Home Greek News Απελάσεις Ρώσων διπλωματών: Η δήλωση Λαβρόφ και η στάση των ΗΠΑ

Απελάσεις Ρώσων διπλωματών: Η δήλωση Λαβρόφ και η στάση των ΗΠΑ

by _
0 comment 123 views

Απελάσεις Ρώσων διπλωματών: Η δήλωση Λαβρόφ και η στάση των ΗΠΑ

Newsroom
Πηγή: REUTERS
Στην ξαφνική όξυνση στις σχέσεις Αθήνας και Μόσχας μετά την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματώναπό την Ελλάδα, έπειτα από απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών, πήρε θέση το Σάββατο ο Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ η Ουάσινγκτον στηρίζει την ελληνική πλευρά και να καλεί τη Ρωσία να σταματήσει την αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά.

Η απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα και η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα για άλλους δύο ήταν η «απάντηση» σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Η Μόσχα δήλωσε έτοιμη να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε αυτή την κίνηση της Αθήνας, ενώ στο θέμα «παρενέβη» και η Ουάσινγκτον, στηρίζοντας την ελληνική πλευρά.

«Η Ελλάδα απέλασε δύο Ρώσους αξιωματούχους και απαγόρευσε την είσοδο σε δύο ακόμη επειδή αποπειράθηκαν να αναμειχθούν στα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Στηρίζουμε την απόφαση της Ελλάδας να υπερασπιστεί την κυριαρχία της. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά» έγραψε στο Twitter η Χέδερ Νάουερτ.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος μιλώντας στον Λάρι Κινγκ, εξήγησε πως οι χώρες της Δύσης σχεδιάζουν την πολιτική τους απέναντι στη Ρωσία στη βάση του «πολύ πιθανού», αλλά αναπόδεικτου, και του «δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση».

Αυτό γίνεται «μεταδοτικό», σχολίασε ο Λαβρόφ, σημειώνοντας πως ο ισχυρισμός ότι «δεν υπάρχει άλλη εξήγηση» για κάποιο γεγονός, γίνεται κανόνας. «Τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα ακολουθούν ακριβώς αυτόν τον δρόμο, του πολύ πιθανού, χωρίς να δίνεται κάποιο στοιχείο».

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα των FT που ανέφερε ότι η Ρωσία έκανε την παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που υπογράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Kerin Hope, οι δύο διπλωμάτες ήταν γνωστοί στην Αλεξανδρούπολη, όπου ζει μια μικρή κοινότητα Ρώσων με ελληνικές διασυνδέσεις. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες κατηγορήθηκαν ότι συνεργάστηκαν με επιχειρηματίες, με στόχο να δωροδοκήσουν τοπικούς κρατικούς αξιωματούχους, ορθόδοξους μητροπολίτες, μέλη πολιτιστικών ενώσεων και ακροδεξιών οργανώσεων στη βόρεια Ελλάδα προκειμένου να αντιταχθούν στη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ που υπεγράφη τον περασμένο μήνα στις Πρέσπες.

«Οι Ρώσοι ήθελαν να επιφέρουν μια διακοπή των συνομιλιών. Ενίσχυσαν την ανάμειξή τους στις ελληνικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης», τονίζει ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης στους Financial Times.

Μια απόπειρα δωροδοκίας, από τη ρωσική πλευρά, απέτυχε, όταν Έλληνας αξιωματικός ανέφερε το περιστατικό στον διοικητή του, σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται πηγές με γνώση των δραστηριοτήτων των Ρώσων διπλωματών.

«Για την Ελλάδα, το να απελαθούν Ρώσοι αξιωματούχοι είναι υπερβολικό, όχι μόνο λόγω των πολιτισμικών και θρησκευτικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα κυβερνάται από ένα κόμμα που κάποτε απολάμβανε στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο», σημειώνει το δημοσίευμα στο οποίο παρατίθεται και δήλωση Έλληνα αξιωματούχου ο οποίος εκτιμά πως «αυτό δεν έχει προηγούμενο. Ακόμη και στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, όταν είμασταν ένα κράτος πρώτης γραμμής κατά του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η Ελλάδα είχε αποφύγει τις απελάσεις ανατολικοευρωπαίων διπλωματών».

https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/138735/apelaseis-roson-diplomaton-h-dilosi-lavrof-kai-i-stasi-ton-hpa?utm_source=chatbot&utm_medium=facebook

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr