Home Greek News Το σύμφωνο συμβίωσης του Κουφοντίνα με την κυβέρνηση

Το σύμφωνο συμβίωσης του Κουφοντίνα με την κυβέρνηση

by _
0 comment 124 views

Το σύμφωνο συμβίωσης του Κουφοντίνα με την κυβέρνηση

-Σοφία Νικολάου

05/08/2018, 08:48

Μερικές φορές, οι αντιδράσεις της κυβέρνησης όταν… κολλάει στον τοίχο είναι από φαιδρές μέχρι κωμικοτραγικές. Τέτοιες ήταν και στην περίπτωση των σπασμωδικών αλαλαγμών περί δήθεν τήρησης του Νόμου στην περίπτωση της μεταγωγής Κουφοντίνα. Όταν, λοιπόν, γίνεται λόγος για νομιμότητα, μάλλον ξεχνούν πως αυτή η «νομιμότητα» διαμορφώθηκε από τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ. Νόμοι που έστρωσαν το χαλί στον πολυισοβίτη δολοφόνο της 17Ν να ονειρεύεται ζωή χαρισάμενη και στο (κοντινό) βάθος … αποφυλάκιση….

Βήμα πρώτο: Ο Νόμος Παρασκευόπουλου

Ο Νόμος 4322/27 – 04 – 2015, ο περιβόητος Νόμος Παρασκευόπουλου, δεν αποφυλάκισε μόνο μερικές χιλιάδες επικίνδυνους κρατούμενους, έκανε και άλλα όμορφα πράγματα. Υλοποίησε ίσως τη μοναδική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης: Την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ΄). Αυτές είναι οι φυλακές που (αν υπήρχαν ακόμα) θα πέρναγε την έγκλειστη ζωή του ο κ. Κουφοντίνας. Χωρίς να μπορεί να ζητήσει ούτε να αδειοδοτηθεί, αλλά ούτε φυσικά να μεταχθεί!

nik1
nik2
nik3

Με τον ίδιο αυτό Νόμο, η κυβέρνηση μείωσε, επίσης, τον απαιτούμενο χρόνο που οφείλει να περάσει ο ισοβίτης κρατούμενος στη φυλακή στα 19 χρόνια, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί την αποφυλάκισή του.

nik4

Βήμα δεύτερο: Ένα σύμφωνο συμβίωσης διαφορετικό από τα άλλα

Τον Δεκέμβριο του 2015, η κυβέρνηση ψηφίζει τον Νόμο 4356/24 – 12 – 2015, για το περιβόητο σύμφωνο συμβίωσης.

nik5

Μέσα στον ορυμαγδό εκείνων των ημερών και τις μακρόσυρτες συζητήσεις για την αναγκαιότητα εκείνης της ρύθμισης, πέρασε στα ψιλά το άρθρο 41 για την «ενίσχυση των αγροτικών φυλακών». Σε ένα παντελώς άσχετο νομοθέτημα, λοιπόν, για το σύμφωνο συμβίωσης, η κυβέρνηση αποφασίζει να κυρώσει διά Νόμου τις προϋποθέσεις μεταγωγής ενός ισοβίτη κρατούμενου στο ημιελεύθερο καθεστώς των αγροτικών φυλακών: Ανεξαρτήτως αδικήματος – βλ. ακόμα κι αν έχεις καταδικαστεί σε 16 ισόβιες καθείρξεις και ευθύνεσαι για τόσες τρομοκρατικές δολοφονίες – αν έχεις εκτίσει 8 χρόνια κι έχεις πάρει και μία άδεια, μπορείς να μεταχθείς σε αγροτικές φυλακές.

nik6

Έτοιμοι, λοιπόν! Έχουμε εκτίσει τα απαιτούμενα οκτώ χρόνια. Λείπει μόνο η άδεια, την οποία χορηγούμε επίσης στον τρομοκράτη, για να μην μείνει τίποτα ανεκπλήρωτο. Και μάλιστα δύο φορές!

Βήμα τρίτο: Η ΚΕΜ της «νομιμότητας»

Το κυρίαρχο στο κυβερνητικό αφήγημα είναι ότι τηρήθηκε ο Νόμος στις διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών. Ο κρατούμενος έκανε αίτηση, είχε τις προϋποθέσεις και η αρμόδια επιτροπή την έκανε δεκτή. Ξεχνούν, όμως, πάλι δύο πολύ σημαντικά ζητήματα: Πρώτον, η ΚΕΜ αποτελείται μεν από έναν εισαγγελικό λειτουργό, αλλά και από δύο υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τα οποία, μαντέψτε: τοποθετούνται από τον κ. Κοντονή.

Ν. 2776/24-12-1999 / ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ, ΦΕΚ 291Α.
Άρθρο 9.- Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ).
1. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνιστάται Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ). Η Επιτροπή αυτή συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού, είναι τριμελής και αποτελείται από τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου, ως πρόεδρο, τον επόπτη του συγκροτήματος Φυλακών Κορυδαλλού αντεισαγγελέα εφετών ή τον αναπληρωτή του και τον πρόεδρο του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ) ή τον νόμιμο αναπληρωτή του ή άλλο μέλος του, που ορίζεται με απόφαση του ανωτέρω Υπουργού, ως μέλη.

Δεύτερον, επειδή έχει τύχει να έχω προσωπική εμπειρία από την εν λόγω Επιτροπή, οι αιτήσεις των κρατουμένων στοιβάζονται κατά εκατοντάδες και ανά μήνα. Η Επιτροπή απορρίπτει σωρηδόν, ακόμα και αιτήσεις κρατουμένων που έχουν όλες τις προϋποθέσεις. Άραγε, τόσο μεγάλη ήταν η αναγκαιότητα να γίνει δεκτή η αίτηση Κουφοντίνα;

Βήμα τέταρτο: Η ώρα της ελευθερίας

Όπως φαίνεται, το… νομοθετικό χαλί στρώνεται από τις απαρχές αυτής της κυβέρνησης. Ο Κουφοντίνας συμπληρώνει τα πολυπόθητα 19 χρόνια τον Σεπτέμβριο του 2021. Τότε, το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών θα κληθεί να αποφασίσει για την αποφυλάκισή του. Ο Νόμος επιτάσσει να κρίνει μόνο βάσει της συμπεριφοράς του στη Φυλακή. Και, μαντέψτε το τελευταίο και καλύτερο: Εκείνο που πολλές φορές κρίνουν αυτά τα Συμβούλια είναι εάν ο κρατούμενος έχει πάρει άδεια και εάν η ΚΕΜ είχε αποφανθεί υπέρ της μεταγωγής του σε αγροτικές φυλακές.

Όλα έτοιμα, λοιπόν. Ο αμετανόητος Κουφοντίνας θα είναι σε λίγο καιρό ελεύθερος ανάμεσά μας. Ελεύθερος να ζήσει τη ζωή που στέρησε από τόσες ψυχές και έτοιμος να διαπράξει ξανά τα αμετανόητα.

Βοήθειά μας, καληνύχτα μας και καλή μας τύχη.

Δικηγόρος Σοφία Νικολάου www.sofianikolaou.com

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr