Home Greek News Α.Τσίπρας: «Δεν θα πάω σε εκλογές πάνω στα αποκαΐδια» – Έτσι θα συνεχίσει να κυβερνάει πάνω στις… στάχτες

Α.Τσίπρας: «Δεν θα πάω σε εκλογές πάνω στα αποκαΐδια» – Έτσι θα συνεχίσει να κυβερνάει πάνω στις… στάχτες

by _
0 comment 103 views

Α.Τσίπρας: «Δεν θα πάω σε εκλογές πάνω στα αποκαΐδια» – Έτσι θα συνεχίσει να κυβερνάει πάνω στις… στάχτες

Αυτό που όλοι περίμεναν αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας: Πως δεν θα προχωρήσει σε κάποια εκλογική απόπειρα τους επόμενους μήνες με την δικαιολογία πως «δεν μπορούμε να ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια»

Η αλήθεια είναι πως γνωρίζει ότι στην παρούσα συγκυρία θα οδηγούνταν σε πραγματική συντριβή. Είναι πολύ πιθανό στο Μαξίμου να έχουν εγκαταλείψει και το σενάριο των διπλών εκλογών του Μαΐου του 2019 διότι τότε έλπιζαν να εκτονωθεί η οργή του κόσμου στις ευρωεκλογές και να ψηφίσουν ποιο «ήρεμα» στις εθνικές εκλογές.

«Το σημαντικό δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας. Να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα, για να μην επαναληφθεί ποτέ μια τέτοια καταστροφή. Αυτό είναι το σημαντικό, όχι να ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια», είπε κατά την παρουσίαση του νέου σχεδίου για την Πολιτική Προστασία, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πολύ δύσκολα θα ξεχάσει ο κόσμος το Μακεδονικό και τις πυρκαγιές και ακόμα περισσότερο τους νεκρούς ανθρώπους και ανάμεσά τους μικρά παιδιά. Δεν θα είναι καθόλου παράξενο εάν τελικά επιχειρήσουν στην κυβέρνηση να εξαντλήσουν την 4ετία μέχρι τέλους, με την ελπίδα ότι κάτι θα έχει συμβεί μέχρι τότε που θα τους δώσει λίγο «αέρα».

«Οφείλουμε να εξετάσουμε τα πώς και τα γιατί, αλλά και να πούμε “όχι” στις απόπειρες να ενοχοποιηθούν αυτοί που έδωσαν τη μάχη»δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «ούτε οι πυροσβέστες, ούτε οι αστυνομικοί, θα έπρεπε να μπαίνουν στο στόχαστρο μιας φτηνής και μακάβριας πολιτικής αντιπαράθεσης, για λόγους που δεν έχουν καμιά σχέση με την επιχειρησιακή αλήθεια».

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και την ίδρυση της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών. Όπως είπε, πρόκειται για ενιαίο, αναβαθμισμένο φορέα, επικεφαλής του οποίου θα τοποθετηθεί διοικητής που θα αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας.

Σημείωσε επίσης ότι μετά από τη συνάντηση που είχε με τους ακαδημαϊκούς Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμιο Λέκκα, από τους οποίους ζήτησε να κάνουν την αποτίμηση της κλιματικής αλλαγής, κάλεσε τον διακεκριμένο καθηγητή κ Γιόχαν ΓκεοργκΓκολντάμερ να συγκροτήσει επιτροπή υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών.

Όπως ανέφερε, η επιτροπή θα έχει στόχο να διερευνήσει άμεσα τις υποκείμενες αιτίες της τραγωδίας, αντικειμενικά και αδιάβλητα, και θα εκπονήσει έκθεση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τις πυρκαγιές ανείπωτη τραγωδία, η οποία, όπως πρόσθεσε, «στέρησε τη ζωή από συνανθρώπους μας αφήνοντας βαθύ τραύμα στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, βαθύ τραύμα στη χώρα, βαθύ τραύμα σε όλους μας».

«Στους πυροσβέστες, στους αστυνομικούς, στους εθελοντές, στους άνδρες και τις γυναίκες της πρώτης γραμμής, που έδωσαν μια σκληρή και άνιση μάχη με τη φωτιά. Και είδαν, παρ’ όλα αυτά, να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Σε όσους έχουν και έχουμε την πολιτική και επιχειρησιακή ευθύνη να διασφαλίζουμε τη ζωή και την περιουσία του κάθε πολίτη», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Ξέρω πολύ καλά ότι στον καθένα, και σε εμένα προσωπικά, αλλά σε εσάς, υπάρχει το βασανιστικό ερώτημα: Μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;», διερωτήθηκε και υπογράμμισε ότι «οφείλουμε, συνεπώς, να σκύψουμε με θάρρος, και χωρίς υπεκφυγές, και να εξετάσουμε σε βάθος τα “γιατί” και τα “πώς”, με αδιάβλητες διαδικασίες».

Απηύθυνε, δε, κάλεσμα στις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την προσπάθεια ώστε όλα να διερευνηθούν σε βάθος. «Καλώ το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να αφήσουμε κατά μέρους μια άγονη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών για την νοοτροπία και την πολιτική της αυθαιρεσίας που επικρατεί εδώ και δεκαετίες. Και να συστρατευθούν όλοι με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές, στη δύσκολη αλλά αναγκαία προσπάθεια να μπει επιτέλους τάξη στην οικιστική αυθαιρεσία που αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια», είπε.

http://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/704717_atsipras-den-tha-pao-se-ekloges-pano-sta-apokaidia-etsi-tha

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr