Home Greek News Μέρκελ, Λαγκάρντ, Ντράγκι 8 χρόνια κλείνουν τα μάτια στα 200 δις ελληνικά κόκκινα δάνεια

Μέρκελ, Λαγκάρντ, Ντράγκι 8 χρόνια κλείνουν τα μάτια στα 200 δις ελληνικά κόκκινα δάνεια

by _
0 comment 123 views

Μέρκελ, Λαγκάρντ, Ντράγκι 8 χρόνια κλείνουν τα μάτια στα 200 δις ελληνικά κόκκινα δάνεια

Πάμε για κούρεμα καταθέσεων και νέα Μνημόνια;

Γνωρίζαμε ότι τα κόκκινα δάνεια, ιδιαίτερα τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά, ήταν μια πυρηνική βόμβα άνω των 120 δις ευρώ και συνειδητά δεν την ακουμπήσαμε. Ολες οι κυβερνήσεις σπρώχναμε το πρόβλημα στο μέλλον. Το ίδιο προσπαθεί να κάνει και ο Τσίπρας…

Από τον Ian Ford

Την φοβερή αυτή εξομολόγηση έκανε σε συνεργάτες του ο Αντώνης Σαμαράς, η κυβέρνηση του οποίου με μαεστρία απέφυγε να ακουμπήσει τα κόκκινα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια. Ο Τσίπρας διαπιστώνει πως τα περιθώρα για τις τράπεζες στενεύουν και ψάχνει τον μουτζούρη στον οποίο θα φορτώσει την ευθύνη για τυχόν κούρεμα καταθέσεων. Μόνο που είανι εντυπωσιακή η αφασία και των δανειστών και στην υπόθεση των κόκκινων δανείων.

Είναι δυνατόν Μέρκελ, Λαγκάρντ και Ντράγκι να έχουν αφήσει να τους ξεφύγει το γεγονός των 200 δις ευρώ κόκκικων δανείων των ελληνικών τραπεζών; 8 χρόνια τώρα πως επέτρεψαν να μην αντιμετωπισθεί πιο επιθετικά το πρόβλημα; Μήπως υπήρχε πίσω σκέψη που δεν ήταν άλλη από τα συνεχή Μνημόνια; Πως είναι δυνατόν να βγάζεις στις αγορές ένα κράτος-σακάτη με 200 δις κόκκινα δάνεια; Τι συμβαίνει εδώ;

Ο Τσίπρας γνωρίζει πως θα οδηγηθεί σε κούρεμα καταθέσεων εάν δεν δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για τους πλειστηριασμούς των στρατηγικών κακοπληρωτών, τόσο των στεγαστικών δανείων όσο και των επιχειρηματικών ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν κι ένα σκασμό νεόπλουτοι μηντιάρχες. Σ΄αυτούς παρότι τους προστατεύει ο νόμος των Ανωνύμων εταιριών θα πρέπει να γίνουν πλειστηριασμοί της ακίνητης περιουσίας τους καθώς πολλά επιχειρηματικά δάνεια έγιναν εξωχώριες καταθέσεις!

Πρόκειται ασφαλώς για τρολάρισμα της εξόδου τόσο από τους εγχώριους κατσιαπλιάδες όσο και από τους αντίστοιχους δανειστές κατσιαπλιάδες. Πως είναι δυνατόν η Μέρκελ, η Λαγκάρντ, ο Ντράγκι να βγάζουν στις αγορές ένα κράτος στις 4 συστημικές τράπεζες του οποίου καραδοκεί μια πυρηνική βόμβα 200 δις ευρώ; Ποιες αγορές πάνε να εξαπατήσουν με ένα χρεοκοπημένο κράτος που αποτελεί συστημικό κίνδυνο για ολόκληρο τον πλανήτη και όχι μόνο για την Ευρώπη; Σε όσο εξευτελιστική τιμή και να πουληθούν τα κόκκινα δάνεια πολύ δύσκολα τα όποια funds επενδύσουν σ΄αυτά θα καταφέρουν να βγάλουν κέρδος. Τα κόκκινα δάνεια που καραδοκούν στις ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να διαλύσουν την ζώνη του Ευρώ.

Οι ξένοι επενδυτές δεν βλέπουν πώς οι ελληνικές τράπεζες θα ξεφύγουν από την παγίδα των NPLs, χωρίς να μειωθούν τα κεφάλαιά τους και ο κύριος φόβος τους, όπως τον διαμήνυσαν κατά τις επαφές στο road show του ΧΑ στο Λονδίνο, είναι ότι θα απαιτηθούν αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες που θα βρουν, όμως, κλειστές τις πόρτες των αγορών και των ιδιωτικών κεφαλαίων.

Ο εντεινόμενος αυτός προβληματισμός-μεταδίδει το Capital.gr- απεικονίζεται σταθερά στο σφυροκόπημα που δέχονται από τις 30 Αυγούστου οι τραπεζικές μετοχές, με ένα νέο – 6% χθες και με μία σωρευτική απομείωση της τάξεως του 50% από τις τιμές τους σχεδόν ένα μήνα πριν. Σημειώνεται ότι οι προ μηνός τιμές κινούνταν στα επίπεδα που είχαν γίνει οι αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες το 2015, άρα οι τιμές των μετοχών τους βρίσκονται σήμερα 50% χαμηλότερα από αυτές των τελευταίων ΑΜΚ.

Την ίδια στιγμή, νέοι ιδιώτες επενδυτές (και πάλι ξένοι, αφού το Έλληνας επενδυτής έχει καταντήσει… ανέκδοτο) δεν προσελκύονται να επενδύσουν στις ελληνικές τράπεζες και αυτό έχει να κάνει όχι μόνο με τα δεδομένα τους, αλλά και με το “χλωμό” χρηματιστηριακό περιβάλλον του ΧΑ.

Έτσι, η αίσθηση που αποκομίζουν τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών από τις επαφές τους με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα είναι ότι οι ξένοι κοιτάνε την ελληνική αγορά συνολικά όπως κάποιος κοιτάζει τις βιτρίνες στις εκπτώσεις. Βλέπουν και δεν ψωνίζουν. Νέοι “παίκτες” δεν έχουν ενδιαφέρον να μπουν στην αγορά, οι παλιοί θεώρησαν ότι η Ελλάδα είναι μη επενδύσιμη και πούλησαν τις μετοχές τους, ταρακουνώντας τις τιμές σε μία ήδη ρηχή αγορά.

XAΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Πηγή >>

https://kourdistoportocali.com/news-desk/merkel-lagkarnt-ntragki-8-chronia-klinoun-ta-matia-sta-200-dis-ellinika-kokkina-dania/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr