Home Greek News Συμψηφισμός του Μακεδονικού με τις συντάξεις;

Συμψηφισμός του Μακεδονικού με τις συντάξεις;

by _
0 comment 108 views

Συμψηφισμός του Μακεδονικού με τις συντάξεις;

Βασίλης Στεφανακίδης

Τα θέματα που πρωτίστως  απασχολούν την κυβέρνηση αυτή την περίοδο είναι δύο. Η κατάργηση της νομοθετημένης περικοπής των συντάξεων και η υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών με τα Σκόπια. Δυο φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους θέματα που όμως δεν είναι.

Ίσα- ίσα, είναι αλληλένδετα και το ένα εξαρτάται άμεσα από το άλλο και η λύση τους ή  μη, επηρεάζουν ευθέως και άμεσα το χρόνο των εκλογών και την κρίση των εκλογέων.

Το μεν συνταξιοδοτικό του νόμου Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε για δεύτερη φορά μόλις τον περασμένο Ιούλιο στο μεσοπρόθεσμο, βρίσκεται καθημερινά στην επικαιρότητα καθώς από τη μια είναι δεδομένη η αγωνία των συνταξιούχων να μάθουν επιτέλους πόση σύνταξη θα παίρνουν από τον Ιανουάριο και μετά και από την άλλη η κυβέρνηση που εκπέμπει συνεχώς την αισιοδοξία  της, ότι τελικά δεν θα κοπούν. Κι είναι κρίσιμο γι αυτήν, να μην κοπούν γιατί διαφορετικά φοβάται τη συντριβή  στις εκλογές.

Από που όμως αντλεί αυτή τη βεβαιότητα ότι τελικά οι δανειστές θα μας κάνουν το χατήρι και θα μας επιτρέψουν να μην εφαρμόσουμε τις δεσμεύσεις μας; Μήπως από το  πλεόνασμα που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι υπάρχει στα ταμεία του ΕΦΚΑ; Δεν νομίζω. Οι ελεγκτές διαβάζουν αλλιώς τα νούμερα κι είναι  ατσίδες στο να εντοπίζουν  τα κενά και τις λογιστικές αλχημείες.

Η βεβαιότητα που εκπέμπεται, φρονώ ότι  βρίσκεται στο Σκοπιανό.

Βλέπουμε όλοι μας πως σύσσωμη η παγκόσμια κοινότητα έχει πέσει  πάνω στο γειτονικό κρατίδιο σε μια προσπάθεια να πείσουν τους πολίτες να πουν ναι στο επικείμενο  δημοψήφισμα. Γερμανοί,Αμερικανοί, Ευρωπαίοι μέχρι και πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν πέσει με τα μούτρα στο να κλείσει αυτό το θέμα μια και καλή για να μπορέσουν στη συνέχεια να δουν το άλλο σοβαρό ζήτημα  των Βαλκανίων, αυτό της ανταλλαγής εδαφών στο Κόσοβο ανάμεσα σε Αλβανία και Σερβία.

Φαντάζομαι ανάλογες πιέσεις  θα έχουν ασκηθεί και στην ελληνική κυβέρνηση πριν τη συμφωνία των Πρεσπών και θα ασκηθούν εκ νέου όταν έρθει η ώρα να ψηφισθεί η συμφωνία και από την Ελληνική Βουλή.

Προφανώς η κυβέρνηση αρνείται και θα αρνείται πως έκανε συμφωνία συμψηφισμού των δύο θεμάτων με Ευρωπαίους και Αμερικανούς αλλά είναι δύσκολο να μας πείσει. Κι είναι λογικό να είπε στους συνομιλητές της τώρα που είναι στριμωγμένη, δώστε μου τις συντάξεις γιατί διαφορετικά πάω σε εκλογές και βρείτε τα με τον επόμενο ο οποίος μάλιστα έχει δεσμευτεί ανοικτά πως δεν θα κυρώσει τη συμφωνία.

Το είπε άλλωστε εν τη αφελεία του ο μη πολιτικός διαμεσολαβητής Νίμιτς, απευθυνόμενος στους πολίτες των Σκοπίων. “Ψηφίστε ναι  τώρα που είναι μοναδική ευκαιρία, γιατί αν αλλάξει κυβέρνηση στην Ελλάδα, τέτοια ευκαιρία δεν θα έχετε ούτε σε άλλα 25 χρόνια”!

Επομένως ό,τι κι αν λένε, όποιο περιτύλιγμα κοινωνικής ευαισθησίας κι αν χρησιμοποιούν για τους δύσμοιρους συνταξιούχους, η αλήθεια είναι πολύ πιο κυνική.

Τα περί δημοσιονομικού χώρου που δήθεν υπάρχει και πως  με τα νούμερα θα πείσουν το Eurogroup, είναι παραμύθι για μικρά παιδιά. Ακόμα κι αν βγαίνουν τα νούμερα φέτος με διάφορα λογιστικά τρικάκια, δεν θα βγαίνουν του χρόνου, γιατί απλά το ασφαλιστικό μας σύστημα  δεν είναι ακόμα βιώσιμο. Θα κάνουν λοιπόν  οι δανειστές πως πείθονται και θα δώσουν ένα προεκλογικό δώρο στον Τσίπρα για όλες τις υπηρεσίες που τους έχει προσφέρει( αυτό λεγεται κοινώς ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά μας) κι αυτός θα  δώσει στους βόρειους γείτονες μας όνομα, εθνότητα και γλώσσα, πηγαίνοντας κόντρα στη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. Υποχώρηση δηλαδή στα εθνικά δίκαια έναντι μη περικοπής συντάξεων. Όλα αυτά όμως πριν από τον ιστορικό του μέλλοντος θα τα κρίνει και ο ελληνικός λαός, η κρίση του οποίου δεν ήταν πάντα και η πιο σοφή.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr