητοποιήσεις κατά του χρησιμοποιώντας hashtag όπως #NotHim.

Το 2015, του επιβλήθηκε πρόστιμο γιατί δήλωσε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ότι η βουλευτής του Κογκρέσου Μαρία ντο Ροζάριο «δεν αξίζει να βιαστεί, είναι πολύ άσχημη».

Αυτή την περίοδο οι αρχές ερευνούν καταγγελίες περί ρατσισμού σε σχέση με προσβλητικά του σχόλια εις βάρος Αφροβραζιλιάνων.

Παρόλ΄αυτά, έχει εκατομμύρια ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εκατομμύρια οπαδούς χριστιανούς Ευαγγελιστές λόγω των άκαμπτων θέσεών του κατά της άμβλωσης.

https://www.el.gr/diethni/kosmos/etoimos-na-vgei-proedros-sti-vrazilia-o-mpolsonaroy-poy-dilonei-anoikta-thaymastis-toy-tramp/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr