Home Greek News O Π.Μοσκοβισί, οι συντάξεις και η ΔΕΗ…

O Π.Μοσκοβισί, οι συντάξεις και η ΔΕΗ…

by _
0 comment 117 views

O Π.Μοσκοβισί, οι συντάξεις και η ΔΕΗ…

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, άφησε ανοικτό το το ενδεχόμενο μη εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις όταν όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει.

Το μόνο που θα μπορούσε να συμβεί είναι είναι να υπάρξει μια εξάμηνη αναβολή με την οποία η κυβέρνηση θαν μπορούσε να πορευτεί στις εκλογές χωρίς να χάσει και από αυτό, αντίθετα το μέτρο της περικοπής των συντάξεων θα αναγκαστεί να το εφαρμόσει μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που όλα δείχνουν (δημοσκοπικά και λογικά) ότι θα είναι και αυτοδύναμη.

Δηλαδή ποντάρουν στο Μαξίμου ότι η ΝΔ θα υποχρεωθεί να το εφαρμόσει και έτσι στα μάτια του κόσμου θα φαίνεται ότι φταίει αυτή.

Μην ξεχνάμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται το σενάριο της «Δεξιάς Παρένθεσης» και των μεθεπόμενων εκλογών που θα γίνουν με απλή αναλογική.

Εκλογές που μπορούν να προκληθούν με μια μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2020.

Μα καλά θα πει κάποιος, με τόσο πρωτόγονες στρατηγικές («κουτοπόνηρες» τις λένε στο χωριό) περιμένουν πως ο κόσμος θα μπερδευτεί και θα θεωρήσει ότι το μέτρο του ΣΥΡΙΖΑ για τις συντάξεις όπως και για την μείωση του αφορολογήτου θα θεωρηθούν «επαχθή μέτρα» της ΝΔ;

Ναι αυτό περιμένουν διότι γνωρίζουν από ποια κοινωνία προέρχονται. Στην πραγματικότητα διαπράττουν τις ίδιες πολιτικές μικροπρέπειες όπως αυτές που διαπράττουμε όλοι, λίγο πολύ στις καθημερινές μας ζωές. Αρκεί να δει λίγο κανείς ελληνική τηλεόραση και θα καταλάβει αμέσως τι συμβαίνει.

Το ζήτημα είναι γιατί ο Μοσκοβισί συμμετείχε σε αυτό το παιχνίδι και έδωσε στήριξη με «ασάφειες» στην κυβέρνηση. Πολύ απλό: Όσο ενοχλητικό κι αν είναι για τους «διεθνιστές» ο Μοσκοβισί ΔΕΝ είναι Ευρωπαίος που είναι μια επινόηση, αλλά Γάλλος και ως Γάλλος σκέφτεται τα γαλλικά συμφέροντα.

Στο προσκήνιο επανέρχονται τα σχέδια για άμεση πώληση του 17% της ΔΕΗ σε στρατηγικό επενδυτή με την κυβέρνηση και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων να καλούνται να ξεκαθαρίσουν τα σχέδιά τους στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πιθανόν μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Είναι και μέσα στα προαπαιτούμενα άλλωστε που έχουν ψηφιστεί προσφάτως

Αν και ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις, ζητείται να επισπευσθεί η διάθεση των μετοχών της ΔΕΗ για το φθινόπωρο

Το ενδιαφέρον στην πώληση μεριδίου της ΔΕΗ, είναι ότι ενδιαφερόντουσαν οι Γάλλοι της EdF, οι οποίοι ήδη ήθελαν και τον ΑΔΜΗΕ (η θυγατρική της EdF, RTE).

Η Γαλλική EDF αποτελεί μάλιστα μια εμβληματική περίπτωση ευρωπαϊκής εταιρείας, καθώς η θυγατρική της Edison έχει από χρόνια ισχυρή παρουσία στα ενεργειακά της Ελλάδας.

Λέγεται πως πέρσι είχε αποσύρει το ενδιαφέρον της καθώς κανένας εκπρόσωπός της δεν συνόδευσε τον Γάλλο πρόεδρο Μ.Μακρόν στην επίσκεψή του στην Αθήνα αλλά τώρα που αναγκαστικά κάτι πρέπει να γίνει με την ΔΕΗ οι Γάλλοι όμως μάλλον επιστρέφουν στην ελληνική ενεργειακή αγορά αλλιώς δεν είχε λόγο να ανακατευθεί ο Π.Μοσκοβισί

Κάποτε στην Ελλάδα δραστηριοποιούνταν η γαλλική εταιρεία Πεσινέ (Pechiney). Αυτή εκμεταλλεύονταν κοιτάσματα βωξίτη στον Παρνασσό.

Τα Άσπρα Σπίτια κτίσθηκαν από την γαλλική εταιρεία «Πεσινέ» (Pechiney), όταν αυτή αποφάσισε την δημιουργία εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου στη θέση Αϊλουκαΐτικο ή Σιδηροκαφκιό στην κοιλάδα του αρχαίου Φωκικού Μεδεώνα, περιοχή σήμερα της μονής του Οσίου Λουκά στη βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου ( το σημερινό εργοστάσιο της εταιρείας Αλουμίνιον της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε. ),με στόχο την εκμετάλλευση των παρακειμένων κοιτασμάτων βωξίτη.

Έτσι λοιπόν οι Γάλλοι επιστρέφουν ή θέλουν να επιστρέψουν και πάλι. Οπότε ο Π.Μοσκοβισί ήθελε να προσφέρει ένα «δώρο» το οποίο θα έδινε στην κυβέρνηση το μόνο πράγμα που μπορεί να έχει… λίγο χρόνο.

Να σημειώσουμε ότι εξαμηνιαία αναβολή στο ΦΠΑ πέντε νησιών δίνει και η Γερμανία ως αντάλλαγμα να πάρουμε πίσω τι άλλο… πρόσφυγες.

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt υποστηρίζει ότι πολύ πιθανόν να έγινε ανταλλαγή μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά με επαναπροώθηση προσφύγων μεταξύ Α.Τσίπρα και Α.Μέρκελ

«Εδώ και καιρό οι Ευρωπαίοι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα να καθιερώσει ενιαίο ΦΠΑ σε ολόκληρη τη χώρα κα να άρει το ειδικό καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ που ισχύει μόνο για πέντε νησιά του Αιγαίου (Μυτιλήνη, Λέρος, Κως, Σάμος και Χίος), γράφει η εφημερίδα σε άρθρο της με τίτλο:

«Έχουν σχέση τα τεχνάσματα Τσίπρα στον ΦΠΑ με τη προσφυγική συμφωνία Μέρκελ στην ΕΕ;».

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Η ελληνική κυβέρνηση αναβάλλει συνεχώς την καθιέρωση του ενιαίου ΦΠΑ. Από κάποιους γίνεται λόγος για πελατειακές σχέσεις και ότι τα εν λόγω νησιά που ανησυχούν για τους τζίρους τους διαθέτουν ισχυρούς εκπροσώπους στην Αθήνα.

Παράλληλα όμως ακούγεται ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Γερμανία φέρεται να έκανε τα στραβά μάτια επειδή χρειαζόταν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία στο προσφυγικό διότι χωρίς την Αθήνα ίσως και να μην ήταν εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στις Βρυξέλλες. Πιθανότατα να διαλύονταν στη Γερμανία ακόμα και το ενιαίο κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό μέτωπο Χριστιανοκοινωνιστών και Χριστιανοδημοκρατών. Ίσως για αυτό η Άνγκελα Μέρκελ έκανε μια παραχώρηση στον καινούργιο φίλο της Αλέξη Τσίπρα με το σκεπτικό ‘το ένα χέρι νίβει τ΄ άλλο‘.»

Οπότε παίρνουμε εξαμηνιαίες αναβολές με πολύ μεγάλα ανταλλάγματα και πολύ φοβόμαστε ότι και για το Σκοπιανό δόθηκε στην χώρα μαι συμφωνία υποτιθέμενης μείωσης τους χρέους αλλά στην πραγματικότητα δεκαετούς αναστολής πληρωμής τόκων ώστε η χώρα να μπορεί να αποπληρώνει τους δανεισμούς από τις αγορές: Καλές συμφωνίες πάντως δεν τις λες…

http://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/697483_o-pmoskovisi-oi-syntaxeis-kai-i-dei-giati-o-epitropos-petaxe-sosivio

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr