Home Greek News Το υπουργείο Άμυνας θυμήθηκε να παγώσει τα ΜΟΕ με την Τουρκία 166 ημέρες μετά τη σύλληψη των Μητρετώδη-Κούκλατζη.

Το υπουργείο Άμυνας θυμήθηκε να παγώσει τα ΜΟΕ με την Τουρκία 166 ημέρες μετά τη σύλληψη των Μητρετώδη-Κούκλατζη.

by _
0 comment 108 views

Το υπουργείο Άμυνας θυμήθηκε να παγώσει τα ΜΟΕ με την Τουρκία 166 ημέρες μετά τη σύλληψη των Μητρετώδη-Κούκλατζη.

Την απόφαση να ανασταλούν όλα τα χαμηλής πολιτικής στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που ισχύουν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας έλαβε πριν από λίγες ημέρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ανέθεσε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας να εκδώσει σήμα προς τα Γενικά Επιτελεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας ενημερώνοντας ότι θα πρέπει να ακυρώσουν κάθε προγραμματισμένη δραστηριότητα στρατιωτικής συνεργασίας με την τουρκική πλευρά «μέχρι νεοτέρας».

Η απόφαση του ΓΕΕΘΑ, έπειτα από σχετική οδηγία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αφορά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που εντάσσονταν στο πλαίσιο κοινωνικών ή εθιμοτυπικών εκδηλώσεων. Για παράδειγμα, αναστέλλονται ΜΟΕ που αφορούν αθλητικές δραστηριότητες όπως ποδοσφαιρικοί αγώνες ανάμεσα σε ομάδες της ελληνικής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και της αντίστοιχης σχολής όπου φοιτούν οι Τούρκοι υποψήφιοι αξιωματικοί. «Παγώνουν» επίσης εκδηλώσεις όπως επισκέψεις Ελλήνων αξιωματικών σε τουρκικές στρατιωτικές μονάδες

Αν και η εγκύκλιος του ΓΕΕΘΑ με την οποία αναστέλλονται τα «χαμηλής πολιτικής» στρατιωτικά ΜΟΕ με την Τουρκία έγινε γνωστή σήμερα, πηγές του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν ότι το σχετικό σήμα εκδόθηκε και διανεμήθηκε προς τα γενικά επιτελεία την προηγούμενη εβδομάδα.

Είναι ωστόσο μείζον το ερώτημα για ποιο λόγο η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας χρειάστηκε περισσότερο από πέντε μήνες μετά τη σύλληψη του ανθυπολοχαγού Μητρετώδη και του λοχία Κούκλατζη να λάβει αυτή την απόφαση. Σήμερα συμπληρώνονται 166 ημέρες από τον εγκλεισμό των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές Αδριανούπολης.

Και μάλιστα, τίθεται το ερώτημα τι σκοπό εξυπηρετεί η καθυστερημένη απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ να ανασταλούν μέχρι νεοτέρας τα χαμηλής πολιτικής ΜΟΕ που είχαν συμωνηθεί από ετών με την τουρκική πλευρά, όταν δευκρινίζεται -από αρμόδια στελέχη του ελληνικού Πενταγώνου- ότι δεν «παγώνουν» όλα τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Για παράδειγμα, λένε πηγές του ΓΕΕΘΑ, το ΜΟΕ που αφορά την αλληοενημέρωση της Αθήνας με την Άγκυρα σχετικά με τον προγραμματισμό για τον χρόνο που η κάθε πλευρά σχεδιάζει να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή του Αιγαίου δεν αλλάζει…

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr