Home Greek News Η Άγκυρα πανηγυρίζει για τους μουφτήδες – Μετά την Μακεδονία «τελειώνουν» και την Θράκη…

Η Άγκυρα πανηγυρίζει για τους μουφτήδες – Μετά την Μακεδονία «τελειώνουν» και την Θράκη…

by _
0 comment 193 views

Η Άγκυρα πανηγυρίζει για τους μουφτήδες – Μετά την Μακεδονία «τελειώνουν» και την Θράκη…

Ήδη πανηγυρίζουν οι Τούρκοι για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να «συνταξιοδοτήσει» τους διορισμένους από το ελληνικό κράτος μουφτήδες, δηλαδή τους νόμιμους αφού έτσι ανοίγει ο δρόμος για διοριστούν κάποιοι που να είναι της αρεσκείας της Άγκυρας.

Όπως φαίνεται η κυβέρνηση μετά την Μακεδονία ετοιμάζει νέες «επιτυχίες» σε Ήπειρο και Θράκη. Πάντως η σημερινή τροπολογία έγινε πρώτη είδηση στην τουρκόφωνη «Μπιρλίκ»

Η κυβέρνηση έσκυψε τελικά το κεφάλι στον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν και εν μέσω πανελλαδικής θλίψης για τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, προχωράει στην επί της ουσίας «απόλυση» των νόμιμων μουφτήδων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, ικανοποιώντας πάγιο αίτημα της Άγκυρας και επιτρέποντας έτσι τον ερχομό των διορισμένων από την ίδια την Τουρκία ή τουλάχιστον αρεστών σε αυτήν.

Πολλάκις έχουμε γράψει στο pronews.gr ότι μετά το Σκοπιανό, έρχεται η όπως να ναι επίλυση των θεμάτων με την Αλβανία και πολύ φοβόμαστε ότι ακολουθεί η Θράκη.

Συγκεκριμένα σε τροπολογία για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο : “Πανεπιστήμιο Ιωάννίων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις”, συμπεριλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- άρθρο που οδηγεί στην υποχρεωτική συνταξιοδότηση των σημερινών μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής, σε χρονικό διάστημα δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου!

Από τις αρχές του Ιουλίου είχε δοθεί εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ο υπουργός Παιδείας κ.Κωνσταντίνος Γαβρόγλου είχε απαιτήσει την παραίτηση των νόμιμων μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής, κ.κ. Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου και Μέτσο Τζεμαλή αντίστοιχα, προκειμένου ν΄ ανοίξει ο δρόμος για τη διαδοχή τους.

Από τον μουφτή Ξάνθης μάλιστα του ζητήθηκε να υποβάλλει γραπτώς την παραίτησή του σε κατ’ ιδίαν συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό Παιδείας και τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού κ.Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Προφανώς για να μη γίνει «θόρυβος» και να διευκολύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέους καταστροφικούς χειρισμούς.

Τόσο ο κ.Σινίκογλου, όσο και ο μουφτής Κομοτηνής κ.Μέτσο Τζεμαλή, αρνήθηκαν υποστηρίζοντας πως η θητεία τους λήγει το 2021, και πως απόπειρα παύσης τους θα ισοδυναμούσε με νομικό πραξικόπημα.

Αλλά κανένα πρόβλημα, «το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι» και έτσι η κυβέρνηση προχώρησε στην παύση τους μέσω… αναγκαστικής συνταξιοδότησης, ορίζοντας πλέον πως οι εκάστοτε επικεφαλής των τριών Μουφτειών Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμότειχου αποχωρούν υποχρεωτικά από τη θέση τους, με τη συμπλήρωση του 67ου έτος της ηλικίας τους, όπως συμβαίνει δηλαδή με τους δικαστικούς.

Στην τροπολογία που σήμερα ήρθε στη βουλή, αναφέρεται συγκεκριμένα πως :

“ο μουφτής (ή ο τοποτηρητής μουφτής) παράλληλα με τα θρησκευτικά του καθήκοντα είναι και δημόσιος λειτουργός (με θέση γενικού διευθυντή) ασκώντας και δικαιοδοτικά καθήκοντα επί ορισμένων υποθέσεων ιδιωτικού δικαίου που αφορούν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της περιφέρειάς του (εφόσον αυτά έχουν υπαχθεί στη δικαιοδοσία του, αποχωρεί υποχρεωτικά από τη θέση του μόλις συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του, προκειμένου η Πολιτεία να μπορεί να προγραμματίζει την ομαλή διαδοχή στην υπηρεσία”.

Δηλαδή τους ορίζει ως ένα είδος μουσουλμάνου δικαστή που εφαρμόζει το νόμο της Σαρία κι άρα στα 67 τους θα πρέπει να αποχωρούν.

Η «Μπιρλίκ» πάντως αναφέρει και τις ηλικίες των δύο μουφτήδων. 81 ετών ο Τζεμαλή και 78 ο Σινίκογλου και προσθέτει με νόημα πως θα πρέπει να συνταξιοδοτηθούν εντός 2 μηνών…

http://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ellinotoyrkika/703261_i-agkyra-panigyrizei-gia-toys-moyftides-meta-tin-makedonia

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr